Liikuntamaa on paraurheilun ja soveltavan liikunnan näyteikkuna

Pyörätuolia käyttävä lapsi takaapäin kuvattuna kokeilemassa keilaamista Liikuntamaa-messutapahtumassa. Aikuinen ohjeistamassa hänen takanaan.

LIIKUNTAMAA 2023 PERUTTU

Normaalioloissa Paralympiakomitea isännöi jo perinteeksi muodostunutta Liikuntamaa-messutapahtumaa Apuvälinemessujen yhteydessä. Seuraavat Apuvälinemessut järjestetään 9.–11. marraskuuta 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa, mutta valitettavasti Liikuntamaata ei tällä kertaa järjestetä.

Lue lisää Liikuntamaan peruuntumisesta

Liikuntamaassa on tarjolla paraurheilun ja soveltavan liikunnan kokeilumahdollisuuksia ja tietoutta. Kolmen messupäivän aikana voi tutustua lajeihin, välineisiin ja harrastusmahdollisuuksiin yli 30 toimintapisteellä.

Liikuntamaan toimintapisteet vuoden 2022 messuilla

Tutustu Liikuntamaan 2022 pohjakarttaan

  1. Sokkopingis: Näkövammaisten vauhdikas mailapeli. Pelaajien silmät ovat peitetty. Pelitapahtumat hahmotetaan kuulon perusteella. Hieman tennispalloa pienemmän pelipallon sisällä on hauleja, joista lähtevän äänen perusteella pelaajat kuulevat pallon liikkeet. 

  2. Paralympiakomitea: Liikuntamaata isännöi Suomen Paralympiakomitea, jonka laajaan toimintaan voi tutustua komitean pisteellä. Piste toimii myös levähdyspaikkana lajikokeilujen lomassa ja sen sohvat toimivat kätevänä kohtauspaikkana.

  3. Maalipallo: Suomalaisten menestyslajissa heitetään ja torjutaan kilisevää palloa ilman näköaistin tuomaa tukea ja turvaa. On juuri niin jännittävää kuin miltä kuulostaakin! 

  4. Judo ja taekwondo: Sovelletut kamppailulajit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Liikuntamaassa pääset tutustumaan sovellettuun judoon ja taekwondoon lajien ohjaajien kanssa. Pystytkö lyömään sanomalehden rikki, tekemään ukemin tai onnistuuko jopa heitto? 

  5. Välineet.fi: Vammaisurheilun ja -liikunnan apu- ja toimintavälineitä vuokraavat SOLIA ja Malike esittelevät valikoimaansa. Liikuntamaan radalla voit kokeilla erilaisia tandem-, käsi- ja nojapyöriä. Vuokrattavissa olevat välineet löytyvät kootusti Välineet.fi-sivustolta.

  6. Keilailu: Keilailu soveltuu kaikille! Kokeile sokkokeilausta silmät peitettynä suuntakaidetta käyttäen tai vieritä pallo radalle vierityskourun avulla. 

  7. Valokuvanäyttely: Valokuvataiteilija Johanna Kare on kuvannut kymmenen vammaisurheilijaa ja nostanut esiin heidän tarinansa ESIKUVAT PUHUVAT -valokuvanäyttelyyn, joka on esillä Liikuntamaassa. 

  8. Nyrkkeily: Sovelletussa kuntonyrkkeilyssä on tekemisen meininki ja fiilis huipussaan! Pääset kokeilemaan nyrkkeilytekniikoita pistehanskoihin lyöden ja haastamaan omia rajojasi. 

  9. Liikuntapeliareena: CSE:n liikuntapeliareenalla pääset kokeilemaan kehonliikkeellä ohjattavia pelejä, jotka sopivat myös pyörätuolia käyttäville henkilöille. 

  10. eXerium: Pääset tutustumaan esteettömän e-urheilun, Special eSports -lajin pelivälineisiin. Perjantaina 13.5. pisteellä järjestetään Special eSports Finnish Open 2022 -kilpailut. Koko messujen ajan voit tulla pisteelle testaamaan kuinka suoriutuisit lajin huippuja vastaan. 
  11. Voimanosto: Paravoimanostossa ainoa laji on penkkipunnerrus. Lajissa tarvitaan raakaa voimaa ja vakaata nostotekniikkaa. Se soveltuu hyvin henkilöille, joilla on hyvä ylävartalon toimintakyky. 

  12. Hiihto: Hiihtopisteellä pääset kokeilemaan hiihtoa ilman lunta ja pakkasta 40 metrin mittaisella hiihtoalustalla! Tarjolla on hiihtovarusteita sekä hiihdon apuvälineitä, kuten hiihtokelkka. Saattaapa hiihtopisteellä käväistä myös Lasten Lumipäiviltä tuttu Tuisku-maskotti. 

