Paratriathlonisti Liisa Liljaa ei vielä voitu valita Tokion joukkueeseen SUEKin toimintavirheen vuoksi

Liisa Lilja vuoden 2016 Rion paralympiatriathlonin juoksuosuudella. Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea

Paratriathlonisti Liisa Lilja on rankingsijoituksensa puolesta valintakelpoinen Tokion paralympialaisiin, mutta häntä ei vielä heinäkuun valinnassa nimetty Suomen joukkueeseen. Syy tähän on se, että Liljalle haetaan parhaillaan Kansainväliseltä Triathlonliitolta (World Triathlon) sekä Maailman antidopingtoimisto WADAlta takautuvasti erivapautta hänen käyttämäänsä lääkevalmisteeseen. Syynä oli Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) toimintavirhe liittyen Liljan erivapaushakemukseen.

Lilja oli saanut SUEKilta ohjeistuksen, että hänen ei tarvitse hakea erivapautta käyttöön ottamaansa lääkkeeseen käyttämillään annosmäärillä. Jälkikäteen kävi kuitenkin ilmi, että erivapaus olisi tullut hakea johtuen urheilijan muusta lääkityksestä.

– Toimin täysin SUEKilta saamieni ohjeiden mukaisesti. Tämä on äärimmäisen kurja tilanne, kun Tokion kisat lähestyvät. En voi muuta kuin toivoa, että tilanne ratkeaa ajoissa, Lilja totesi.

– Urheilija on toiminut saamiensa ohjeiden mukaisesti. Valitettavasti sähköpostiviesteissä urheilijan kanssa kaikkia asiaan vaikuttaneita tekijöitä ei tullut esille. Tämän vuoksi urheilija on joutunut äärettömän ikävään tilanteeseen valmistuessaan paralympialaisiin. Tilanne on valitettava ja olemme omalta osaltamme erittäin pahoillamme tästä. Teemme kaikkemme, että Liisa Liljalle myönnetään erivapaus takautuvasti ja hän pääsee osallistumaan paralympialaisiin. Olemme aktiiviesti yhteydessä niin World Triathloniin kuin WADAan ja puollamme vahvasti urheilijan takautuvaa erivapautta. SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson sanoi.

Erivapaus voidaan myöntää mille tahansa WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa mainitulle hoitomuodolle, jos esimerkiksi kielletyn aineen tai kielletyn menetelmän käytölle ei ole muuta perusteltua lääkinnällistä hoitovaihtoehtoa eikä aineen käyttö lääkkeenä paranna urheilijan suoritusta merkittävästi urheilijan tavanomaiseen terveydentilaan verrattuna.

Kaikki asianosaiset toivovat, että niin Liisa Liljalle kuin koko Suomen paralympiajoukkueelle annetaan heidän ansaitsemansa valmistautumisrauha 24.8.–5.9. pidettäviin paralympialaisiin. Tapauksesta tiedotetaan, kun tilanne selviää, kuitenkin viimeistään 1.8., jolloin Suomen paralympiajoukkuetta voidaan vielä täydentää. Ilmoittautumisten takaraja on 2.8.

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea