Valtion liikuntaneuvosto: Paraurheilun arviointi käynnistynyt

Kaksi punapaitaista pyörätuolirugbyn miespelaajaa taistelemassa pallosta pelikentällä liikuntasalissa. Taustalla naistuomari viheltämässä peliä.

Valtion liikuntaneuvosto on käynnistänyt arvioinnin paraurheilun organisoitumisesta ja tilasta Suomessa. Arvioinnin toteuttamisesta vastaa Liikuntakeskus Pajulahti. Arvioinnin tulokset julkaistaan syyskuussa 2024.

Suomalaisesta huippu-urheilusta on tuotettu useita arviointeja viime vuosina, mutta paraurheilun huomioiminen on jäänyt arvioinneissa vähäiseksi. Valtion liikuntaneuvosto on käynnistänyt Paraurheilun organisoituminen ja tila Suomessa -arvioinnin, jonka toteutuksesta vastaa Liikuntakeskus Pajulahti. Arvioinnin tulokset julkaistaan syyskuussa 2024.

Paraurheilulla (entinen vammaisurheilu) tarkoitetaan tässä arvioinnissa vammaisten henkilöiden urheilua, jota tehdään kilpailullisin tavoittein niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Paraurheilu sisältää niin paralympialajit kuin ei-paralympialajit.

Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa kilpailullisen ja tavoitteellisen paraurheilun johtamisjärjestelmästä ja organisoitumista sekä lajiliittointegraatiosta Suomessa. Arvioinnissa selvitetään muun muassa paraurheilun ja sen toimijoiden tavoitteet, vastuut, velvoitteet sekä yhteistyö.

Arviointi tuottaa kokonaiskuvan nykyisestä paraurheilun järjestelmästä ja sen toimivuudesta Suomessa. Arvioinnin tuloksena syntyy myös kehittämisehdotukset valtionhallinnolle ja alan toimijoille paraurheilun kehittämiseksi Suomessa.

Arvioinnin toteuttamisesta vastaavat Liikuntakeskus Pajulahdessa:

  • Virpi Remahl, LitM, asiantuntija, tutkimus- ja koulutushankkeet (päävastuu arvioinnin toteuttamisesta)
  • Tero Kuorikoski, FT, kompleksisen johtamisen dosentti, toimitusjohtaja
  • Heini Wennman, FT, tutkimus- ja hankekoordinaattori

Arvioinnin toteutuksen tukena toimii asiantuntijaryhmä, joka koostuu paraurheilun asiantuntijoista: paraurheilijoista, valmentajista ja paraurheilun vastuuhenkilöistä.

Valtion liikuntaneuvosto on opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin, joka lakisääteisenä tehtävänään arvioi valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutuksia liikunnan alueella, tekee aloitteita ja esityksiä liikunnan kehittämiseksi sekä antaa lausuntoja toimialansa liikuntamäärärahojen käytöstä ja strategisesti merkittävistä liikuntaa koskevista asioista. Valtioneuvosto asettaa liikuntaneuvoston eduskunnan toimikaudeksi.


Lisätiedot:

Toni Piispanen
Erityisasiantuntija, valtion liikuntaneuvosto
029 533 0284
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Virpi Remahl
Asiantuntija, tutkimus- ja koulutushankkeet, Liikuntakeskus Pajulahti
044 7755 350
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Valtion liikuntaneuvosto kertoi arvioinnin käynnistämisestä tiedotteessaan 9.1.2024.