Juho Lehtonen: Kuinka paljon yksittäinen paraurheilija pystyy vaikuttamaan yhteiskuntaan?

Urheilijat Pinja Söyrilä, Antti Latikka, Juho Lehtonen
Viime aikoina olen törmännyt useampaan esimerkkiin, jossa pohditaan urheilijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskuntaan ja asenteisiin. Urheilun ulkopuolella olevat saattavat jopa olettaa, että urheilijoilla on oltava mielipide ja tahto vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Uskon, että urheilijat voivat vaikuttaa asenteisiin, mutta samaan aikaan koen, että paraurheilijana on haastavaa vaikuttaa itse päätöksiin.

Paraurheilijat nousevat mediassa esille positiivisina sankaritarinoina ja tuovat erilaisen kuvan vammaisuudesta julkisuuteen. Itse en miellä itseäni vammaiseksi, vaan ihmiseksi, jonka yksi ominaisuus on istua tuolissa. Paraurheilijoita pyydetään myös puhumaan koko vammaisväestön puolesta esimerkiksi apuvälineiden saatavuuden vaikeahkosta byrokratiasta, jotta jatkossa kaikki vammaiset saisivat apuvälineitä helpommin.

Minulta on myös kysytty, miksi urheilijat julkaisevat videoita, joissa laskeutuvat pyörätuolilla rappusia tai seisovat käsillään? Itse näen niin, että videoiden ja julkisuudessa olemisen tärkeä tarkoitus on innostaa muita samanhenkisiä ihmisiä ajattelemaan, että jos haluat tavoitella jotain, se on mahdollista.

Juho Lehtonen

Kuka?

Juho Lehtonen
Seura: Hämeenlinnan seudun Invalidit
Ikä: 28
Vammaluokka: CP, kilpailuissa BC3
Parhaat saavutukset: SM-kulta 2019 ja PM-parikilpailun pronssi 2016