Esteetön leikkipiha kuntouttaa ja innostaa oppimaan

Henni Huttunen on Valterin fysioterapeutti, joka on mukana Liikuntamaassa Valterin leikkipihalla sekä esiintyy ohjelmalavalla A2 pe 10.11. klo 11.30 aiheesta Miten järjestää liikuntatunti opetussuunnitelman hengessä.

Valterin Helsingin toimipisteen uudistettu esteetön leikkipiha sai huhtikuussa Invalidiliiton Esteetön Suomi 2017 -kunniamaininnan. Esteettömyyden lisäksi pihan tarkoituksena on toimia kuntoutumis- ja oppimisympäristönä.

Rakennamme esteettömän, modernin leikkipihan Liikuntamaahan ja suunnittelemme sinne innostavia, eritasoisia kuntoutumisharjoitteita, joita Liikuntamaan kävijät pääsevät testaamaan.

Henni Huttunen

Opettajan ja terapeutin yhteistyössä on voimaa

Koulun leikkipiha on vain yksi, mutta hyvä esimerkki ympäristöstä, jossa oppitunnin lomassa voidaan toteuttaa oppilaalle tärkeitä kuntoutuksen tavoitteita mielenkiintoisesti ja arjen tilanteisiin sitoen.

Leikkipihalla harjoitellaan arjessa tärkeitä taitoja, kuten siirtymistä pyörätuolista pois ja takaisin. Piha toimii turvallisena ympäristönä liikkumistaitojen harjoitteluun, mm. sähköpyörätuolilla ajon harjoittelu on tärkeää ennen liikenteeseen siirtymistä. Kelaustaitoja voi harjoitella luiskan avulla.

Valterin Liikuntamaan osastolla pääset tutustumaan erilaisiin kuntoutuksen harjoitteisiin, joissa on otettu huomioon myös oppiminen, kuten esimerkiksi matemaattisten taitojen kehittäminen. Harjoitteissa hyödynnetään leikkipihan modernia välineistöä siten, että ne ovat helposti siirrettävissä toiseen ympäristöön. Samasta harjoitteesta löytyy eri vaikeustasoja.

Yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoiden kanssa olemme suunnitelleet tehtäväkortteja helpottamaan harjoitteiden toteuttamista. Tule tutustumaan esteettömään leikkipihaan ja hakemaan ideoita kuntoutumisen suunnitteluun ja toteuttamiseen, opettajan ja fysioterapeutin moniammatilliseen yhteistyöhön.

Liikuntamaan leikkipihan ovat toteuttaneet Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, palkittu maisema-arkkitehti Jenny Asanti sekä leikkivälinetoimittaja J-Trading Oy.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lasten ja nuorten oppimista, koulunkäyntiä ja osallistumisen mahdollisuuksia heidän omassa oppimisympäristössään, valteri.fi

Katso myös videomme, jossa alan ammattilaiset kertovat esteettömästä, toiminnallisesta leikkipihasta!

VALTERI LIIKUNTAMAASSA JA APUVÄLINEMESSUILLA

  • Liikuntamaa osasto 10, Esteetön leikkipiha, sen uudenlaiset leikkivälineet ja monipuoliset kuntoutusharjoitteet.
  • Apuvälinemessut, Ohjelmalava A2
    • To 9.11. klo 12.30 Moniammatillinen yhteistyö kuntoutuksen ja oppimisen näkökulmasta / fysioterapeutti Karoliina Väisänen ja erityisluokanopettaja Liisa Pentikäinen
    • Pe 10.11. klo 11.30 Miten järjestää erilaiset oppijat huomioiva liikuntatunti opetussuunnitelman hengessä / fysioterapeutti Henni Huttunen ja liikunnan lehtori Elisa Raivio
  • Apuvälinemessut, osasto 929
    • Valteri Puodin suositut julkaisut ja oppimateriaalit sekä erilaiset arvioinnit (mm. tietokoneen käytön arviointi ja kommunikoinnin arviointi). Uutuutena tabletilla / tietokoneella käytettävä AACi-kommunikointikansio.

Liikuntamaa-blogissa esitellään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11.11. Apuväline 2017 -messujen yhteydessä järjestettävän Liikuntamaan tarjontaa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan joka torstai Liikuntamaan alkuun saakka ja jokaisella kirjoituksella on uusi kirjoittaja.