Näkövammaisten judon EM-kilpailut, Crawley, Iso-Britannia 18.-20.11.2011

Jani Kallungin haaveet kolmannesta peräkkäisestä näkövammaisten judon Euroopan mestaruudessa karisivat Crawleyssa, Iso-Britanniassa 18.–20. marraskuuta 2011 järjestetyissä EM-kilpailuissa. Päivi Tolppanen piti Suomen kuitenkin mitalikannassa voittamalla pronssia alle 63-kiloisten sarjassa. Molempien suomalaisjudokoiden paralympiapaikka on enää viimeistä sinettiä vaille varma.

Hyvinkääläiselle Tolppaselle arvokilpailumitali oli judouran ensimmäinen.
– On aivan eri asia voittaa yksilötasolla EM-mitali kuin joukkuekilpailuissa. Olen ollut maalipallossa mukana Suomen joukkueessa ja voittanut mitaleja, mutta arvostan yksilölajien arvokisamitalin aivan eri kastiin, Tolppanen sanoi.

Välierässä Tolppanen sai vastaansa Ruotsin Nicolina Pernheimin. Ruotsalainen heitti Tolppasen ihastelemaan tatamin pintaa ja otti vielä tiukan sidonnan perään. Aikaa kului vain reilu puoli minuuttia. Pernheim voitti lopulta EM-kultaa.
– Tiesin mitä hän tekee ja odotin tuttua tekniikkaa, mutta sieltä tulikin jotain muuta, Tolppanen totesi.

Pronssiottelussa Tolppanen kohtasi Turkin Serife Koseoglun, joka oli kaksikon aiemmissa kohtaamisissa jäänyt kakkoseksi. Niin nytkin. Tolppanen heitti reilun minuutin jälkeen Koseoglua seitsemän pisteen arvoisesti ja puoli minuuttia myöhemmin hän sai heitollaan täyden ipponin.

Jani Kallunki jäi alle 66-kiloisten sarjassa ensimmäistä kertaa urallaan ilman mitalia, kun Espanjan David Garcia voitti hänet pronssiottelussa. Kallunki sijoittui viidenneksi.
– En ollut aivan hereillä. Tunnemme kyllä toistemme metkut tosi tarkkaan, mutta nyt kävi näin. Ajattelin, ettei hän ole aivan terävimmillään, koska edellisessä ottelussa häneltä karkasi taju kuristuksessa. Mutta mitä vielä, David oli tänään parempi, Kallunki kertasi.
– Vanhaa sanontaa lainatakseni aina ei voi voittaa. Ehkä oli tarkoitettu niin, että tappio tulee. Nälkää tuli lisää aimo annos. Nyt jäin viidenneksi, mutta kaksi voittoa tuli kuitenkin. Pisteiden uskoisin riittävän Lontooseen, hän pohti.

Lähde: Judoliiton tiedote

Miehet, alle 66-kiloiset (ensin mainittu voittaja):

2. kierros: Viktor Rudenko Venäjä – Jani Kallunki Suomi. Kallunki keräilyotteluihin
1. keräilyottelu: Kallunki – Efstathios Soulios Kreikka
2. keräilyottelu: Kallunki – Yunus Korkmaz Turkki
Pronssiottelu: David Garcia Espanja – Kallunki.
Loppusijoitukset: 1) Bavram Mustafayev Azerbaidzhan, 2) Viktor Rudenko Venäjä, 3) Davyd Khorava Ukraina, 5) Jani Kallunki Suomi ja Nukh Salikhov Venäjä.

Naiset, alle 63-kiloiset (ensin mainittu voittaja):

1. kierros: Päivi Tolppanen Suomi – Nazan Akin Turkki
Välierä: Nicolina Pernheim Ruotsi – Tolppanen
Pronssiottelu: Tolppanen – Serife Koseoglu Turkki
Loppusijoitukset: 1) Nicolina Pernheim Ruotsi, 2) Marta Arce Espanja, 3) Päivi Tolppanen Suomi ja Nazan Akin Turkki