Harri Kauppila tavoittelee uransa ensimmäistä arvokisamitalia paravoimanoston EM-kilpailuissa Georgiassa

Harri Kauppila paravoimanoston SM-kilpailuissa Pajulahdessa tammikuussa 2022.

Oululainen Harri Kauppila kilpailee paravoimanoston Euroopan mestaruuskilpailuissa Georgian Tbilisissä lauantaina 24. syyskuuta. Paravoimanostossa ainoa laji on penkkipunnerrus. Kauppila kilpailee alle 88-kiloisten sarjassa.

Tbilisin EM-kilpailut ovat 43-vuotiaan Kauppilan uralla merkittävät kahdella tapaa. Yhtäältä Kauppila haluaa kokea urallaan paralympialaiset, ja EM-kilpailuissa on tehtävä tulos, jotta mahdollisuudet päästä vuoden 2024 Pariisin kisoihin pysyvät elossa. Toisaalta Kauppilalla on Tblisissä realistiset mahdollisuudet saavuttaa uransa ensimmäinen arvokilpailumitali.

– Tähän mennessä neljäs sija EM-kisoissa on paras saavutukseni. Uskon, että minulla on onnistuessani Tbilisissä mahdollisuus pronssille. Arvio on, että yli 180 kiloa pitää työntää, mutta voi olla, että vähemmälläkin pääsee mitaleille, Kauppila toteaa.

Edellisissä, vuoden 2018 EM-kilpailuissa Ranskassa, toinen oululaisnostaja Janne Piipponen voitti 88-kiloisten sarjan kultaa 176 kilon tuloksella. Hän tosin sai EM-kultansa viiveellä alkuperäisen voittajan, Ranskan Rafik Arabatin (196kg) käryttyä dopingista.

Kauppilan ennätys on kesällä 2021 Dubaissa punnerrettu 180 kiloa.

– Olen ennätyskunnossa. Uskon, että pystyn pari kiloa parantamaan ennätystäni, jos kaikki menee hyvin, Kauppila sanoo.

Paravoimanostossa Aasian ja arabimaiden parhaiden nostajien taso on huima. 88-kiloisten sarjassa MM-tasolla täytyy nostaa pitkälle yli 200 kiloa, jos mielii mitaleille. EM-kilpailuissa taso on huomattavasti maltillisempi.

– Kyllähän se motivoi, kun ei kilpaile pelkästään itseään vastaan, vaan on aidosti mahdollisuus mitaleille. Ykköstavoite on päästä Pariisin paralympialaisiin, mutta kyllä nämä EM-kilpailut ovat yksi urani tärkeimmistä, Kauppila linjaa.

Vuoden 2021 MM-kilpailut käytiin niin ikään Tbilisissä. Silloin Kauppilan sarja oli ohjelmassa kisojen loppupuoliskolla. Tiukkojen koronarajoitusten vuoksi Kauppila ja valmentaja Raimo Savaloja joutuivat virumaan pitkiä päiviä hotellihuoneessa, ja Kauppila sai lopulta vatsataudin ennen kisapäiväänsä. Tulos jäi 167 kiloon ja sijoitus oli 18:s.

– Nyt kisaohjelma on onneksi käännetty niin päin, että minun sarjani on heti kisojen alussa, joten ei ole niin isoa pelkoa hotellikuolemasta. Ja ehkä koronarajoituksetkin ovat nyt vähän löysemmät ja saa vähän liikkuakin, Kauppila pohti.

Tulospalvelu kisasivuilla