Oman rahaston perustaminen ja häirintätutkimus keskusteluttivat Paralympiakomitean hallitusta

Suomen Paralympiakomitea

Paralympiakomitean hallitus kokoontui 27.8 etäkokoukseen. Hallitus kuuli Olympiakomitean hallinnon ja jäsenpalvelujen johtajan Arto Kuusiston esityksen Olympiarahastosta ja päätti lähteä selvittämään oman rahaston perustamisen mahdollisuutta. Rahastoa valmistelee työryhmä, johon nimettiin hallituksen puheenjohtaja Erkki Lönnrot, hallituksen jäsenet Pia Julin ja Jan Huopainen sekä Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

Hallitus keskusteli myös Olympiakomitean hallitukseen tehtävistä henkilöstövalinnoista. Hallitus valtuutti työvaliokunnan valmistelemaan ja toteuttamaan omien ehdokkaiden nimeämisen ehdollepanotoimikunnalle.

Hallitus kuuli valmisteilla olevan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Paralympiakomitean tavoiteasiakirjan etenemisestä. Tavoiteasiakirjaan tullaan kirjaamaan paraurheilun keskeiset painopisteet ja tavoitteena on paraurheilun kehittämisedellytysten parantaminen.

Mikäli asiakirjan valmistelu etenee suunnitellusti, se voidaan esitellä jäsenistölle syyskokouksessa 21.11.

Hallitus kuuli myös katsauksen Pajulahdessa 12.-13.8. pidetyistä henkilöstöpäivistä ja elokuussa aloitetusta leiri- ja kilpailutoiminnasta. Lisäksi käytiin keskustelu Rising Phoenix -elokuvasta, joka julkaistiin Netflix-suoratoistopalvelussa 26.8.

Hallitus perehtyi päivitettyyn antidopingohjelmaan, jota on työstetty yhdessä SUEK:n kanssa. Joulukuussa julkistettavan kunniagallerian työryhmään valittiin entisen Suomen Invalidien Urheiluliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pertti Pousi, NKL:n liikuntatoimessa ja VAU:ssa pitkän työuran tehnyt Hannele Pöysti, Paralympiakomitean hallituksen jäsen, elinsiirtourheilija Tuija Helander, Urheilumuseon erikoistutkija Vesa Tikander ja Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan keskuudestaan valitsema edustaja, parauimari Antti Latikka. Työryhmän sihteeriksi nimettiin Paralympiakomitean viestintäpäällikkö Lauri Jaakkola.

Lopuksi käytiin keskustelu 8.9. julkaistusta Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksesta. Paralympiakomitean urheilijavaliokunta on käynyt keskustelua aiheesta ja todennut, että on mukana tarvittavissa jatkotoimenpiteissä, esimerkiksi tuomalla esille Väestöliiton Et ole yksin -palvelua sekä SUEK:n ILMO-palvelua.

Paralympiakomitean jäseniksi hyväksyttiin seuraavat lajiliitot: Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Ampumahiihtoliitto, Suomen Lumilautaliitto, Suomen Ratsastajainliitto ja Suomen Jousiampujainliitto.

Paralympiakomitean hallituksen seuraava kokous on 24.9.