Sokkopingisfinaalista suoraan juoksuradalle – Hanna Vilmillä oli kiireinen Pajulahti Games -päätöspäivä

Hanna Vilmi maila valmiina pallon palautukseen oman maalinsa edessä, kuvattuna puolittain välilasin takana ja punaiset hiukset heilahtaen.

Paraurheilun kansainväliset Pajulahti Games -kilpailut käytiin loppuun boccian, sokkopingiksen ja parayleisurheilun SM-hallikilpailuiden merkeissä sunnuntaina 21.1. Nastolan Pajulahdessa. Kaksi jälkimmäistä lajia yhdistyivät Suomen sokkopingistähti Hanna Vilmin päivässä, kun naisten sokkopingisvoiton ratkettua tuli jo kiire juoksuradalle.

Kolmannettoista Pajulahti Games -paraurheilukilpailut vietiin sunnuntaina 21.1. päätökseen kolmen ohjelmassa vielä olleen lajin merkeissä Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Sokkopingiksessä Pajulahti Games -turnauksen moninkertainen voittaja ja hallitseva Euroopan mestari Hanna Vilmi eteni naisten sarjassa jo perjantain ja lauantain mittaan varmoin askelin kohti voittoa. Sunnuntain päätöspäivänä pelattu aamun semifinaaliottelu ja siinä otettu 3–0-voitto Saksan Sabrina Schmitziä vastaan veivät Vilmin finaaliin, jossa 3–0-lukemat toistuivat Ranskan Elvina Vidota vastaan.

- Elvina vähän myöhästyi ottelun alusta, ja hänellä oli ehkä ajatukset vielä jossain muualla. Sain ihan super hyvän alun, ja tuntui että tosi lennokkaasti pystyi pelaamaan. Vaikka piikki siitä pikkuisen tasaantui ja Elvina pääsi paremmin peliin mukaan, löysin seuraavissa erissä hyvin maalipaikat. Alkuperäinen suunnitelmani tosin meni lennosta uusiksi, kun taktiikka jota lähdin yrittämään, ei toiminutkaan. Kaikki muu silti, mitä yritin vähemmän, toimikin sitten tosi hyvin, Vilmi kertoo.

Finaaliottelu oli toisinto viimevuotisesta, vuoden 2023 Pajulahti Games -finaalista, jossa Vilmi löi Vidot’n samoin lukemin. Naisten maailmanlistan ykkössijoitetun paikkaa hallussaan pitävä Vilmi paalutti asemiaan voittamalla Pajulahti Gamesissa lopulta jokaisen eränsä.

Juoksijan ura rakentumassa sokkopingiksen rinnalle

Hanna Vilmi lähikuvassa juoksemassa 200 metrin kisassa kaarteessa Pajulahti-hallin sinisellä juoksuradalla.

Vaikka Hanna Vilmi on seitsenkertaisena Euroopan mestarina pysynyt naisten sokkopingiksen kirkkaimmassa kärjessä jo pitkään, intohimoa riittää kuulemma edelleen siinä menestymiseen. Samalla hän on kuitenkin alkanut viime vuosina rakentaa kylkeen tosissaan juoksijan uraa, ja niissä merkeissä nähtiin tuoreen sokkopingismestarin kiitävän sunnuntainakin kisapaikalta toiselle. Osana Pajulahti Games -tapahtumaa järjestettyjen parayleisurheilun SM-hallikisojen 60 metrin juoksuun oli nimittäin ehdittävä lähtöviivalle lähes suoraan naisten sokkopingisfinaalin perään.

- Uusi virallinen ennätys tuli joo, mutta olen kyllä treeneissä kovempaakin päässyt. Vähän jäi ajatukset vielä sokkopingikseen siis kuitenkin. Mutta toisaalta oli tosi paineeton fiilis – hyvä fiilis juuri saadusta voitosta ja kiireestä pienet ylikierrokset, joten en ehtinyt kasata paineita tai jännitysjähmeyttä, vaan vetämään rennosti juoksun, Vilmi sanoo.

Vilmi nähtiin nyt toista kertaa talvikauden SM-hallikilpailuissa juoksemassa, kun taas kesien turnausaikataulu sokkopingiksen parissa on toistaiseksi estänyt häntä osallistumasta ulkoratojen SM-kisoihin. Kisakokemusta on kuitenkin ehtinyt kerääntyä piirikisoja kiertämällä, ja menestyksenhaluinen urheilija sanoo tähtäävänsä myös uudessa lajissaan niin korkealle kuin rahkeet riittävät.

- Olisi kiva päästä keräämään kokemusta ulkomailtakin, mutta luokittelun takia on ollut tosi vaikeaa päästä sinne. Jos kansainvälisen yleisurheilukisan yhteydessä pystytään yleensä ottamaan yksi näkövammainen urheilija luokitteluun, minä en tunnu saavan sitä vuoroa nyt millään. Ensin oli paralympiavuosi, enkä viime vuonnakaan tullut valituksi, vaan muut suomalaiset ovat päässeet edelläni luokitteluihin. Pitää koventaa sitten tuloksia, mutta olisi mukavaa, jos systeemi olisi kannustavampi uutta urheilijaa kohtaan.

