Startti-stipendi: Taloudellista tukea harrastamisen alkuvaiheessa

Sini Paukkeri

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Tukilinja-lehti käynnistivät vuoden 2015 alussa Startti-stipendijärjestelmän, jolla tuetaan harrastamisen alkuvaiheen vammaisurheilu ja -liikuntatoimintaa. Haku on kahdesti vuodessa: helmikuun loppuun ja lokakuun loppuun mennessä.

Stipendiä voivat hakea niin yksilöt kuin yhdistykset ja urheiluseurat. Kevään haussa jakoon lähti yhteensä 16 400 euroa 18 yksilöhakijalle ja 19 yhdistykselle tai seuralle. Yksilöhakija saattoi saada enimmillään 500 euron stipendin ja yhteisöhakija 1 000 euron stipendin.

Yksi stipendin saaneista yksilöhakijoista oli 13-vuotias kempeleläinen Sini Paukkeri, joka haluaa kehittyä yhä paremmaksi pyörätuolikelaajaksi.

– Olin viime kesänä urheiluleirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa, jossa sain kokeilla kelaustuolia. Sieltä sain sitten tuolin minulle lainaksi niin pitkään, kun se on minulle sopiva, Paukkeri kertoo.

Stipendirahat hän käyttää uusiin kelaushanskoihin sekä kattamaan kustannuksia aloitteleville nuorille vammaisurheilijoille suunnatusta pohjoismaisesta NIFU-leiristä, joka järjestetään heinäkuussa Färsaarilla.

– Haluaisin kehittyä lajissa ja päästä tulevaisuudessa suuriin kisoihin, joskus jopa paralympialaisiin. Urheilijaesikuvani on Leo-Pekka Tähti, Paukkeri sanoo.

Yksi 19 stipendin saaneesta yhdistyksestä tai seurasta puolestaan oli Etelä-Karjalan Näkövammaiset, joka haki stipendiä sokkopingistoiminnan aloittamiseen.

– Yhdistyksellä ei ole ollut liikuntatoimintaa 2000-luvun alun jälkeen. Pari, kolme vuotta sitten alettiin kehitellä toimintaa työikäisille yhdistyksen jäsenille ja on saatukin heitä aktivoitua miettimään, millaista toimintaa voitaisiin kehitellä, yhdistyksen varapuheenjohtaja Anni Väänänen kertoo.

Kesällä 2014 yhdistyksestä käytiin seuraamassa Espoossa järjestettyjä maalipallon MM-kilpailuja. Väänäsen mukaan etenkin kisojen oheisohjelmat kiipeilyseinineen saivat innostettua jäsenistöä.

– Moni on kokenut, että kun on näkövamma, on korkeampi kynnys lähteä harrastamaan. Nyt on huomattu, että mahdollisuuksia on monenlaisia, Väänänen sanoo.

Sokkopingis koettiin hyväksi lajiksi liikuntatoiminnan starttaamiseen, ja Startti-stipendirahoilla hankittu sokkopingispöytä on ollut jo aktiivisessa käytössä yhdistyksen toimistolla Lappeenrannassa.

– Leikkimielisellä hauskanpidolla lähdetään liikkeelle, mutta on muutama jo naureskellut osallistuvansa sokkopingiksen SM-kilpailuihin. Ja olisihan se hienoa, jos joskus tulevaisuudessa meiltä olisikin pelaajia kisoissa, Väänänen sanoo.

Startti-stipendin seuraava haku päättyy lokakuun loppuun.

Lisätiedot ja hakulomake

Kevään haussa stipendin saaneet