Ari Lahtinen luottaa kokemuksen kantavan pitkälle sokkopingiksen EM-kilpailuissa

Ari Lahtinen

Sokkopingiksen Euroopan mestaruuskilpailut pelataan 15.–17. joulukuuta Pariisissa, Ranskassa. Suomesta kisoihin lähtee neljän urheilijan joukkue: Hanna Vilmi, Ari Lahtinen, Jouni Viitamäki ja Juha Oikarainen.

Edellisen kerran sokkopingiksessä on pelattu arvokilpailut vuonna 2019, jolloin Ari Lahtinen voitti miesten sarjassa hopeaa ja Hanna Vilmi oli naisten sarjassa pronssilla. Edelliset EM-kilpailut pelattiin vuonna 2018. Tuolloin Suomi korjasi koko potin; Vilmi ja Olli Kytöviita voittivat henkilökohtaiset sarjat ja myös joukkuekilpailun voitto tuli Suomeen. 

Sokkopingiksessä maailman parhaat pelaajat tulevat Euroopasta, joten EM- ja MM-kilpailut ovat yhtä tasokkaat.

Pariisin EM-kilpailuissa helsinkiläinen Hanna Vilmi lähtee maailman rankingykkösenä ja selkeänä ennakkosuosikkina naisten sarjaan. Vilmi on voittanut urallaan kaksi maailmanmestaruutta ja peräti kuusi peräkkäistä Euroopan mestaruutta. Edellisen kerran EM-titteli on livennyt Vilmin näpeistä vuonna 2006, jolloin voiton vei Hollannin Ieke Wiersma.

Miesten sarjassa lähtökohdat ovat naisten sarjaa tasaisemmat.

– Potentiaalisia voittajia on useampia. Latvian Deniss Ovsjannikovs on viime aikoina pärjännyt todella hyvin ja myös Puolan Adrian Sloninka ja Krystian Kisiel ovat tosi kovia. Mutta kaikki pelaajat on voitettavissa, pohtii Suomen kokenut Ari Lahtinen.

Helsinkiläinen Lahtinen, 48, on miesten maailmanrankingissa parhaana suomalaisena kuudes. Vuoden 2019 MM-kilpailuissa urjalalaislähtöinen konkari ylsi hopealle ja oli lähellä jopa uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta. Hän johti finaalia Puolan Sloninkaa vastaan erin 2–1, mutta taipui 2–3-tappioon.

– Tuoreeltaan hopea tuntui tietysti hävityltä mitalilta, kun kulta oli niin lähellä, mutta nopeasti tunne muuttui positiivisemmaksi. Tahdoin todella voittaa, mutta jo finaaliin pääseminen yli 40-vuotiaana pelaajana nuorten joukossa tuntui henkilökohtaiselta voitolta, Lahtinen toteaa.

– Uskon, että minulla on edelleen kohtuulliset menestysmahdollisuudet, vaikka ikää on tullut vielä lisää. Treenit ja kotimaan turnaukset ovat menneet tänä vuonna hyvin, toteaa Lahtinen, joka juhli keväällä Suomen mestaruutta ja voitti viime viikonloppuna Sokkopingiscupin osakilpailun.

– Nuorilla pelaajilla voi olla nopeammat refleksit ja joillain ehkä enemmän aikaa treenatakin, jos työt eivät rajoita, mutta sellainen tässä lajissa tärkeä asia kuin rauhallisuus on meidän kokeneempien valtti. Sitä tuntuu olevan hirveän vähän nuorilla pelaajilla.

Lahtinen harrasti nuorempana yleisurheilu ja keilailua, mutta ei ollut löytänyt lajia, jossa innostuisi todenteolla kehittämään itseään ja tavoittelemaan kilpailumenestystä ennen kuin sokkopingiksen kotimaisiin kärkinimiin kuuluva Teemu Ruohonen houkutteli kokeilemaan lajia vuonna 2006.

– Pallo kulkee kovaa ja se vaatii nopeita reaktioita. Vauhdin tuntu viehätti sokkopingiksessä, Lahtinen pohtii.

Lahtisen lisäksi myös Suomen joukkueen muilla miespelaajilla Jouni Viitamäellä (maailmanrankingin 10:s) ja Juha Oikaraisella (13:s) on onnistuessaan mahdollisuus vähintään kahdeksan parhaan joukkoon Pariisin EM-kilpailuissa.

Suomi kuuluu Puolan ohella ennakkosuosikkeihin EM-kilpailujen joukkuekisassa, jossa vähintään yhden pelaajista on oltava nainen. Tasainen mieskolmikko ja maailman paras naispelaaja Hanna Vilmi tekevät Suomesta vaikean voitettavan.

Sokkopingiksen EM-kilpailut, Pariisi, Ranska 15.–17.12.2022

Suomen joukkue

Pelaajat

 • Hanna Vilmi, Helsinki
 • Ari Lahtinen, Helsinki
 • Jouni Viitamäki, Espoo
 • Juha Oikarainen, Vantaa

Valmennus

 • Akseli Makkonen
 • Elli Savolainen

Seuraa EM-kilpailuja

Suomen mitalit sokkopingiksen arvokilpailuista

32 mitalia (14 kultaa, 11 hopeaa, 7 pronssia)

 • EM2006: 1 pronssi (joukkuekilpailu)
 • EM2008: 2 kultaa (Hanna Vilmi, joukkue), 1 pronssi (Teemu Ruohonen)
 • MM2009: 3 hopeaa (Teemu Ruohonen, Hanna Vilmi, joukkue)
 • EM2010: 2 kultaa (Hanna Vilmi, joukkue), 1 hopea (Teemu Ruohonen)
 • EM2012: 1 kulta (Hanna Vilmi), 1 hopea (joukkue), 1 pronssi (Teemu Ruohonen)
 • MM2013: 1 kulta (Jaana Pesari), 1 hopea (joukkue), 1 pronssi (Juha Oikarainen)
 • EM2014: 2 kultaa (Hanna Vilmi, joukkue), 1 hopea (Ari Lahtinen)
 • MM2015: 1 kulta (Hanna Vilmi), 1 hopea (Jaana Pesari), 1 pronssi (Ari Lahtinen)
 • EM2016: 1 kulta (Hanna Vilmi), 1 pronssi (joukkue)
 • MM2017: 1 kulta (Hanna Vilmi), 2 hopeaa (Jaana Pesari, joukkue)
 • EM2018: 3 kultaa (Olli Kytöviita, Hanna Vilmi, joukkue)
 • MM2019: 1 hopea (Ari Lahtinen), 1 pronssi (Hanna Vilmi)