Nyström ja Karmala näkövammaisten ampumaurheilun edustajina MM-kilpailuissa

Timo Nyström ja Esko Karmala

Para-ampumaurheilun maailmanmestaruuskilpailut käydään 3.–18. marraskuuta Arabiemiraattien Al Ainissa. Suomesta mukana on seitsemän ampujaa, liikuntavammaisten sarjoissa kilpailevat Jarkko Mylly, Sari Posio, Niina Seppälä, Vesa Järvinen ja Juha Myllymäki sekä näkövammaisten sarjassa kilpailevat Timo Nyström ja Esko Karmala.

Näkövammaisten ampumaurheilu on viime vuosien aikana ottanut harppauksia ammattimaisempaan suuntaan. Muutamat viime arvokisat laji on ollut jo mukana Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisissa tapahtumissa.

Paralympialaisissa toistaiseksi mukana ovat vain liikuntavammaisten kivääri- ja pistooliluokat, mutta liikuntavammaisten haulikkolajit – joissa Vesa Järvinen ja Juha Myllymäki kuuluvat maailman eliittiin – ja näkövammaisten ampumaurheilu toivovat pääsevänsä tulevaisuudessa mukaan paraurheilun suurimpaan kilpailutapahtumaan.

– Luotan siihen, että vuoden 2028 paralympialaisissa Los Angelesissa näkövammaiset ampujat ovat mukana. Minulla on kohtalaisen vahva usko, noin 85–90 prosenttia, että olen itsekin siellä kilpailemassa, sanoo mikkeliläinen Timo Nyström, vuoden 2019 MM-kilpailujen kiväärin makuuasentokilpailun kultamitalisti.

Nyström, 58, on itse ollut näkövammaisten ampumaurheilun vahva kehittäjä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Nyströmistä on kuoriutunut lajin voimahahmo, vaikka lähtökohdat eivät siihen viitanneet. Nyströmin näkökyky heikkeni aikuisiällä, eikä hänellä ollut ammuntakokemusta nuoruudestaan.

– Silloinen Näkövammaisten liiton liikuntatyöntekijä Jaakko Tiittanen järjesti Kuortaneella ammunnan kokeilutilaisuuden ja huvikseni kokeilin. Sieltä lähti liikkeelle minun harrastukseni ja oikeastaan koko laji Suomen osalta, Nyström kertaa.

Näkövammaiset ampujat eivät tähtää katseellaan, vaan kuuloaistin perusteella. Tähtäysjärjestelmä toimii siten, että mitä lähemmäs napakymppiä tähtäin liikkuu, sitä korkeampaa äänentaajuutta järjestelmä lähettää ampujan kuulokkeisiin.

Nyström puolustaa edellisten MM-kilpailujen kultamitalia makuuasentokilpailussa, mutta ei lähde Al Ainiin suurimpana voittajasuosikkina. Para-ampumaurheilussa makuuasentokilpailussa ei itse asiassa ammuta makuulta, vaan pöytään nojaten istualtaan. Nyström lähti vuosi sitten säätämään asentoaan lyhentämällä pöydän jalkoja ja tekemällä pöytään uuden kansilevyn. Se ei osoittautunut menestykseksi, vaan ammunta meni sekaisin.

– Olen joutunut palaamaan vähän takaisin pöydän korkeuden osalta. Täytyy muistaa tehdä muutoksia hallitusti, ja muuttaa vain yhtä asiaa kerrallaan, niin on tarvittaessa sitten helpompi palata takaisin, jos näyttää, että homma ei toimikaan, Nyström toteaa.

Suomen toinen edustaja MM-kilpailujen näkövammaisten ampumaurheilussa on laukaalainen Esko Karmala. Nyström houkutteli ikätoverinsa Karmalan kokeilemaan lajia viime vuosikymmenen loppupuolella.

– Jäin heti koukkuun. Olin harrastanut ampumahiihtoa nuorena poikana, ja vaikka tähtääminen onkin hyvin erilaista, niin uskon siitä olleen paljon apua siinä, että pääsin nopeasti kärryille tässä lajissa, Karmala sanoo.

Karmalan näkö heikkeni Nyströmin tapaan aikuisiällä. Hänellä on menossaan jo toinen urheilu-ura näkövammaisurheilun parissa. Nuorena miehenä hän yleisurheili ja oli mukana vuoden 1988 Soulin paralympialaisissakin.

Kun Karmala 1990-luvulla etelästä kotiseudulleen Keski-Suomeen palattuaan vielä yritti jatkaa yleisurheilu-uraansa hierojan töiden lomassa, hän hankki valmentajakseen Tarja Sorrin.

– Nyt kun aloitin ampumaurheilun ja menin ampumaradalle, niin eikös vain Tarja tullut sieltä, että terve, terve, pitkästä aikaa. Hän oli ampunut jo vuosikausia, Karmala kertoo.

Karmala pyysi jälleen Sorria valmentajakseen ja tämä suostui. Karmalan avustajana Al Ainin kisoissa toimii Sorri, Timo Nyströmin avustajana puolestaan puoliso Jaana Nyström.

Karmala osallistuu MM-kilpailuissa pelkästään makuuammuntaan. Pystyammunnan saloja hän ei ole vielä selvittänyt.

Makuuasentokilpailussa finaalipaikka, eli kahdeksan parhaan joukkoon selviytyminen on Karmalalle realistinen tavoite. Kevään EM-kilpailuissa Norjassa Karmala oli alkukilpailun viides ja MM-kilpailuissakin kovimmat ampujat tulevat Euroopasta.

– Finaali meni EM-kisoissa ihan penkin alle. Kerta kaikkiaan jännitti alussa niin kauheasti, ase ei pysynyt paikallaan. Jäin finaalin viimeiseksi. Nyt tavoitteena on ensin päästä finaaliin ja sitten pärjätä siellä paremmin kuin keväällä, Karmala linjaa.

Para-ampumaurheilun MM-kilpailut, Al Ain, Arabiemiraatit 3.–18.11.2022

Suomen joukkue

  • Vesa Järvinen, Pyhtää
    • luokka: SG-L, PT2, laji: trap
  • Juha Myllymäki, Kaustinen
    • luokka: SG-S, PT1, laji: trap
  • Jarkko Mylly, Haapavesi
    • luokka: SH1, lajit: R6 50m pienoiskivääri, makuu ja R3 ilmakivääri, makuu
  • Sari Posio, Lieto
    • luokka: SH2, lajit: R5 10m ilmakivääri, makuu
  • Niina Seppälä, Mäntsälä
    • luokka: SH1, lajit: R3 10m ilmakivääri, makuu
  • Timo Nyström, Mikkeli
    • luokka: SH-VI, lajit: 10m ilmakivääri, makuu ja 10m ilmakivääri, pysty
  • Esko Karmala, Laukaa
    • luokka: SH-VI, lajit: 10m ilmakivääri, makuu

Lisätiedot World Para Shooting Sport -sivustolla

Kuvat: Jari Heikkilä