Paralympiakomitean valtionavustushakemus myöhästyi – noin kahden miljoonan yleisavustus jää saamatta

Suomen Paralympiakomitea

Suomen Paralympiakomitea ei tule saamaan opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) myöntämää valtionavustusta vuodelle 2023. Syynä tähän on se, ettei Paralympiakomitean valtionavustushakemusta jätetty ministeriön asettamaan takarajaan 1.12.2022 mennessä.

Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen jätti hakemuksen päivän myöhässä, perjantaina 2. joulukuuta. Näin ollen OKM ei ota sitä huomioon liikuntajärjestöjen yleisavustusten käsittelyssä.

Vuonna 2022 Paralympiakomitean yleisavustus oli suuruudeltaan 2 062 000 euroa. Paralympiakomitean vuosibudjetti kokonaisuudessaan on 3 360 000 euroa.

– Tässä tilanteessa minua ei lohduta tieto siitä, että virheitä sattuu ja erehdykset ovat inhimillisiä. Tein virheen, jota yhdenkään järjestöä johtavan ihmisen ei pidä tehdä. Valtionavustuksen hakeminen on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein, työtehtäväni. Tehtyä en saa tekemättömäksi, vaikka kuinka haluaisin, pääsihteeri Juntunen toteaa.

– Pyydän anteeksi ja olen pahoillani tästä talouden tilanteesta, johon olemme joutuneet, hän sanoo.

Paralympiakomitean hallitus on käsitellyt asiaa ja työnantajana päätyi antamaan Juntuselle kirjallisen varoituksen. Varoitukseen päädyttiin, koska virheellä on erittäin merkittävä vaikutus Paralympiakomitean talouteen ja toimintaedellytyksiin, mutta kyseessä on ollut inhimillinen virhe eikä toimintaan liity väärinkäytöksiä tai rikosta.

– Riikka Juntunen on toiminut pitkään tehtävässään moitteettomasti ja erinomaisella otteella. Hän on pidetty yhteistyökumppani ja ammattilainen, jonka työpanos on tärkeä Paraperheelle myös jatkossa. Paralympiakomitean hallitus tekee omalta osaltaan kaiken voitavansa vahinkojen minimoimiseksi. Olemme tarkistaneet myös toimintatapamme vastaavien erehdysten estämiseksi, kertoo Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Paralympiakomitean hallitus velvoitti Juntusen käynnistämään viipymättä toimenpiteet, joilla pystytään pitämään taloudellisen sokin aiheuttamat vahingot mahdollisimman pieninä.

– Teen kaikkeni, että selviämme tästä vuodesta ja että virheestäni aiheutuvat haitat olisivat järjestölle, työntekijöille, urheilijoille ja liikkujille mahdollisimman pieniä. Tilanne aiheuttaa epätietoisuutta, eikä tässä vaiheessa ole muuta vaihtoehtoa kuin sietää sitä. Teen kaiken mitä on tehtävissä, jotta vuosi 2023 jää mieleen urheilusuorituksista eikä minun tekemästäni virheestä, Juntunen toteaa.

Juntusen mukaan jonkin verran helpotusta tuo se, että Paralympiakomitean taloudellinen tilanne on viime vuoden pohjalta kohtuullinen, eikä akuuttia kassakriisiä ole.

– Olemme lisäksi tehneet tähän astikin paljon hankkeita ja siihen meillä on osaamista. Jonkin verran toimintaa pystytään toteuttamaan hankkeiden kautta, mutta se paikkaa vain pienen osan kokonaisuudesta. Oma varainhankinta ja muu tuki ovat nyt entistä tärkeämpiä oljenkorsia. Sen lisäksi säästämme sieltä mistä voimme, siirrämme joitain asioita tuleville vuosille ja keskitymme vain kaikkein olennaisimpaan, Juntunen sanoo.

Paralympiakomitean näkökulmasta vuoden suurin tapahtuma on kesäkuussa järjestettävät kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisat Berliinissä. Suomesta kisoihin on lähdössä 65 urheilijan joukkue. Lähtökohta on, että projekti pystytään viemään läpi kunnialla.

– Joukkue on valittu ja ensimmäinen valmistautumisleiri on pidetty. Näiden kisojen turvaaminen on ensisijaisen tärkeää, Juntunen kertoo.

Tilanteella ei ole käytännössä vaikutusta vuoden 2024 Pariisin kesäparalympialaisiin ja 2026 Milano-Cortinan talviparalympialaisiin tähtäävien urheilijoiden näkökulmasta. Parahuippu-urheilu on osa Olympiakomitean alaisen huippu-urheiluyksikön toimintaa ja paralympiajoukkueen valmistautumisen rahoitus tulee sitä kautta.

Tiedustelut

  • Suomen Paralympiakomitea, pääsihteeri Riikka Juntunen, puh. 0400 340 091, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Suomen Paralympiakomitea, hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, puh. 040 522 0933, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suomen Paralympiakomitea on valtakunnallinen liikunnan palvelujärjestö, joka tukee liikuntalain, yhdenvertaisuuslain ja YK:n vammaissopimuksen toteutumista suomalaisessa liikunta- ja urheilukulttuurissa. Paralympiakomitea on urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville henkilöille.

Paralympiakomitea on toimintarajoitteisten henkilöiden edunvalvoja kilpaurheilussa ja harrasteliikunnassa edistäen muun muassa esteettömiä olosuhteita. Paralympiakomitea toimii kansallisena lajiliittona maalipallossa, parajääkiekossa, bocciassa, pyörätuolirugbyssa, paravoimanostossa, sokkopingiksessä, sähköpyörätuolisalibandyssä sekä näkövammaisten ampumaurheilussa ja shakissa.