Meri-Lapin Golfklubi sai tukea alkuun, mutta nyt erityisryhmä pyörii omillaan

Meri-Lapin Golfklubin erityisryhmä simulaattoriharjoituksissa.

Meri-Lapin Golfklubi on Tornio-Haaparanta-Keminmaa-alueella toimiva golfseura. Seuran kotikenttä on molemmin puolin Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa ja Haaparannalla. Vuodesta 2020 alkaen seurassa on toiminut ympärivuotinen golfin erityisryhmä.

Toimintarajoitteisten henkilöiden golfin harrastusmahdollisuuksia edistävä Suomen HCP Golf sai vuosille 2019–2020 opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustuksen, joka oli suunnattu erityisgolfin paikallistoiminnan tukemiseen.

Suomen Golfliitto ja HCP Golf koordinoivat yhteistyössä suomalaista erityisgolfia. Golfliiton Mika Hollo otti yhteyttä Meri-Lapin Golfklubin prohon Jussi Huuskoon ja ehdotti, että seura voisi HCP Golfilta saatavan taloudellisen tuen avulla perustaa erityisgolfryhmän. Golfliitto on mukana myös Paralympiakomitean koordinoimassa Avoimet ovet -urheiluseurahankkeessa, josta on saatu apua ja vinkkejä myös Meri-Lapin Golfklubille.

Huusko on paitsi koulutettu ammattivalmentaja ja PGA golf-pro myös erityisluokanopettaja, joka oli vieläpä opettajakoulutuksessaan erikoistunut liikuntaan. Pohjia erityisryhmän käynnistämiseen ja sen ohjaajana toimimiseen oli rutkasti.

Torniossa toimii erityisoppilaitos Ammattiopisto Luovin toimipiste. Luovin opiskelijat olivat käyneet kokeilemassa golfia Huuskon ohjauksessa. Osa heistä oli Huuskolle jo entuudestaan tuttuja peruskouluajoilta. Nämä nuoret muodostivat Meri-Lapin Golfklubin erityisryhmän osallistujakunnan. Ryhmä on toki avoin kaikille halukkaille toimintarajoitteisille harrastajille.

Huusko kertoo, että HCP Golfilta saatu avustus kattoi ryhmän alkuvaiheen kustannukset. Sen jälkeen Meri-Lapin Golfklubi haki ja sai okm:lta seuratoiminnan kehittämistukea, jonka turvin ryhmää pyöritettiin seuraavat 2,5 vuotta.

– Nyt ei enää haettu seuratukea, vaan ryhmä pyörii jatkossa ilman ulkopuolista rahoitusta. Erityisgolffarit maksavat maksimissaan 20 euroa kuussa harjoittelumaksua. Se sisältää opetuksen kerran viikossa, pallot ja par 3 -kentällä pelaamisen, Huusko selvittää.

Ryhmässä on tällä hetkellä kuusi vakituista ja kaksi satunnaisempaa osallistujaa. Toiminta on ympärivuotista. Talvikaudella harjoittelu tapahtuu golfsimulaattorissa. Osallistujat tulevat Torniosta, Keminmaasta ja Haaparannalta.

– Vielä erityisryhmäläiset eivät ole kilpailleet, mutta ensi vuonna on ajatuksena aloitella kilpailutoimintaakin siitä kiinnostuneiden kanssa, Huusko sanoo.

Kahden vuoden päästä Tornio-Kemi-alueella järjestetään Barents Gamesit, jotka ovat pohjoisen alueen kansainväliset monilajikilpailut Suomen, Ruotsin ja Norjan – sekä normaalitilanteessa myös Venäjän – kesken. Huuskon mukaan Kemi-Tornion kisoihin on tarkoitus saada mukaan myös erityisgolfluokka.

– Pääasia meidän ryhmässä on kuitenkin jatkuva harrastaminen ja siitä saatava hyvä olo ja sosiaalinen kanssakäyminen, Huusko painottaa.

Kuva: Jarkko Jaakola

Artikkeli on julkaistu yhtenä urheiluseuraesimerkkinä marraskuussa 2022 ilmestyneessä Valtti-ohjelman urheiluseurakäsikirjassa. Käsikirja on ladattavissa sähköisenä versiona täältä.