Paralympiakomitea x PunaMusta Media: Kaikille näkyvä -kampanja starttasi kuvailutulkatulla Huuhkajien ottelulla

Suomen Paralympiakomitean ja PunaMusta Median uuden yhteistyökampanjan myötä tutustutettiin huhtikuussa markkinoinnin ammattilaisia saavutettavuuden tärkeyteen kuvailutulkatussa Huuhkajien jalkapallo-ottelussa. Elämyksessä mukana oli myös Pariisin paralympialaisissa pituutta hyppäävä näkövammainen urheilija Iida Lounela.

Arkipäivän moninaiset tilanteet ja toiminnot ovat useimmille sujuvaa rutiinia, jotka suoritetaan lähes automaattiohjauksella. Tällainen helppous ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys – esteet ympäristössä tai palveluissa saattavat sulkea monilta pois mahdollisuuksia arkisiin toimintoihin sekä erilaisiin kokemuksiin.

Paralympiakomitean yhteistyökumppanin PunaMustan Median kanssa halusimme uuden Kaikille näkyvä -yhteistyökampanjamme ensimmäisenä osana havahduttaa tähän ilmiöön markkinointialan ammattilaisia.

Kutsuimme PunaMusta Median kanssa markkinoinnin ammattilaisia seuraamaan Huuhkajien kotiottelua Helsingin Olympiastadionille. Vieraat pääsivät kokemaan jalkapallo-ottelun aivan uudella tavalla, kun osa pelistä seurattiin silmät peitettyinä ja pelkästään kuvailutulkkauksen avulla.

Tavoitteena oli tarjota vieraille omakohtainen kokemus saavutettavuuden tärkeydestä ja siitä, mitä se konkreettisesti tarkoittaa urheilun yhteydessä.

Miltä tuntuisi seurata jalkapallo-ottelua näkemättä mitään?

Kuvailutulkkaus urheilussa tarkoittaa paikan päällä tapahtuvaa urheiluottelun tai -muun tapahtuman kuvailua: osallistujat kuuntelevat osaavan kuvailutulkkaajan sanallista kuvailua ympäristön tapahtumista, tilanteista ja tunnelmista kuulokkeiden avulla.

Ottelun tai kilpailun yleisen selostamisen lisäksi kuvailutulkkaaja siis kuvailee, mitä muuta kentällä ja yleisössä tapahtuu, ja mahdollistaa näin mielikuvien syntymisen ja kokonaisvaltaisen elämyksen ottelutapahtumasta.

Huuhkajien kutsuvierasottelumme kuvailutulkkaajana toimi Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, jolla on vankka kokemus kuvailutulkkauksesta niin tv-lähetyksistä kuin erilaisista live-tapahtumista paikan päältä.

Tilaisuudessa oli erityisvieraana näkövammainen paralympiaurheilija Iida Lounela yhdessä veljensä ja opasjuoksijansa Henrikin kanssa. Lounela kilpailee tämän vuoden Pariisin kesäparalympialaisissa heikkonäköisten T12-luokassa lajinaan pituushyppy.

Lounela kertoi ennen ottelun alkua, ettei ole aiemmin osallistunut jalkapallo-otteluun paikan päällä. Esteenä on ollut se, että hän ei näe pelitapahtumaa, eikä kuvailutulkkauksen mahdollisuutta ole ollut aiemmin tarjolla.

Lounelalta onkin aiemmin rajautunut pois elämys jalkapallo-ottelusta, jossa peliä seurataan kannatusjoukkueen huutoja kuunnellen, yleisön reaktioihin eläytyen ja maaleista syntyvästä hurmoksesta nauttien. Juuri ne hetket, mistä urheiluotteluiden sykähdyttävimmät kokemukset syntyvät.

Syventääksemme ymmärrystämme Lounelan kokemuksesta ja ymmärtääksemme kuvailutulkkauksen merkityksen näkövammaiselle henkilölle myös kutsuvieraat ja tapahtuman järjestäjät seurasivat osan ottelusta silmät peitettyinä, kuvailutulkkauksen varassa.

Tämä oli valaiseva kokemus, joka korosti saavutettavuuden ja esteettömyyden merkitystä: ne eivät tarkoita vain pääsyä erilaisiin tiloihin tai palveluiden tarjoamista kaikille, vaan ne avaavat ovia paitsi itsenäiseen, myös elämykselliseen elämään. On tärkeää, että mahdollistamme tämän tasavertaisesti kaikille.

Otteluvieraiden tunnelmia PunaMusta Median vaikuttavalla tapahtumavideolla

Yhteistyötapahtuman vaikuttavuudesta keskusteltiin sekä PunaMusta Medialla että Paralympiakomitealla vielä pitkään sen jälkeen.

- Suomen voitokas kotiottelu, jonka saimme kokea yhdessä Lounelan kanssa, oli ikimuistoinen! Tärkeimpänä kommenttina illalta oli ehdottomasti Lounelan kiitos siitä, että vihdoin hänkin pystyi seuraamaan peliä, kertoo tapahtuman järjestelyistä vastannut PunaMusta Median Saana Borgström.

PunaMusta Median tapahtumasta tuottamalla videolla pääsee kuulemaan, mitä ajatuksia ja tunnelmia vieraissa heräsi tämän kokemuksen myötä:

- Suuret kiitokset PunaMustalle tästä merkityksellisestä yhteistyöstä sekä onnistuneesta tapahtumasta! Kiitos myös kaikille osallistuneille vieraille, erityisesti kunniavieraalle Iida Lounelalle sekä tämän hienon kokemuksen mahdollistaneelle Tuomas Törröselle, sanoo mukana ollut Paralympiakomitean kumppanuuspäällikkö Timo Mäkynen.

Kaikille näkyvä -kampanja

Kaikille näkyvä -kampanjan tavoitteena on edistää saavutettavuutta lisäämällä tietoisuutta ja herättämällä keskustelua aiheen ympärillä. Kampanjayhteistyössä on mukana Suomen Paralympiakomitea ja PunaMusta Media.

Tutustu PunaMusta Median Kaikille näkyvä -kampanjasivuun 

Haluatko sinäkin tehdä merkityksellistä yhteistyötä kanssamme? Ota yhteyttä: