Uusi Esteettömän retkeilyn opas antaa eväät luontoretkeilyn aloittamiseen

Näkövammainen nainen kävelee kaverin ja opaskoiran kanssa aurinkoisella, leveällä hiekkatiellä metsässä. Taaempana tulee mieshenkilö pyörätuolia ja siihen kiinnitettyä nokkapyörää käyttäen.

Paralympiakomitean julkaiseman oppaan avulla kaikki esteettömistä luontoretkeily- ja matkailumahdollisuuksista kiinnostuneet pääsevät alkuun retkien suunnittelussa, niille valmistautumisessa ja tiedon etsimisessä. Jos haluat päästä esteettömästi luontoon, mutta et tiedä mistä aloittaa – tilaa opas nyt maksutta käyttöösi!

Suomen Paralympiakomitea on jo pitkään osallistunut Luonto kaikille -työnsä kautta esteettömien luontoretkeily ja -liikuntamahdollisuuksien edistämiseen Suomessa.

Työtä on tehty erilaisissa luontohankkeissa muun muassa Metsähallituksen ja Invalidiliiton esteettömyyskeskus ESKE:n kanssa, ja se jatkuu parhaillaan paikallisten palveluiden ja esteettömyystiedon jakamisen parissa Luonto kaikille Kainuu -hankkeessa Kajaanin ammattikorkeakoulu KAMK:in kanssa sekä yhdenvertaisen tapahtumaosaamisen parissa Kaikille avoin ulkoilu -hankkeessa Suomen Ladun kanssa.

Tähän mennessä luontohankkeissa kerätyn tiedon pohjalta on nyt koottu tuore Esteettömän retkeilyn opas erityisesti vammaisille ja toimintarajoitteisille henkilöille, jotka haluaisivat päästä nauttimaan luonnosta, mutta eivät tiedä mistä aloittaa.

- Haluamme tarjota luontoretkeilystä kiinnostuneille hyvät vinkit siitä, mistä esteettömiä luontokohteita voi alkaa etsimään, mitä retkien suunnittelussa kannattaa esimerkiksi apuvälineen käyttäjänä ottaa huomioon ja mistä pääsee hyödyllisen tiedon ja vertaiskokemusten äärelle, kertoo Paralympiakomitean Luonto kaikille -työtä koordinoiva projektipäällikkö Petri Rissanen.

Rissanen toivookin oppaan kannustavan liikkeelle varsinkin sellaisia henkilöitä, jotka eivät toistaiseksi ole uskaltaneet luontoretkille lähteä.

- Vaikka työsarkaa riittää tämänkin osalta, esteettömien luontoreittien ja matkakohteiden lisäämiseksi on tehty viime vuosina paljon töitä Suomessa, ja toiveenamme on, että yhä useampi pääsee niistä jatkossa nauttimaan. Esteettömät reitit ja kohteet palvelevat myös huomattavan laajoja ryhmiä, koska niistä hyötyvät vammaisten ja toimintarajoitteisten henkilöiden ohella myös esimerkiksi ikäihmiset ja lastenrattaiden kanssa liikkuvat perheet.


Maksuttomasti ladattavissa oleva digitaalinen Esteettömän retkeilyn opas on tehty yhteistyössä Kiljavan opistolla eräoppaaksi opiskelevan Minna Niemisen kanssa.

TILAA ESTEETTÖMÄN RETKEILYN OPAS TÄSTÄ

 

Tutustu Luonto kaikille -sivuihin

Seuraa Luonto kaikille -työtä Instagramissa

 

Lue lisää:

Esteettömyystiedon tarjoaminen on avainasemassa luontoretkeilyn ja -matkailun yhdenvertaistamisessa – Kainuussa palveluntarjoajat mukana näyttämässä mallia

Nuku yö ulkona -tapahtuman esteetön Metsähotelli Pieksämäen Partaharjulla – ilmoittautuminen on auki

SAVE THE DATE: Luonto kaikille Kainuu -hankkeen loppuseminaari syyskuussa 2023

 

Lisätietoa oppaasta ja Luonto kaikille -työstä: