Para School Day

En skoldag där ingen blir utanför!

Para School Day är Finlands Paralympiska kommittés turné, där eleverna får prova olika paralympiska idrottsgrenar. Dagen är hela skolans gemensamma erfarenhet, där eleverna får verktyg för bemötande av anorlundhet, jämlikhet och uppskattning av andra elever. Ingen är kung på planen direkt, utan alla startar från samma linje när det kommer till paralympiska idrottsgrenarna!

En idrottsgäst är med under dagen och berättar om sin gren och sitt handikapp. Idrottsgästen svarar på frågor som barnen och ungdomarna ställer. Under en dag förvandlas underliga och pinsamma hjälpmedel till intressanta idrottsutrustning. En inspirerande och annorlunda skoldag är en god start till bra anda. Eleverna får själv inse, att alla rör på sig på sitt sätt!

Paralympiska kommittén har ordnat Para School Day - idrottsdagar sedan år 2010. Från och med hösten 2018 finns det inte mera enskild ansökning till Para School Day, utan kommunerna beställer direkt en Para School Day – vecka till sina skolor. År 2016 var Para School Day nominerad till ”urheilukulttuuriteos”, priset vann filmen Hymyilevä mies.

Paralympiska kommittén ansvarar för dagens förhandsarrangemang, instruerar dagens gång från tidtabell till utrustningen. Dessutom kommer en idrottsgäst till skolan. Para School Day är en fullständigt färdig idrottsdag. Från år 2020 ordnas Para School Day dagarna i samarbete med Toyota, och kallas Para School Day powered by Toyota.

För ytterligare information på svenska:

  • Thomas Jalas
  • 0400241121
  • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Beställ Para School Day

Från och med hösten 2018 finns det inte någon enskild ansökningstid, utan kommunerna beställer en Para School Day – vecka till sin kommun.

Under år 2021 ordnas Para School Day på två olika sätt:

Traditionella Para School Day

Paralympiska kommittén förverkligar Para School Day – veckor rikstäckande i samband med kommuner. Veckans innehåll planeras enskilt med varje kommun, men i huvudsak innehåller Para School Day veckan följande:

  • 5 x Para School Day idrottsdagar i de skolor som kommunen bestämmer
    • Maximala studerandemängden per dag är 450 elever, undantag diskuteras skilt
  • Paralympiska kommittén ansvarar för alla praktiska arrangemang så som utrustning, instruktörer, idrottsgäst, tidtabell och koordinering under dagen. Dagen fungerar med nycklarna i handen – principen. Idén är att lärarnas ansträngning skulle vara så liten som möjligt.
  • Alla lärare som har deltagit i dagarna får en inbjudan till en webinar som handlar om anpassad idrott och som är uppbyggd enligt lärarnas frågor
  • Priset för en vecka är 8000€
  • Om ni är intresserade av att höra mera om Para School Day – kommun mallen; fyll i blanketten nedan

Kontakta oss HÄR

Sök till Para School Day -instruktör

Para School Day erbjuder möjlighet för studerande inom idrott-, social- och hälsovetenskap att delta i evenemangen i olika roller.

Vi behöver kontinuerligt instruktörer runt om Finland till olika roller; instruera på grenpunkterna, turnéassistent och koordination.

Du behöver inte tidigare erfarenhet av anpassad idrott, utan du får all information till diverse uppgifter från oss!

Lämna dina kontaktuppgifter HÄR