Antti Ahtilinna ilmestyi kiinnostavana yleisurheilukentälle – Piikkarit kaupasta maanantaina, luokitteluun ja SM-radalle sunnuntaina

Antti Ahtilinna juoksemassa kameran ohi kaarteessa Pajulahti-hallin sinisellä juoksuradalla.

Kun Hanna Vilmi sunnuntain parayleisurheilun SM-hallikilpailuissa juoksi ja teki uuden ennätyksensä myös 200 metrin matkalla, pääsi hän juoksemaan vielä tuoreemman tulokkaan seurassa. Viereiselle radalle luokkien yhteislähtöön nimittäin saapui parayleisurheilukentillä uusi kasvo, ensimmäistä kertaa sitten yläasteen juoksukilpailuun saapunut Antti Ahtilinna.

- Näin kylmiltään tänne tultua… [huokaus] – Sanotaanko, että kun en ole 60 metriä juossut pitkään aikaan muualla kuin jalkapallokentällä, niin hieman erilaista oli pysyä tuossa viivojen sisällä. Lopputulema oli kuitenkin, että voitin kisan, ja tyytyväinen olen lopputulokseen, Ahtilinna toteaa.

Lapsesta asti jalkapallon parissa viihtynyttä Ahtilinnaa alkoi äskettäin kiinnostaa kokeilla taas lapsuudessa kokeiltua kilpailemista juoksussa, ja hän otti yhteyttä Suomen Urheiluliiton parayleisurheilun päävalmentajaan Mikko Peltoseen.

- Puhuttiin, että luokitteluun vaan tänne SM-halleihin, ja viikko sitten sain tietää, että luokitteluun kuuluu myös kilpailuun osallistuminen. Kävin sitten ostamassa piikkarit, ja yhden kerran olen tätä ennen ehtinyt käydä Joensuu Areenalla kokeilemassa. Viimeksi onkin jännittänyt näin paljon yläasteikäisenä piirinmestaruuskisoissa siellä Joensuu Areenalla, ja siitä on nyt kymmenisen vuotta aikaa. Unettomia öitä on ollut tässä tällä viikolla, 24-vuotias kertoo.

Vaikka SM-hallikilpailut nyt ilmestyivät Tiktok-tähtenäkin tutuksi tulleen Ahtilinnan ohjelmaan äkkiseltään, ovat suunnitelmat ja tavoitteet jo urheilullisen miehen mielessä selkeinä.

- Alustavasti on katsottu valmennuspäällikkö Jarkko Kumpulaisen kanssa, että ensi viikolla rupean pyörimään Joensuun Katajan mukana. Kun on niin kilpailuhenkinen ihminen ja jalkapallon lopetin viime syksynä, ei tänne ihan turhan takia olla yleisurheiluunkaan tultu – tavoitteita pikamatkoille on, ja kilpailuhenkeä ja nälkää menestyä tässäkin löytyy.

Sokkopingiksessä toiseksi suomalaismitalistiksi Olli Kytöviita – Bocciaturnauksessa voittajiksi Jari Rummukainen ja Antti Eemeli Huttunen

Rummukainen tähtäämässä avustajan kanssa kouruaan bocciapelissä.

Pajulahti Gamesien päätöspäivänä nähtiin kovatasoisen sokkopingisturnauksen finaaleissa Hanna Vilmin ohella myös toinen suomalainen, kun vuoden 2018 Euroopan mestari Olli Kytöviita yllätti vuoden pelitauon jälkeen hienolla pelivireellä ja eteni reippaasti miesten finaaliin ottamaan mittaa maailmanlistan tämänhetkisestä ykköspelaajasta, Latvian Deniss Ovsjannikovsista. Ykkönen pysyi kuitenkin ykkösenä myös miehissä ja voitti suomalaisen erin 3–1.

- Todella tyytyväinen olen koko turnaukseen kaiken kaikkiaan, oli vain kirsikka kakun päälle, että pääsi finaaliin asti. Lajin kovimman miehen kanssa pelatessa ei yhtään haittaa, että sai siinä napattua yhden eränkin kaupan päälle. Oman treenimäärän huomioiden olen tosi iloinen, että pystyin pistämään siinä vähän kampoihin, Kytöviita kertoo.

Uuden pelikauden alkaessa uusikaupunkilaislähtöinen Kytöviita on myös muiden suomalaispelaajien mukaan kovassa iskussa. Hän itse kokee juuri pelitauon tehneen hyvää.

