Jyväskylän Junior Games -kisat ovat monen vammaisen lapsen ja nuoren syksyn kohokohta

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjestää perinteiset Junior Games -syyskisat keskiviikkona 28. marraskuuta Jyväskylän Hipposhallilla. Kaikille vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille suunnatuissa kisoissa ovat lajeina yleisurheilun kolmiottelu, sukkulaviesti ja sokkopingis.

Junior Games -kisoihin osallistuu reilut 250 lasta ja nuorta ympäri Suomea. Osallistujat ovat pääasiassa erityiskouluista ja -luokilta, mutta yhä enenevissä määrin mukana on myös normaaliopetuksessa mukana olevia vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia oppilaita.

– Nyt ensimmäistä kertaa mukana on myös urheiluseuran kautta kisoihin osallistuvia lapsia ja nuoria, mikä on todella hienoa! Osallistujatahoina voivat olla muutkin kuin koulut, vaikka kisat koulupäivän aikana pidetäänkin, sanoo kilpailunjohtaja Nina Peltonen VAU:sta.

Junior Games -kisoja on järjestetty 1980-luvulta saakka ja monelle suomalaiselle vammaisurheilijalle kisat ovat toimineet ensimmäisinä kilpailukokemuksina. Junior Games -kisoissa on aikoinaan ollut kisaajana myös ratakelauksen paralympiamitalisti Henry Manni, joka nyt on kannustamassa kisaajia paikan päällä VAU:n työntekijänä.

– Jyväskylän Junior Games -kisat olivat kouluaikoina syksyn kohokohtia, ja samanlainen fiilis on edelleen. Ne ovat todella hyvähenkiset kisat, VAU:n lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana työskentelevä Manni toteaa.

Syyskisojen päälaji on yleisurheilun kolmiottelu, johon käytännössä kaikki kisaajat osallistuvat. Kolmiottelussa on lajivaihtoehtoina tuttuja yleisurheilulajeja, kuten pituushyppy ja kuulantyöntö, mutta myös erilaisia lajisovelluksia, joihin myös vaikeavammaiset kisaajat pystyvät osallistumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi pyörätuolislalom ja tarkkuuspallonheitto.

Sukkulaviestiin osallistutaan joko koulun joukkueilla tai yksittäisistä kisaajista kootuilla joukkueilla. Sokkopingis on näkövammaisille suunnattu laji, mutta Junior Games -kisoissa sitä voivat pelata myös näkevät pelaajat. Kisalajien lisäksi Hipposhallissa on myös kokeiltavissa erilaisia sovellettuja pelejä ja Perinneleikit ry esittelee leikkejään, joten päivän aikana ei tule aika pitkäksi.

Junior Games -syyskisat, Hipposhalli, Jyväskylä 28.11.2018

Aikataulu

  • 09.00 Kilpailut alkavat
  • 10.30–14.00 Ruokailu
  • 11.30 Avajaiset
  • 12.00 Sukkulaviesti
  • 12.30 Kilpailut jatkuvat, juoksujen ja kelausten kilpaerät
  • 13.30 Harrastesarjan osallistumismitaleiden jako
  • 14.30 Kolmiottelun kilpasarjan, sokkopingisturnauksen ja sukkulaviestin palkintojenjako
  • 15.00 Kilpailut päättyvät