Aleksi Kaidesoja pitää Suomen värit esillä down-urheilijoiden MM-uinneissa Portugalissa

Aleksi Kaidesoja tuulettaa kultamitali kaulassaan

Jyväskyläläinen Aleksi Kaidesoja on ainoa suomalaisuimari down-urheilijoiden uinnin MM-kilpailuissa, jotka käydään 15.–23. lokakuuta Portugalin Albufeirassa.

Jyväskylän Aaltoa edustava Kaidesoja, 24, kiertää aktiivisesti kotimaan uintikilpailuja, mutta edellisistä kansainvälisistä arvokisoista on ehtinyt – pitkälti koronaviruspandemian vuoksi – vierähtää aikaa. Vuonna 2017 Kaidesoja ylsi Ranskan EM-uinneissa finaaliin kahdessa lajissa; 50 metrin perhosuinnissa hän oli viides ja 100 metrin perhosessa neljäs.

Albufeiran MM-kisoissa Kaidesojalla on seitsemän lajin kisaohjelma. Perhosuintimatkat ovat edelleen hänen päälajinsa.

– 50 metriä perhosta on paras matkani. Kilpaileminen on kivaa, Kaidesoja sanoo.

MM-kisareissulle Kaidesojalla on monenlaisia tavoitteita ja suunnitelmia.

– Maailmanmestaruus tai ainakin finaalipaikka pitäisi saada ja ennätyksiäni yritän myös uida. On kiva nähdä ulkomaalaisia uimareita, varsinkin espanjalaisia ja amerikkalaisia. On hienoa päästä Portugaliin ja varsinkin meren rannalle Albufeiraan. Mukavaa on myös ostaa tuliaisia ystäville, Kaidesoja luettelee.

Down-urheilijoiden uinnin MM-kisoissa on laaja ja kova taso. Osallistujia voi yksittäisellä matkalla olla jopa 60, joten jyväskyläläisuimari saa tehdä kovasti töitä finaalipaikkojen eteen.

– ”Aaki” on yleensä ollut isompien kisojen mies. Seuran sisäisiin kisoihin hän ei välttämättä syty, toteaa isä ja valmentaja Mikko Kaidesoja.

Mikko Kaidesojalla on itsellään vahva kilpauinti- ja valmennustausta, joten Aleksille oli luontevaa lähteä vauvauinnista lähtien uintiharrastuksen pariin. Vuonna 2011 hän aloitti silloisen Swimming Jyväskylän erityisryhmässä. Vuodesta 2012 lähtien Mikko-isä, jonka uintivalmentajan ura ajoittui 1990-luvun tienoille, on toiminut erityisryhmän valmentajana.

Kansainvälisissä kisoissa osallistujia on runsaasti, mutta Suomessa ei kilpailuissa kiertäviä down-uimareita liiaksi ole. Arvokisoissa ei Kaidesojalla ole joukkuetovereita ollut. Aleksi haluaakin kannustaa uimarin uraa harkitsevia downeja lähtemään mukaan. Isot kisat ovat erityisen isoja elämyksiä down-urheilun puolella.

– Tsemppiä ja rohkeutta. Älä koskaan anna periksi, Aleksi sanoo.

Uinnin lisäksi Aleksi Kaidesoja harrastaa jalkapalloa ja on innokas penkkiurheilija. Erityisesti palloilulajit pesäpallo, jalkapallo ja jääkiekko maistuvat.

– JYPin, JJK:n ja Vimpelin Vedon pelejä tykkään katsoa paikan päällä. Peleissä ostan aina makkaraa, hän toteaa.

Lisätiedot MM-kisojen kotisivuilta