Pajulahti isännöi Suomen ensimmäistä World Boccia Challenger -turnausta toukokuussa 2024

Boccianpelaaja seuraa pallojen etäisyyksien mittausta.

Lahden Nastolassa sijaitseva Liikuntakeskus Pajulahti sai järjestettäväkseen paraboccian kansainvälisen World Boccia Challenger -turnauksen 9.–17.5.2024. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa järjestetään tämän tason parabocciaturnaus.

– Toivon ja uskon, että tämä turnaus tuo Suomen parabocciaan samanlaisen sysäyksen kuin mitä parin vuoden takaiset Tokion paralympialaiset toivat, eli että saisimme taas uusia pelaajia sekä harrastamaan että kilpaurheiluun eri puolille Suomea, sanoo paraboccian päävalmentaja Jan Huopainen.

Pajulahteen odotetaan noin sataa pelaajaa eri puolilta maailmaa. Paraboccia on vaikeavammaisille henkilöille suunnattu laji. Se asettaa tiukat esteettömyysvaatimukset kisajärjestäjille, mutta Pajulahti on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana profiloitunut voimakkaasti osaavana paraurheilun tapahtumajärjestäjänä. Siitä kertoo myös se, että Pajulahti on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virallinen Olympic & Paralympic Training Center.

– Olemme erittäin iloisia, että Pajulahden tekemä työ paraurheilun eteen noteerataan myös kansainvälisesti ja saamme tämän tason ja kokoluokan kilpailuja järjestettäväksemme. Kansainväliset parabocciakilpailut ovat erittäin upea lisäys tapahtumakalenteriimme ja toivottavasti saamme houkuteltua niin uusia pelaajia kuin katsojiakin tämän hienon lajin pariin, toteaa Pajulahden tapahtuma- ja kehityskeskuksen johtaja Laura Kittelä.  

Pajulahdessa on järjestetty kaksi kertaa – vuosina 2019 ja 2022 – nuorten paraurheilijoiden European Para Youth Games -kilpailut, joissa on ollut yhtenä lajina paraboccia.

Paraboccia on kesäparalympialaji, jonka lajiliittona Suomessa toimii Suomen Paralympiakomitea. Suomesta on ollut boccianpelaajia paralympialaisissa vain kerran, Pekingin kisoissa vuonna 2008. Tuolloin Suomea edustivat Leena Särelä, Vesa Koivuniemi ja Timo Ollikka.

Kuva: Jussi Eskola