Para Hiihto Cup tuo parahiihdolle näkyvyyttä ja lisästartteja

Sini Pyy (kuva: Heidi Lehikoinen)

Para Hiihto Cup on uusi maastohiihdon kilpailusarja para- eli vammaishiihtäjille. Aiemmin parahiihtäjät ovat kilpailleet omissa erillisissä vammaishiihdon SM-kilpailuissaan. Nyt niin liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset kuin elinsiirron saaneetkin hiihtäjät voivat osallistua Para Hiihto Cupiin, jonka järjestävät yhteistyössä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU, Suomen Hiihtoliitto ja paikalliset hiihtoseurat.

Talvikaudella 2018–2019 järjestetään neljä osakilpailua. Viimeisen osakilpailun jälkeen jaetaan parahiihdon SM-mitalit. Para Hiihto Cupin kisat järjestetään kansallisten kilpailujen yhteydessä, lukuun ottamatta helmikuun Pihtiputaan osakilpailua, jossa hiihdetään piirikunnallisten yhteydessä.

Osakilpailut

Tarkemmat tiedot kisoista (matkat, kisoihin ilmoittautuminen jne.) löytyvät Hiihtokalenterista: http://hiihtokalenteri.fi. Huom! Vapaan kisoissa on ajettuna aina myös perinteisen latu-ura.

Sarjat: Miehet, Naiset, M20, N20, M50 ja N50.

Luokat: Näkövammaiset, Liikuntavammaiset pystyhiihtäjät, Liikuntavammaiset kelkkahiihtäjät, Kehitysvammaiset ja Elinsiirron saaneet.

Huom! Kisoihin ei vaadita virallista vammaluokitusta. Luokitellaan vasta, kun sarjojen osallistujamäärät selkeästi kasvavat.

Kilpailuista saa Suomen Cup -taulukon mukaisesti sijoituspisteitä: Voittajalle 100 pistettä, kakkoselle 80, kolmoselle 60 jne. (4.=50, 5.=45, 6.=40, 7.=36, 8.=32, 9.=29, 10.=26). Kolmen parhaan osakilpailun tulokset lasketaan kokonaispisteisiin.

Ilmoittautumiset: Hiihtäjä ilmoittautuu oman hiihtoseuransa kisailmoittautumisista vastaavalle henkilölle, joka ilmoittaa hiihtäjät Kilmo-järjestelmän kautta kilpailuun. Huom! Hiihtäjän tulee olla Suomen Hiihtoliiton jäsenseuran jäsen ja hänellä tulee olla voimassa oleva Skipassa tai lisenssi. Skipassilla saa hiihtää kaikissa Para Hiihto Cup -kisoissa iästä riippumatta.

Para Hiihto Cupin ajatus lähti liikkeelle kevään 2018 parahiihdon SM-kilpailujen yhteydessä, kun Ski Jyväskylän hallituksen jäsen Markus Rolig ehdotti, että mikseivät parahiihtäjät voisi hiihtää kansallisten hiihtojen yhteydessä.

– Miksi pitää erilliset kisat parahiihtäjille, kun he yhtä hyvin voisivat osallistua seurojen järjestämiin kisoihin, Rolig totesi.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy pitää Para Hiihto Cupia erittäin tervetulleena uutuutena:

– Tämä mahdollistaa sen, että saa kotimaassa startteja ennen ulkomaan kisareissuille lähtöä, Pyy sanoi.

Myös Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi pitää Para Hiihto Cupia arvossaan.

– Hiihtoliiton uudessa strategiassa yhdenvertaisuus on merkittävänä kohtana ja Para Hiihto Cup on hyvä esimerkki siitä, miten monimuotoista yhdenvertainen toiminta voi olla, Haapasalmi sanoi.

Lisätiedot Para Hiihto Cupista: VAU, Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuva: Heidi Lehikoinen