Näkövammaisten ilma-aseammunnan SM-kilpailut, Hämeenlinna 18.12.2021

Hämeenlinnan Ampumaseura järjesti näkövammaisten ilma-aseammunnan Suomen mestaruuskilpailut lauantaina 18. joulukuuta 2021 Hämeenlinnassa.

Makuuasentokilpailu

  1. Esko Karmala, Laukaa 604.1
  2. Timo Nyström, Mikkeli 588.1
  3. Mikael Toivainen, Mustasaari 573.7
  4. Jari Gusev, Helsinki 567.4

Pystyasentokilpailu

  1. Timo Nyström, Mikkeli 455.3
  2. Jari Gusev, Helsinki 437.5
  3. Mikael Toivainen, Mustasaari 387.4
  4. Esko Karmala, Laukaa 277.8

Makuukilpailussa ammutaan ilmakiväärillä pöydältä hihnatuelta 60 laukausta viidessäkymmenessä minuutissa. Seisten ammuttaessa kilpailulaukauksien määrä on sama, mutta kilpailuaika on 75 minuuttia. Ampuja ei voi käyttää ulkopuolista tukea. Ampumamatka on 10 metriä ja kilpailutaulun koko on 45 millimetriä, jossa kympin osuma-alue on puoli millimetriä.

Näkövammaisten ampumaurheilu ei ampumatekniikaltaan poikkea merkittävästi vammattomien ampumaurheilusta. Vammattoman ampujan näköaisti on korvattu kuuloaistilla. Käytössä on kameratekniikkaan perustuva tähtäinlaite, joka muuttaa visuaalin tähtäyskuvan ääneksi: aseen liikkuessa keskemmälle taulua äänitaso nousee. Sokeus, eri aistiin perustuva tähtääminen ja avustajan käytön mahdollisuus tuo omia erityispiirteitä, mutta hyvän suorituksen edellytykset ovat samat: vakaanapito ja puhdas laukaisu oikealla hetkellä. Ampujalla on kilpailuissa mukava avustaja, jonka tärkein tehtävä on huolehtia aseturvallisuudesta, aseen karkeasuuntaamisesta sekä osumien ilmoittamisesta ampujalle.

Näkövammaisten ampujien lähiajan toiminta keskittyy maaliskuussa 2022 Norjassa pidettäviin Euroopan mestaruuskilpailuihin.

Suomen Paralympiakomitea on näkövammaisten ampujien lajiliitto Suomessa. Muut urheiluammunnan ampumalajit ja -sarjat ovat Suomen Ampumaurheiluliiton alaista toimintaa.