- Nyt oli niin sanotusti pääpeli kunnossa, enemmänkin kuin fyysinen puoli, ja se oli tärkeimmässä osassa kaikissa peleissä. Oli tiukkoja otteluita, ja sai esimerkiksi väännettyä voittoja vielä kun kaveri tuli viimeisessä erässä tasoihin oman johtoni jälkeen. Kun aikaisemmin olen tämmöisissä tiukoissa peleissä hävinnyt, nyt ei pienen hienosäädön jälkeen häviöitä tullut.

Myös bocciakentällä jaettiin turnausmitalit sunnuntaina 21.1. Kouruluokassa mestaruuden vei kokenut joensuulainen, viisinkertainen Suomen mestari Jari Rummukainen, kun taas heittäjien luokassa helsinkiläinen, muutama vuosi sitten lajin pariin tullut Antti Eemeli Huttunen uusi viimevuotisen Pajulahti Games -voittonsa.

- Oli nouseva turnaus, rauhallista tekemistä ja jotenkin löytyi se, mikä on minulta puuttunut tämmöisissä turnauksissa. Oli rento olemus koko ajan, Rummukainen toteaa.

Sen ohella, että pelaaminen oman avustajan kanssa on toiminut jo useiden vuosien ajan, Rummukainen iloitsi siitä, että viime vuosina pienessä kasvussa olleen, etenkin vaikeavammaisille suunnatun lajin pariin on löytänyt uusia nuorempia pelaajia.

- On tosi hienoa, että uusia tulee ja pääsee tutustumaan heihin, ei ole pelit näivettyneitä. Se lisää aina myös omaa motivaatiota.

 

Pajulahti Games 19.–21.1.2024

Pajulahti Games -kisasivusto


Sokkopingis 19.–21.1.

Miehet

 1. Deniss Ovsjannikovs LAT
 2. Olli Kytöviita FIN
 3. Pierre Bertrand FRA
 4. Andrea Lazzarini ITA
 5. Teemu Ruohonen FIN
 6. Adrian Sloninka POL
 7. Ari Lahtinen FIN
 8. Benjamin Levicek CZE
 9. Alisher Hozanijazov EST
 10. Krzysztof Sobilo POL
 11. Christoff Eilers BEL
 12. Luciano Florio ITA
 13. Marco Carrai ITA
 14. Pietro Finistrella ITA
 15. Jouni Viitamäki FIN
 16. Filippo Siciliano ITA
 17. Simon Rejtar CZE
 18. Tomas Myslivecek CZE
 19. Jyri Grönlund FIN
 20. Przemyslaw Knaz POL
 21. Väinö Rihti FIN
 22. Christoph Niehaus GER
 23. Stefan Heuker NED
 24. Szymon Budynzki POL
 25. Robert Lätt EST
 26. Murat Altunok GER
 27. Jeremy Riviere FRA
 28. Nicolas Royer FRA
 29. Sami Nisonen FIN
 30. Vaclav Krychtalek CZE
 31. Aron Leppik EST
 32. Antonio Michienzi GER
 33. Daniel Kuzniar POL
 34. Denis Calonne FRA
 35. Robert Glojnaric GER
 36. Anis Benmansour FRA
 37. Paavo Tulisalo FIN
 38. Juha Oikarainen FIN

Naiset

 1. Hanna Vilmi FIN
 2. Elvina Vidot FRA
 3. Tiina Innos EST
 4. Sabrina Schmitz GER
 5. Sonia Tranchina ITA
 6. Patrycja Kaza POL
 7. Piera Folino ITA
 8. Sara Fappani ITA
 9. Antje Samoray GER
 10. Weronika Szynal POL
 11. Elize Strazdina LAT
 12. Helma Van Der Boom NED
 13. Juulia Tulisalo FIN
 14. Alison Touzet FRA
 15. Andrea Rippich GER


Katso ottelukohtaiset tulokset, lohkotilanteet ja pisteet
(siirtyy GameResultsOnline -palveluun)

 

Soveltavan judon turnaus 20.1.

Katso tulokset
(Siirtyy Judokisa.fi-sivustolle)

Paravoimanoston avoimet SM-kilpailut 20.1.

Katso tulokset

Boccia 20.–21.1.


Kouruluokan (R) yksilöpelit 21.1.

 1. Jari Rummukainen, Suomi
 2. Elina Ino, Suomi
 3. Vivi Virtanen, Suomi

Heittäjien luokan (T) yksilöpelit 21.1.

 1. Antti Eemeli Huttunen, Suomi
 2. Saila Luumi, Suomi
 3. Vesa Koivuniemi, Suomi


Katso ottelukohtaiset tulokset yksilö- ja paripeleistä
(Siirtyy Pajulahti Games -kisasivustolle)


Parayleisurheilun avoimet SM-hallikilpailut 21.1.

Katso tulokset

 

Lue lisää:

Pajulahti Games: Sisujengin judoka Jusa Jokiniemi palasi kansainväliselle tatamille Berliinin Special Olympics -maailmankisavuoden jälkeen