Paraurheilun oma yläkoululeiritys mahdollistaa osallistumisen yhä laajemmin kaikille – Ilmoittaudu nyt kevään 2023 leirille

Pyörätuolia käyttävä henkilö kelaamassa eteenpäin urheiluhallin radalla samalla kun valmentaja jarruttaa takana.

Paraurheilun omaa yläkoululeiritystä pilotoidaan tänä vuonna Liikuntakeskus Pajulahdessa. Leiritys on suunnattu liikunnasta innostuneille liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille yläkoululaisille, joiden harrastamassa lajissa ei löydy erillistä lajiliiton leiritystä tai jotka eivät vielä ole valinneet omaa lajiaan. Ilmoittautuminen 6.–10. maaliskuuta järjestettävälle leirille on auki!
 
Nuorten urheilijoiden yläkoululeiritys on jo pidemmän aikaa ollut osa suomalaista urheilijan polkua. Yläkouluikäiset (7.–9. lk) voivat hakea oman lajinsa leiritykseen, joissa yhdistyy harjoittelu ja koulunkäynti. Leirijaksoja on lajista riippuen noin 2–6 vuodessa ja ne järjestetään Suomen eri urheiluopistoilla. 
 
Lajien erilliset yläkoululeiritykset ovat avoimia myös paraurheilijoille. Esimerkiksi Suomen tuorein paralympiavoittaja Santeri Kiiveri osallistui aikoinaan alppihiihodon yläkoululeirityksiin Rukalla.

Lue Santerin ja triathlonin Tulevaisuuden tähti Liina Nuoranteen leirikokemuksista
 

Suomen Paralympiakomitean ja virallisena Paralympic Training Centerinä toimivan Liikuntakeskus Pajulahden yhteistyönä starttasi loppuvuodesta 2022 myös paraurheilijoiden oman yläkoululeirityksen pilotointi. 

Keväällä 2023 viikon mittainen leiritys järjestetään Pajulahdessa 6.–10. maaliskuuta.

Vaihtoehto yläkoululaisille, joiden lajissa ei järjestetä erillistä lajiliiton leiritystä tai jotka eivät vielä ole päättäneet omaa lajiaan

Paraurheilun leiritys on pääasiallisesti suunnattu liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille yläkouluikäisille, jotka joko harrastavat lajia, joille ei ole erillistä lajiliiton järjestämää yläkoululeiritystä (esim. maalipallo ja boccia) tai jotka eivät vielä ole päättäneet omaa lajiaan. 
 
– Toki paraurheilun yläkoululeiritykseen voivat osallistua myös sellaisten lajien urheilijat, joille olisi oman lajiliitonkin leiritys, mutta jotka eivät ehkä koe sitä sopivimmaksi vaihtoehdoksi itselleen. Paraurheilun oman leirityksen toivotaan myös kannustavan vaikeavammaisia nuoria osallistumaan yläkoululeiritykseen, sanoo Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen

– Tavoite ja tahtotila on, että nuoret paraurheilijat osallistuisivat jatkossa entistä laajemmin oman lajiliittonsa yläkoululeirityksiin, mutta koemme paraurheilun leirityksen hyvänä lisänä ja vaihtoehtona tähän kokonaisuuteen, hän jatkaa.

Saarinen korostaa, että leirille voivat osallistua kaikki liikunnasta innostuneet toimintakyvystä huolimatta, koska harjoittelua sovelletaan osallistujien yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Paraurheilun yläkoululeiritys – yhtä lailla kuin myös yksittäisten paraurheilijoiden mukana olo lajiliittojensa leirityksissä – on Saarisen näkemä tärkeä täydennys paraurheilijan polkuun, jossa nuoren urheilijan seuraavana askeleena voi olla esimerkiksi pääsy Paralympiakomitean koordinoimaan Tulevaisuuden tähdet -ryhmään.

Ilmoittaudu nyt kevään 2023 leirille

Ilmoittautuminen kevään 2023 leirille 6.–10. maaliskuuta on auki. Hae mukaan täyttämällä ilmoittautuminen Pajulahden sivustolla 19. helmikuuta mennessä!

Lue leirityksestä lisää ja ilmoittaudu täällä


 
Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. Lue yläkoululeirityksistä ja eri lajien leirityshakuista Olympiakomitean sivustolta.

Lisätietoa paraurheilun yläkoululeirityksestä: