Paraurheilijat ja -valmentajat keskustelevat parahuippu-urheilusta Paravalmentajaseminaarissa lauantaina 13.5. – Samalla palkitaan ensimmäistä kertaa Vuoden Paravalmentaja

 Pöytätennisvalmentaja Martti Autio ohjeistamassa paralympiaurheilija Aino Tapolaa. Taustalla Suomen Valmentajien Coach-logo. Teksti: Paravalmentajaseminaari, lauantai 13. toukokuuta 2023, Liikuntakeskus Pajulahti, Lahti.

Paralympiakomitean järjestämässä paravalmentajaseminaarissa Liikuntakeskus Pajulahdessa lauantaina 13.5. paralympiavoittaja Santeri Kiiveri liittyy kolmen muun urheilijan ja urheilun taustajoukkoja edustavien kesken käytävään keskusteluun paraurheilusta. Seminaarissa julkaistaan myös raportti suomalaisvalmentajille tehdystä paravalmentajakyselystä ja palkitaan Vuoden Paravalmentaja 2022.

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Valmentajien alainen Paravalmentajat-yhteisö järjestävät Paravalmentajaseminaarin paraurheilun parissa toimiville valmentajille ja kaikille paraurheiluvalmentamisesta kiinnostuneille lauantaina 13. toukokuuta Paralympic Training Center -keskuksena toimivassa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa.

Seminaari järjestetään Paralympiakomitean luotsaaman Tulevaisuuden tähdet -ryhmän kevään leirin yhteydessä, joten osallistujien joukossa on paljon myös parhaillaan parahuippu-urheilijan polulla eteenpäin valmentautuvien nuorten urheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia. Yhteensä tilaisuuteen odotetaan yli 70:tä paravalmentajaa ja -kouluttajaa, jotka pääsevät päivän aikana seuraamaan myös Tulevaisuuden tähtien harjoittelua.

Yksi Tulevaisuuden tähdet -ryhmää edeltäneestä Nuorten paralympiaryhmästä jo huippu-urheilijaksi ponnistaneista urheilijoista on viime vuonna Pekingin paralympialaisissa Suomelle historian ensimmäiset alppihiihdon paralympiamitalit tuonut Santeri Kiiveri, joka osallistuu osana Paravalmentajaseminaarin ohjelmaa käytävään erätaukokeskusteluun parahuippu-urheilusta.

Santeri Kiiveri ja kolme muuta urheilijaa – elinsiirtoyleisurheilun MM-kultamitalisti Pinja Ekström, Special Olympics -urheilija ja kesäkuisiin Berliinin maailmankisoihin lähtevän Sisujengin apulaisjoukkueenjohtaja Julia Fonsén sekä sähköpyörätuolisalibandyn ja boccian pelaaja Saila Luumi – tuovat keskusteluun paraurheilijan näkökulmaa omien taustojensa ja lajiensa lähtökohdista.

Urheilijoiden taustavoimien näkökulmasta Erätauko-metodilla käytävään keskusteluun osallistuvat MM-mitalisti Aino Tapolan henkilökohtaisena valmentajana tunnettu pöytätennisvalmentaja Martti Autio, yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti, Pariisin 2024 paralympialaisiin tähtäävän näkövammaisen yleisurheilija Iida Lounelan vanhempi Kirsi Lounela sekä Pajulahden tapahtuma- ja kehityskeskuksen johtaja Laura Kittelä.

Erätaukokeskustelun antamaa tietoa ja näkemyksiä hyödynnetään tällä hetkellä yhdeksälle paraurheilulajille lajiliittona toimivan Paralympiakomitean oman huippu-urheilun strategian rakentamisessa. Paravalmentajaseminaari kokonaisuudessaan on yksi Paralympiakomitean ja Paravalmentajat-yhteisön työkaluista edistää paraurheiluosaamista suomalaisten valmentajien keskuudessa.

- Etsimme jatkuvasti keinoja tuottaa ja jakaa lisää kotimaista paravalmennusosaamista ja innostaa lisää valmentajia tekemään työtä myös paraurheilun puolella. Samasta syystä Tulevaisuuden tähtien yhteisleireillä järjestetään valmentajapäiviä, joihin kutsutaan ryhmäläisten henkilökohtaisten valmentajien lisäksi myös muita tutustumaan paravalmennukseen ja jakamaan omaa osaamistaan, kertoo Paralympiakomitean valmennuspäällikkö ja Paravalmentajat-yhteisön puheenjohtaja Tuomas Törrönen.

Kuka on ensimmäinen Vuoden Paravalmentaja?

Paravalmentajaseminaarin yhteydessä myönnetään ensi kertaa Suomessa myös Vuoden Paravalmentaja -palkinto vammaisten urheilijoiden valmennuksen parissa menestyksekkäästi työskennelleelle valmentajalle.

Seminaarissa julkistetaan myös Huippu-urheilun instituutti KIHU:n tänä vuonna suomalaisvalmentajien keskuudessa toteuttaman paravalmentajakyselyn tulokset ja tarjotaan kaikille paravalmennuksesta kiinnostuneille tietoa esimerkiksi paraurheilun luokittelusta osana huippu-urheilun asiantuntijatoimintaa.

Paravalmentajaseminaari 13.5. klo 10–11

Ohjelma

Aamupäivä, Pajulahden auditorio

10.00 Seminaarin avaus, Pajulahden tapahtuma- ja kehityskeskuksen johtaja Laura Kittelä

10.10 Maailman arvokkain pelipaita -kampanja


10.15 KIHU:n paravalmentajakyselyn raportin julkistaminen, KIHUn johtava asiantuntija Minna Blomqvist ja erikoistutkija Kaisu Mononen


11.00 Erätauko-keskustelu: parahuippu-urheilu


12.00 Lounas

Iltapäivä, Pajulahden auditorio

13.30 Luokittelu osana urheilun asiantuntijaohjelmaa, Paralympiakomitea, erityisasiantuntija Kati Kauhanen

14.00 Vuoden Paravalmentaja 2022 -julkistaminen, Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen ja Paravalmentajat-yhteisön puheenjohtaja Tuomas Törrönen

14.15 Valmentajan polku, Parapöytätennisvalmentaja Martti Autio

 

***

15.00 Kakkukahvit

15.30 Tulevaisuuden tähdet -ryhmän taito- ja ominaisuusharjoitusten seuraaminen

17.00 Päivällinen

18.30 Rantasauna ja jälkipelit

 

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan seminaaria ja vierailemaan Tulevaisuuden tähdet -ryhmän harjoituksissa paikan päällä Pajulahdessa. Seminaarin osuudet klo 10–11 ja 13.30–15 voi myös seurata etänä: linkki lähetetään kaikille tapahtumaan ilmoittautuneille perjantaina 12.5.

Mukaan ehtii vielä ilmoittautua täällä

 


Median yhteydenotot & haastattelu- ja kuvauspyynnöt:

Jasmin Koskinen
Viestinnän asiantuntija, Suomen Paralympiakomitea
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 50 553 5667

LISÄTIEDOT TAPAHTUMASTA: