Porvoon torilta Berliinin Special Olympics -kisoihin

 Alina Skog

Kesällä 2014 Porvoon torilla järjestettiin liikuntatapahtuma, jossa pääsi kokeilemaan eri lajeja. Paikallinen judoseura Shirokawa oli tuonut torille tatamin. Se veti puoleensa 8-vuotiasta down-tyttöä Alina Skogia.

– Alinaa pyydettiin kokeilemaan ja hän sai oikein judotakin päällensä. Pojat lentelivät hienoilla ukemeilla tatamiin ja Alina oli innoissaan, isä Anders Skog muistelee.

Alina oli käynyt tätä ennen Porvoon kaupungin järjestämillä liikuntavuoroilla jumppaamassa, mutta sieltä ei ollut oikein löytynyt kavereita eikä innostus ollut päässyt syntymään. Shirokawan sovelletun judon ryhmä oli toista maata.

– Meillä on kolme lasta, jotka kaikki harrastavat urheilua. Alina on heistä se, joka ei koskaan sano, että ei tänään. Hän on aina valmis lähtemään treeneihin, Anders-isä sanoo. 

– Tykkään treenata. Lisäksi tykkään judovalmentajista ja kavereista, 16-vuotias Alina kertoo.

Alina harrastaa ohjatusti myös uintia. Lisäksi isä on laittanut kotipunttisalin, jonne Alina mielellään lähtee aina pyydettäessä isänsä kanssa tekemään lihaskuntotreeniä.

– Teen punttisalilla kyykkyjä ja vatsalihaksia ja jumppaan vastuskuminauhoilla, Alina sanoo.

– Lisäksi tykkään musiikista, videoiden katselusta ja lepäämisestä. Ja käyn mummon kanssa kahviloissa. Tykkään mummosta, hän jatkaa.

Kun Anu ja Kai Stör tulivat muutama vuosi sitten Shirokawan soveltavan ryhmän valmentajiksi, treenimäärät kasvoivat yhdestä viikkokerrasta kahteen ja kuvioihin tulivat vyökokeet sekä soveltavan judon kilpailut eri puolilla Suomea. Alina Skog ei ole kovin kilpailuhenkinen, mutta tykkää kisareissujen tunnelmasta.

– Keväällä 2022, kun oli sovelletun judon SM-kilpailut Lempäälässä, niin sanoin ennen viimeistä ottelua Alinalle, että nyt isiä kyllä jännittää. Jos voitat, niin olet Suomen mestari. Alina sanoi vain, että joo joo, kunhan saan jäätelön ottelun jälkeen, Anders Skog kertoo.

– Hän voitti kyllä, ja sai jäätelön.

Valmentajat ja vanhemmat ovat huomanneet, että Alina on tatamilla parhaillaan vähän ärsytettynä.

– Otamme treeneihin välillä hänen pikkuveljensä mukaan. Hän saa Alinan helposti raivon partaalle, Anders Skog naurahtaa.

Syksyllä 2022 Alina osallistui ensimmäisiin ulkomaan kilpailuihinsa Sveitsissä. Kesäkuussa 2023 edessä ovat kehitysvammaisten urheilun isoin tapahtuma, Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisat. Alinan lisäksi Shirokawasta Suomen joukkueessa on mukana myös valmentaja Anu Stör.

Isä-Andersin mukaan Alina nauttii reissuista, eikä tätä vaikuta hetkauttavan, että joutuu olemaan vanhemmista erossa. Rippileirilläkin hän oli viime vuonna kymmenen päivää pois kotoa ja kaikki meni hyvin.

– Odotan reissussa eniten avajaisseremoniaa ja sitä, että tapaan uusia kavereita, Alina sanoo.


Artikkeli on julkaistu Special Olympics -lehdessä 1/2023

 

Tutustu muihin Sisujengin judokoihin Berliinin maailmankisoissa

Tutustu koko Berliinin maailmankisojen 65 urheilijan Sisujengiin

 

Tue Alinan ja muiden sisujengiläisten Berliinin matkaa ja loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.