Raumalainen Jaana Törmä lähtee ensimmäisiin boccian PM-kilpailuihinsa Tanskaan

Ylärivi vasemmalta: Jorma Naroma (4), Leo Virtanen (4), Timo Kaapu (4), Onerva Uuttera (3), Eero Oikarinen (3), Jarmo Lehtonen (Juho Lehtosen peliavustaja), Iida Nivajärvi (Jari Rummukaisen peliavustaja) alarivi vasemmalta: Jaana Törmä (2), Marko Ylikleemola (2), Tuija Sinisalo (2), Teemu Mäkinen (3S), Jouko Lumme (3), Juho Lehtonen (kouru), Jari Rummukainen (kouru) kuvasta puuttuu: Matti Kingelin (3S), Raimo Nevanen (3S)

Jaana Törmällä on edessään ensimmäinen kisareissu ulkomailla. Ulvilasta lähtöisin oleva raumalainen lähtee 13 muun suomalaispelaajan kanssa boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, jotka pelataan 4.–7. toukokuuta Tanskan Vejenissä.

– Muutama vuosi sitten oli tarkoitus lähteä Norjaan PM-kisoihin, mutta sitten tulivat koronajutut ja reissu peruuntui. Nyt on ensimmäinen kerta, kun pääsee maailmalle ja voittoa sieltä lähdetään hakemaan kotiin, Törmä linjaa.

Törmä on istunut pyörätuolissa viimeiset 9,5 vuotta neliraajahalvauksen seurauksena. Aiemmin elintarvikealalla työskennellyt kahden lapsen äiti lähti etsimään vertaistukea Rauman kaupungin järjestämästä pyörätuolipeliryhmästä.

– Siellä tutustuin Marko Ylikleemolaan, joka vetää Rauman Invalideissa bocciaryhmää, ja hän sai houkuteltua minut mukaan kuutisen vuotta sitten, Törmä kertaa.

Ennen halvautumistaan Törmällä ei ollut urheiluharrastusta, mutta hän piti kunnostaan huolta lenkkeillen ja marjastaen. Boccia ei ollut Törmälle entuudestaan tuttu laji, mutta se imaisi nopeasti mukaansa.

– Boccia on antanut minulle tosi paljon, uusia ystäviä ympäri Suomea. Myös muutamia oikein tosi hyviä ystäviä, joiden kanssa kirjoitellaan ja soitellaan tiiviisti. Boccian parista saa vertaistukea, kun on erilaisia ihmisiä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin itsekin.

Ennen korona-aikaa Rauman Invalidien bocciaryhmä pelasi kolmesti viikossa, nykyään kaksi kertaa. Törmä kertoo, että harjoituksissa on parhaimmillaan 16 pelaajaa.

Bocciaturnauksia on tarjolla runsaasti ympäri Suomen. Laji on suosittu erityisesti invalidi- ja eläkeläisyhdistysten parissa. Vaikka Törmä ei ihan kaikkiin turnauksiin lähdekään, niin pelireissuja tulee kuitenkin suurin piirtein kahden turnauksen kuukausitahdilla.

Suomen joukkueesta Törmälle, kurikkalaiselle Matti Kingelinille ja seinäjokelaiselle Raimo Nevaselle Tanskan turnaus on uran ensimmäinen ulkomailla. Kokeneet kisakävijät, kuten Ylikleemola, Tuija Sinisalo ja Teemu Mäkinen ovat Törmän mukaan valmistelleet ensikertalaisia kisareissuun kertomalla tarinoita aiemmista kisoista.

Boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, Vejen, Tanska 4.–7.5.2023

SUOMEN JOUKKUE

  • Luokka 2: Jaana Törmä (Rauma), Marko Ylikleemola (Rauma), Tuija Sinisalo (Pirkkala)
  • Luokka 3: Jouko Lumme (Vantaa), Onerva Uuttera (Mänttä), Eero Oikarinen (Salo)
  • Luokka 3S: Teemu Mäkinen (Lempäälä), Matti Kingelin (Kurikka), Raimo Nevanen (Seinäjoki)
  • Luokka 4: Jorma Naroma (Pirkkala), Leo Virtanen (Akaa), Timo Kaapu (Nokia)
  • Kouruluokka: Juho Lehtonen (Hämeenlinna), Jari Rummukainen (Joensuu)
    • Juho Lehtosen peliavustaja on Jarmo Lehtonen ja Jari Rummukaisen peliavustaja on Iida Nivajärvi.