Teemu Ruohonen: "Sokkopingis on monipuolinen, vauhdikas laji, josta saavat paljon irti niin aloittelijat kuin konkaritkin"

Kuva hymyilevästä Teemu Ruohosesta mitali kaulassaan. Taustalla mustavalkoinen kuva sokkopingismailasta ja pallosta.

Paralympiakomitean viestinnän harjoittelija Linnea Granlund haastatteli suomalaisen sokkopingiksen ikoneihin kuuluvaa Teemu Ruohosta. Sekä Ruohonen että Granlund ovat mukana lauantaina Helsingin Iiris-keskuksessa pelattavassa Sokkopingiscupin kauden 2022–2023 päätöskilpailussa. 

Katso turnauksen otteluohjelma sekä linkit tulospalveluun ja live streamiin täältä

Kertoisitko kuka olet?

”Olen Teemu Ruohonen, liikuntahullu. Tykkään kaikesta mahdollisesta urheilusta, mutta sokkopingis on se laji kyllä missä olen tykännyt aina voittaa muut”.

Miten aikoinaan kiinnostuit lajista?

”Mä olen aina tykännyt mailapeleistä, mailapelit on ollut se mun juttu jo muinaisessa historiassa, kun näkö lähti. Pelasin sulkapalloa ja sitten kun näkö lähti, niin sen jälkeen jossakin vaiheessa löysin sitten sokkopingiksen ja totesin että tämä on se mun juttu ja just tätä mä haluan tehdä. Se on riittävän fyysistä, riittävästi täytyy aivoilla koko ajan tehdä, niin monipuolinen mailapeli”.

Mikä on ollut tähän saakka lajissa parasta?

”Mä väitän, että se on, että peli on tasasta, hyvää urheilua, sitten siinä on hyviä kavereita ja saa paljon uusia kokemuksia. Noista syntyy se kokonaisuus”.

Onko jäänyt vuosien varrelta joitakin erityisiä muistoja, joita haluaisit jakaa meille?

”Paljon muistoja, kisoista ja muista kaikesta, miten tätä jossain vaiheessa opittiin. Varmaan se oli ensimmäinen shokki kun vuonna 2004 lähdettiin Tukholmaan kisoihin ja sitten tajuttiin, että muut maathan pelaa aivan eri lailla kuin me."

"Vaikka olimme lukeneet samoja sääntöjä, niin silti sääntötulkinnat oli aivan erinäköisiä. No sen kisan jälkeen mekin pelattiin yleiseurooppalaisella tyylillä. Olin kisoissa neljänneksi viimeinen. Sen jälkeen mä oon parantanut rutkasti, muutama vuosi niin olin jo finaaleissa”.

Miten lajia pitäisi markkinoida, jotta lajista tulisi enemmän tunnetumpi? 

"Paralajina meillä on se ongelma, kun me olemme niin eurooppakeskeinen. Elikkä maitahan meillä on jo kivasti pelaamassa, mutta tarvittaisiin enemmän muita maanosia, muissa maanosissa pelaavia pelaajia, jotka tulisi mukaan ja kisaisi kunnolla."

"Tiedän, että muuallakin päin maailmaa pelataan, kun vain sais ne jollakin tapaa kotoa lähtemään kisaamaan."

"Se on varmaan se suurin este meidän paralympiahaaveille, kun nykyisin ei ole uusia lajeja helppoa saada paralympialaisiin. Pitää täyttää kaikkia kriteerejä."

Kuvaile yhdellä sanalla millainen laji sokkopingis on? 

"Sokkopingis lajina on vauhdikas."

Miten kannustaisit uusia pelaajia lajin pariin?

”Sokkopingis on loistava laji. Pelaat sä millä tasolla tahansa, niin sä saat siitä tosi tasaisesti kiinni tai saat tosi paljon irti pelistä."

"Kun sä aloitat, niin sä saat siitä tosi paljon irti, ja kun sä olet jonkun aikaa pelannut, sä saat siitä edelleen todella paljon irti, kunhan sä pelaat vaan samantasoisen vastustajan kanssa. Oppiminen on myös kivaa."

Teksti ja kuva: Linnea Granlund