Sisujengi valmistautuu Berliinin H-hetkeen viimeistelyleirillä Pajulahdessa

Suomen Unified-koripallojoukkue tuulettaa voittoa Abu Dhabin Special Olympics -kesämaailmankisoissa Abu Dhabissa vuonna 2019.

Special Olympics -kesämaailmankisoihin lähtevän Suomen joukkueen valmistautumisleiri pidetään Liikuntakeskus Pajulahdessa 22.–23.4. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan joukkueen jäseniä lauantaina 22.4.

Suomesta lähtee 65 urheilijan joukkue kehitysvammaisten urheilun suurimpaan tapahtumaan, Special Olympics -kesämaailmankisoihin, jotka käydään 17.–25. kesäkuuta Saksan Berliinissä. Sisujengi-lempinimeä kantava joukkue kokoontuu viimeiselle valmistautumisleirilleen 22.–23. huhtikuuta Liikuntakeskus Pajulahteen Lahden Nastolaan.

Berliinin maailmankisoihin osallistuu noin 7000 urheilijaa 190 maasta. Lajeja kisoissa on yhteensä 26, joista 13:ssa on mukana suomalaisurheilijoita: golfissa, keilailussa, yleisurheilussa, uinnissa, judossa, melonnassa, tenniksessä, rytmisessä voimistelussa, ratsastuksessa, purjehduksessa, koripallossa, jalkapallossa ja beach volleyssa.

Pajulahden valmistautumisleirillä urheilijat treenaavat lajejaan, viettävät aikaa yhdessä ja saavat joukkueenjohdolta lisätietoa tulevasta kisareissusta. Sisujengi lähtee Saksaan jo 12.6. ja viettää avajaisia edeltävät päivät Bochumin kaupungissa isäntäkaupunkivierailulla. Avajaiset pidetään Berliinin Olympiastadionilla 17.6. Päättäjäisjuhlallisuudet ovat Berliinin keskustassa Brandenburgin portilla 25.6.

Sisujengissä on 51 kehitysvammaista urheilijaa ja 14 Unified-partneria. Partnerit ovat vammattomia urheilijoita, jotka urheilevat rinta rinnan Special Olympics -urheilijoiden kanssa. Sisujengin Unified-partnerit ovat mukana koripallossa, jalkapallossa, beach volleyssa ja purjehduksessa.

Sisujengin apulaisjoukkueenjohtaja Julia Fonsén kertoo osuvan esimerkin Unified-urheilun taiasta:

– Houkuttelin yhtä kaveria mukaan koripalloon. Hän sanoi, että häntä on kiusattu todella paljon, jonka takia hän oli lopettanut koripallon. Sanoin sitten hänelle, että Unified-koripallossa ei kiusata ketään, että mukaan vain… No, hän kävi yhdet treenit ja ilmoittautui joukkueeseen, eikä ole katunut päivääkään, Fonsén sanoo.

Tamperelainen Fonsén on Suomen Special Olympics -historian ensimmäinen kehitysvammainen henkilö Sisujengin joukkueenjohdossa.

Sisujengin 65 urheilijasta 37 osallistuu ensimmäisiin Special Olympics -maailmankisoihinsa. Apulaisjoukkueenjohtaja Fonsénilla on takanaan kahdet maailmankisat ja yhdet Euroopan kisat jalkapalloilijana, joten hänellä riittää kokemuspohjaa neuvoa ensikertalaisia:

– Haluan kertoa, että nauttikaa reissusta ja pitäkää hauskaa. Mutta sitten kun on se H-hetki, niin laittakaa kaikki likoon ja fokus pelkästään kisasuoritukseen, niin varmasti saamme Suomeen ison kasan mitaleja!

Suomen joukkueen kokoonpano ja kotipaikkakunnat löytyvät täältä.

Kisasivuthttps://www.berlin2023.org/en

Tiedotusvälineiden edustajien ilmoittautumiset vierailemaan leirille 22.4.: Suomen Paralympiakomitea, viestintäpäällikkö Lauri Jaakkola, puh. 045 136 8695, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.