Bocciassa vaaditaan nopeaa laskupäätä ja taktikointia

Urheilijat Pinja Söyrilä, Antti Latikka, Juho Lehtonen

Tässä blogissa haluan avata teille lukijoille sitä, mitä kaikkea ulottuvuuksia boccian lajiharjoittelu pitää sisällään. Lyhykäisyydessään boccia on tarkkuusheittolaji, jossa pelaajan tavoitteena on pelata omat pelipallonsa mahdollisimman lähelle maalipalloa. Lajiharjoitteluun kuuluu muun muassa sähköpyörätuolin hallintaa pienessä tilassa, peliruudun sisällä. Jokaisessa harjoituksessa yritetään kehittää myös avustajan ja pelaajan kommunikaatiota jouhevammaksi sekä nopeammaksi. Ottelun aikana avustaja ei saa kommunikoida mitenkään pelaajan kanssa.

Bocciassa vaaditaan nopeasti toimivaa laskupäätä, koska palloissa on paljon kovuuseroja. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että samalta korkeudelta lähetettäessä pallot eivät pysähdy kentällä samaan pituuteen. Siksi minulla on nykyään vihko mukana treeneissä, johon pyydän avustajaa kirjoittamaan onnistuneiden lähetysten lähetyspaikat, jotka opettelen kotona. Aiempien pallojen aikana tein jopa tutkimustyötä jääkiekkoilijoiden luistelutyyleistä- ja lähtökiihdytyksistä, yritin simuloida niitä palloihin ja luoda itselle muistisääntöä siitä.

Bocciassa, niin kuin kaikissa lajeissa, on myös taktinen puoli, mutta bocciassa se korostuu. Aina ei esimerkiksi kannata antaa heti vastustajalle heittovuoroa takaisin, vaan rakentaa puolustusta mahdollisimman lähelle, jolloin vastustajan riski epäonnistumisille kasvaa. Itse harjoittelen noin 6 tuntia viikossa lajia ja sen lisäksi oheistreenejä noin 10 tuntia viikossa. Niihin kuuluvat mielikuvaharjoitteet, kosketusharjoitteet, uinti ja muu kehonhuolto.

Harjoittelusta tekee henkisesti haastavaa se, että se tehdään käytännössä yksin. Tietenkin avustaja on siinä tilanteessa mukana, mutta treenien jälkipuintiin ja omaehtoisen harjoittelun avustamiseen ei aina avustajatunnit riitä. Yhden toiminnallisen liikkeen onnistumiseen tehdään kymmeniä tuhansia toistoja. Paraurheilijana tässä lajissa onkin haasteena se, että ohjattua valmennusta on vähän ja keskustelumahdollisuudet valmentajan kanssa jäävät vähäisiksi.

Juho Lehtonen

Kuka?

  • Juho Lehtonen
  • Seura: Hämeenlinnan seudun Invalidit
  • Ikä: 28
  • Vammaluokka: CP, kilpailuissa BC3
  • Parhaat saavutukset: SM-kulta 2019 ja PM-parikilpailun pronssi 2016