Espoolainen Old Power Euroopan ainoana paraurheiluseurana mukaan Erasmus+ -liikkuvuushankkeeseen

Old Powerin maalipalloilijoita juhlimassa Suomen mestaruutta keväällä 2023.

Espoolainen maalipalloseura Old Power sai Euroopan unionin Erasmus+ KA1-liikkuvuushankkeen rahoituksen vuoden 2023 haussa. Old Power oli yksi yhdeksästä suomalaisseurasta, jotka saivat rahoituksen hankkeelle, jonka tarkoituksena on lähteä tutustumaan toisen EU-maan urheiluseuran toimintaan ja hakemaan sieltä oppia. Koko Euroopassa Old Power oli ainoa paraurheilun erikoisseura, joka sai rahoituksen. 

– Me olemme miettineet Old Powerissa jo pidemmän aikaa, miten saisimme seuratoimintaamme ja erityisesti valmennustoimintaamme kehitettyä. Paralympiakomitean seurakehittäjän Nina Peltosen kautta kuulimme, että Opetushallituksen kautta on tällainen hankehaku tulossa, kertoo maalipalloilija ja Old Powerin seuratoimija Erkki Miinala.  

Kohdemaaksi seuravierailulle valikoitui Saksa ja sieltä rostockilainen RSG Hansa. 

– Saksassa maalipallon valmennuskulttuuri on paljon meitä Suomea edellä. Maalipallossa on esimerkiksi käytössä valmentajalisenssi ja valmentajille kohdennettua valmennusta. Siellä myös inklusiivisuudessa ollaan edistyksellisiä, eli mukana seuratoiminnassa on paljon näkeviä henkilöitä, Miinala sanoo. 

– Hansa on pelaajamäärältään aika lailla samaa kokoa meidän kanssamme, eli noin 40–50 henkeä, joten se on hyvin vertailukelpoinen siihen, miten meidän seuramme pyörii, hän jatkaa. 

Hankkeeseen kuuluu ensin lyhyempi ”tiedustelureissu” pienemmällä porukalla ja sen jälkeen noin viikon mittainen tutustumisreissu varsinaisella hankeryhmällä. Miinala kertoo, että ryhmään tulee kuulumaan Old Powerin väen lisäksi edustajia todennäköisesti myös muista maalipalloseuroista Aisti Sportista ja Näpäjästä sekä maalipallon lajiliittona toimivasta Paralympiakomiteasta. 

Aikaa tutustumisreissun toteuttamiseen on reilun vuoden päivät elokuuhun 2024 mennessä. Tarkkaa ajankohtaa reissulle ei vielä ole päätetty. 

– Hankkeen päämääränä on käydä hakemassa oppia ja pyrkiä sitten hyödyntämään sitä omassa toiminnassamme ja jakamaan sitä mahdollisimman monilla foorumeilla eteenpäin. Toivottavasti meidän esimerkkimme kannustaa jatkossa myös muita paraurheilun seuroja hakemaan mukaan, Miinala sanoo.