Karjalainen, Reitti ja Mylly nimettiin Tokion paralympiajoukkueeseen

Pia-Pauliina Reitti, Jarkko Mylly ja Katja Karjalainen. Kuvat: Hanna Heinonen/Ratsastajainliitto ja Lassi Palo/Ampumaurheiluliitto

Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti torstain kokouksessaan Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen kolmesta uudesta urheilijavalinnasta Tokion paralympialaisiin. Valituksi tulivat mäntsäläläiset ratsastajat Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti sekä haapaveteläinen ampumaurheilija Jarkko Mylly

Jo aiemmin Tokion joukkueeseen oli nimetty viisi urheilijaa: yleisurheilijat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Marjaana Heikkinen sekä jousiampuja Jere Forsberg.

Jarkko Mylly ja Pia-Pauliina Reitti valmistautuvat ensimmäisiin paralympialaisiinsa. Katja Karjalaiselle Tokion kisat ovat sen sijaan jo neljännet paralympialaiset. Hän voitti hopeaa Lontoon paralympialaisten kouluratsastuksen vapaaohjelmasta vuonna 2012.

Karjalaisen nykyiselle ratsulle, ruuna Dr. Doolittlelle paralympialaiset ovat toiset. Koronaviruspandemian aiheuttama vuoden viivästys Tokion kisoihin ei ole Karjalaisen näkökulmasta ollut pelkästään negatiivinen asia.

– Ratsastus on taitolaji, ja menestys on hyvin pienistä asioista kiinni. Nyt on voinut hioa kuntoon niitä pieniä asioita, joiden ansiosta tuomari saattaakin antaa puoli pistettä enemmän kuin aiemmin. Kyse ei ole pelkästään oman tekniikan opettelusta, vaan pitää saada myös hevonen ymmärtämään, että mitä tämä pieni liike, joka tehdään eri tavalla kuin ennen, tarkoittaa, Karjalainen selvitti.

Karjalainen saavutti Suomelle maapaikan Tokioon. Toinen mäntsäläläisratsastaja Pia-Pauliina Reitti puolestaan sai kisoihin villin kortin.

– Vain muutama päivä siitä, kun viime keväänä sain tiedon villistä kortista, tuli tieto, että kisat siirretään. Olihan se tietenkin sokki sinällään, mutta oli helppo ymmärtää kisajärjestäjien päätös, koska terveys on etusijalla. Tuli vuosi lisäaikaa valmistautua kisoihin hevosen kanssa, Reitti totesi.

Reitti asetti tähtäimensä Tokion paralympialaisiin syksyllä 2017, kun hän osti nykyisen ratsunsa, Supremo-ruunan.

– Sattui oikea hevonen kohdalle. Se oli sopiva tähän tarkoitukseen ja sopi itselleni hyvin. Oikeastaan sitä kautta heräsi ajatus lähteä tavoittelemaan paikkaa Tokioon, Reitti kertasi.

Haapavedeltä Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Jarkko Mylly oli ensimmäinen suomalaisurheilija, joka saavutti maapaikan Tokion paralympialaisiin, kun hän sijoittui toiseksi para-ampumaurheilun maailmancupin ilmakiväärikisassa Ranskassa syksyllä 2018, lähes 2,5 vuotta sitten.

– Olen tullut kilpa-ammunnan pariin metsästysharrastuksen kautta ja viimeiset noin kahdeksan vuotta kilpaillut totisemmin. Rion paralympialaisiin ei vielä ihan kynnet kyenneet, mutta sen jälkeen syntyi päätös, että ruvetaan tekemään töitä kohti Tokiota, 39-vuotias Mylly sanoi.

Mylly kilpailee ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä. Hän edustaa Haapajärven Ampumaseuraa, ja Haapajärveltä tulee myös henkilökohtainen valmentaja Timo Vaitiniemi. Hyvät harjoitteluolosuhteet löytyvät kotikylältä Haapavedeltä, joskin talviaikaan pienoiskiväärillä ampumiseen täytyy käydä pitämässä tuntumaa kerran kuussa 250 kilometrin päässä Jyväskylässä.

– Korona-aika on ollut vaikea siinä mielessä, että en ole kohta puoleentoista vuoteen käynyt yhtään kansainvälistä kilpailua. Ilmakiväärillä en ole kilpaillut kansallisissakaan kisoissa yli vuoteen. Pienoiskiväärillä oli kesällä SM-kisat ja joitain kansallisia kilpailuja. Harjoiteltu on kyllä hyvin, Mylly totesi.

Tokion paralympialaiset piti alun perin järjestää elo-syyskuun vaihteessa 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi ne siirtyivät vuodella eteenpäin. Uudet päivämäärät kisoille ovat 24.8.–5.9.2021.

Lisätietoa Tokion paralympialaisista ja Suomen joukkueesta Paralympiakomitean kisasivuilta.

Kuvat: Hanna Heinonen/Ratsastajainliitto ja Lassi Palo/Ampumaurheiluliitto