Uudet oppaat kannustavat parempaan kuntoon

Parempaan kuntoon -oppaiden kannet

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU julkaisi vuodenvaihteessa neljä Parempaan kuntoon -opasta, jotka on suunnattu aikuisille, joilla on

  1. Näkövamma
  2. CP-vamma
  3. Selkäydinvamma
  4. Amputaatio tai dysmelia

ja jotka haluavat tukea säännöllisen liikunnan aloittamiseen. Tavoitteena on kannustaa elämään terveellistä, tasapainoista ja aktiivista arkea vamman kanssa.

Aikuisena vamman kanssa eläminen tuo eteen erilaisia ikääntymiseen tai kulumiseen liittyviä muutoksia.

Parempaan kuntoon -oppaisiin on koottu fyysisen aktiivisuuden perusteiden ja terveellisen ravitsemuksen lisäksi käytännöllisiä vinkkejä ja niksejä. Se, että kukin opas on kohdennettu vain yhteen vammaryhmään, mahdollistaa sen, että oppaita on helpompi hyödyntää kuntoutuksessa, sopeutumisvalmennuksessa ja vertaistoiminnassa. Esimerkiksi fysioterapeutti voi käyttää vammakohtaisia oppaita omassa asiakastyössään liikuntaneuvonnan tukena.

Oppaiden esikuvina ovat englantilaisen Peter Harrison Centren vuonna 2014 julkaisemat Fit for Life -oppaat. Toimitustyöstä vastasivat VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari ja tiedottaja Lauri Jaakkola. Tietojen tarkistamisessa ja täydentämisessä on hyödynnetty laajaa verkostoa vammaisurheilun kokemusasiantuntijoista kuntoutuksen, terveydenhuollon ja liikuntatieteen ammattilaisiin.

Näkövammaisille suunnatun oppaan asiantuntijoina toimivat Jaana Argillander ja Jarno Saapunki Näkövammaisten liitosta. CP-vammaisille suunnatun oppaan asiantuntijoina ovat toimineet Heidi Huttunen, Piia Jolla ja Anu Patrikka CP-liitosta. Selkäydinvammaisille suunnattu opas on koottu yhdessä fysioterapeutti Paula Leppäsen kanssa, ja sen asiantuntijoina ovat toimineet Harri Ahtee Validia Kuntoutuksesta sekä Tiina Siivonen VAU:sta ja Akson ry:stä. Amputaatio ja dysmelia -oppaan asiantuntijoina ovat toimineet Paula Leppäsen lisäksi Mika Määttänen Össur Oy:stä ja Anne Mäki Invalidiliitosta. Lisäksi oppaiden sisällön tarkastamisessa auttoivat opiskelijat Antti Latikka ja Vilja Sipilä, fyysisen harjoittelun osalta Kaisu Mononen Huippu- ja kilpaurheilun tutkimuskeskuksesta sekä ravitsemusterapeutti Hanna-Mari Sonninen.

Oppaat on saatavilla painettuina ja pdf-versioina, näkövammaisten opas myös html-tekstitiedostona ja Daisynä. Painettuja oppaita jaetaan VAU:n ja yhteistyökumppanien tilaisuuksissa maksutta ja niitä voi tilata VAU:sta maksutta (viiden tai useamman kappaleen tilauksesta laskutetaan postimaksu). Sähköiset oppaat ovat ladattavissa maksutta sivun alalaidasta.

Opastyö saa jatkoa vuonna 2019, jolloin pyritään julkaisemaan Suomen Paralympiakomitean kanssa yhteistyössä Huippukuntoon-opas harjoittelussaan jo pidemmälle edenneille aikuisille tosiliikkujille sekä Special Olympics -ohjelmien innoittama selkokielinen liikuntaopas kehitysvammaisille aikuisille.

Tilaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätiedot: VAU, tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.