  13. Boccia: Yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Boccia on vaikeavammaisten henkilöiden paralympialaji. Liikuntamaan bocciapisteellä pääset kokeilemaan lajia sekä itsenäisesti heittäen että avustettuna esim. kourulla pelaten. Pisteellä pyörii myös videoita, joista voit katsoa, miten maailman parhaat pelaavat. 

  14. Ratsastus: Eläviä hevosia ei valitettavasti ole paikalla, mutta lajia voi kokeilla vaikkapa keppihevosilla tai puuhevosten selässä. Keppareiden kanssa pääsee testaamaan koulu- ja esteratsastusta tai vaikkapa valjakkoajoa. Valjakkoajo on tänä vuonna tullut uutena lajina pararatsastuksen rinnalle.

  15. Luontomaa: Esillä runsaasti luonto- ja talviliikunnan välineitä sekä tietoa luontoliikunnan mahdollisuuksista. Luontomaassa pääset kokeilemaan niin kanootteja, sup-lautoja kuin riippumatossa makoiluakin. Kokeilumahdollisuuksien lisäksi Luontomaa on arvokas tiedonsaanti- ja kohtaamispaikka luontoliikunnasta ja retkeilystä kiinnostuneille. 

    Lue lisää Luontomaasta

  16. Parajääkiekko: Laji on hyvässä nosteessa Suomessa! Liikuntamaassa pääset kokeilemaan, miten laukaus lähtee kelkassa istuen. 

  17. Biljardi: Laji, jonka voi aloittaa helposti menemällä lähimpään biljardisaliin. Sieltä saa kaikki tarvittavat välineet; pallot ja kepin lainaksi sekä pyydettäessä apua lyöntitekniikkaan ja sääntöihin. Biljardissa voi myös käyttää tarvittavia apuvälineitä ja pelata pyörätuolista. 

  18. Motorata: Psykomotoriikkayhdistyksen motoradalla voit kokeilla tasapainoasi, heittokykyäsi ja muita liikunnallisia taitojasi leikin ja hauskuuden lomassa.

  19. Ampumaurheilu: Pisteellä pääset tutustumaan näkövammaisten ilma-aseammuntaan. Kokeile millaista on ampua vain kuulon perusteella!

  20. Taitorata: Kasva urheilijaksi -taitovalmiustesteillä mitataan kehon hallintaa ja motorista koordinaatiota. Testeistä on tehty sovellukset myös pyörätuolin käyttäjille.

  21. Padel: Supersuosittu mailapeli on ensimmäistä kertaa mukana Liikuntamaassa! Padel sopii hyvin myös pyörätuolin käyttäjille.

  22. Sulkapallo: Sulkapallo on tuore paralympialaji. Pisteellä pääset kokeilemaan lajia niin pyörätuoli- kuin pystypelaajanakin.

  23. Yleisurheilu: Suomen Urheiluliiton pisteellä pääset kokeilemaan esimerkiksi pyörätuolikelaustuolia ja heittotuolia. Saat myös tietoa siitä, miten pääset seuratoimintaan mukaan.

  24. Salibandy: Pisteellä voi testata lajitaitoja ja kokeilla sähköpyörätuolisalibandyn pelituolia. Opastamassa on sähkärisalibandy- ja Special Olympics -pelaajia.

  25. Voimistelu: Pääset tutustumaan Special Olympics -rytmiseen voimisteluun. Pisteellä on käytössä rytmisen voimistelun palloja, nauhoja, naruja, vanteita ja keiloja. Pääset kokeilemaan lajia ja keskustelemaan voimistelun asiantuntijoiden kanssa.

  26. Golf: Golf soveltuu monelle ja tuottaa hyvää oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kokeile, millaista on lyödä palloa jättikokoiseen darts-tauluun ja kokeilla Monsteriputtia. Pääset tutustumaan myös paragolfer-apuvälineeseen.

  27. Pyörätuolikoripallo ja -rugby: Pyörätuoliurheilun joukkuelajit vuorottelevat samalla toimintapisteellä. Koripallon osalta kokeiltavana on pelituoleja, palloja ja kori. Pyörätuolin hallinta samalla palloa pomputellen ja korin heittäminen istualtaan tarjoavat haastetta. Pyörätuolirugbyssa saa puolestaan taklata! Jämerät pelituolit on suunniteltu sen mukaisesti, että rymistely on turvallista.

Liikuntamaassa riittää runsaasti hauskaa kokeiltavaa niin vammaisille kuin vammattomille kokeilijoille. Liikuntamaa on kokeilumahdollisuuksien lisäksi myös arvokas tiedonsaanti- ja kohtaamispaikka kaikille alalla toimiville henkilöille.

Tätä kaikkea on Liikuntamaa

 

Lisätiedot Apuväline-messuista