Lumilautailija Adrian Frantsi viidenneksi X Games -kisojen Special Olympics -paripujottelussa

Adrian Frantsi ja Scotty Lago

Lahtelainen Adrian Frantsi teki perjantain ja lauantain välisenä yönä historiaa Yhdysvaltain Aspenissa, kun hänestä tuli ensimmäinen suomalainen Special Olympics -urheilija, joka on kilpaillut lumilautailun arvostetussa X Games -kutsukilpailussa.

Kilpailumuotona Aspenissa oli Unified-paripujottelu, jossa kehitysvammaisten Special Olympics -urheilijoiden pareina laski tunnettuja lumilautailijoita. Parit laskivat kaksi laskua kumpikin ja parempi aika otettiin mukaan yhteistulokseen.

Frantsi sijoittui kilpailussa parinsa Scotty Lagon kanssa mainiosti viidenneksi. Lago on vuoden 2010 Vancouverin olympialaisten half pipe -kisan pronssimitalisti. Kilpailun voittoon laskivat Daina Shilts ja norjalainen Mons Roisland.

– Tosi hyvä fiilis! Olen erittäin tyytyväinen. Sain kaksi puhdasta laskua, iloitsi Frantsi, joka oli Aspenin kisoissa valmentaja Janne Piitulaisen kanssa.

Ennen Aspenia Frantsi, 25, oli laskenut ulkomailla vain Italian alpeilla Madonna di Gambigliossa, josta hänen lumilautailu-uransa sai alkunsa vuonna 2017.

– Adi on laskenut laudalla lapsesta saakka, mutta Italiassa lomamatkalla herättiin ihmettelemään, että Adihan laskee kaikki hurjimmatkin rinteet vähän kuin puolihuolimattomasti, kertasi isä Tapani Frantsi.

Jonkin aikaa myöhemmin Frantsit tapasivat Messilän laskettelukeskuksessa Special Olympics -valmentaja Janne Piitulaisen. ”Piitu” avasi Frantsille ovet Special Olympicsin maailmaan.

Frantsit adoptoivat Adin Romaniasta tämän ollessa 3,5-vuotias. Poika oli hyvin pienikokoinen ja sairastellut pahasti. Lähtötilanteeseen nähden hänen liikunnallisuutensa ja eloisuutensa ovat olleet perheelle suuri ilonaihe.

– Hän on hyväntuulinen ja aina valmis jokaiseen juttuun, mitä tehdään. Spontaanisti tykkää kokeilla kaikenlaista, Tapani-isä totesi.

X Games -kutsukilpailut, lumilautailun Special Olympics Unified-paripujottelu

  1. Daina Shilts/Mons Roisland 29,405
  2. Catherine Darrow/Elizabeth Hosking 30,246
  3. Henry Meece/Chris Klug 30,247
  4. Cody Field/Craig McMorris 31,122
  5. Adrian Frantsi/Scotty Lago 33,568
  6. William Ethridge/Sage Kotsenburg 1.05,542

Kuva: Janne Piitulainen