Khalili, Averjanov ja Tissari matkaavat kehitysvammaisten VIRTUS Global Games -kisoihin Ranskaan
Suomesta lähtee kolmen urheilijan joukkue kehitysvammaisten urheilun kansainvälisen VIRTUS-järjestön Global Games -kisoihin, jotka käydään 4.–10. kesäkuuta Ranskan Vichyssä. Suomalaisurheilijoista mukana ovat vaasalaisuimari Nader Khalili, hankasalmelainen yleisurheilija Jani Tissari ja vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov.
VIRTUS (entinen INAS) on kehitysvammaisten urheilujärjestöistä se, jonka kautta urheilijat voivat yltää aina paralympialaisiin saakka. Vaasan Uimaseuraa edustavasta Khalilista tuli vuonna 2021 ensimmäinen kehitysvammainen suomalaisurheilija tällä vuosituhannella, joka edusti Suomea paralympialaisissa. Khalili oli Tokiossa 17:s 100 metrin selkäuinnissa.
Nyt Khalili tähtää vuoden 2024 paralympialaisiin Pariisiin. Sen suhteen hän saavutti toukokuun lopulla tärkeän välitavoitteen alittaessaan viime lauantaina Tampereella 200 metrin vapaauinnin MM-kisarajan. Khalilin aika Tampereella oli 1.59,90. Viikkoa aiemmin Vaasassa Khalili oli uinut S14-luokan Suomen ennätykseksi lähes sekuntia paremman ajan 1.58,99, mutta kisalla ei ollut kisaraja-alitukseen vaadittavaa statusta.
MM-kisaraja-alituksen myötä Khalililla on edessään kahden arvokilpailun kesä: ensin pelkästään kehitysvammaisille uimareille suunnatut VIRTUS Global Gamesit Ranskassa ja elokuun alussa Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaiset parauinnin MM-kilpailut Iso-Britannian Manchesterissä. Parauinnin MM-kilpailuissa kisaa kehitysvammaisten uimareiden lisäksi myös liikunta- ja näkövammaisia uimareita.
Kesäkuun alussa Ranskassa Khalili urakoi lähtökohtaisesti peräti 11 kisamatkaa: kaikki vapaauintimatkat 50 metristä 1500 metriin sekä sen lisäksi 50 metrin selkäuinnin, 100 metrin selkäuinnin, 100 metrin rintauinnin, 100 metrin perhosuinnin ja 200 metrin sekauinnin.
Tokion paralympialaisissa kaksi vuotta sitten Khalili ui vain 100 metrin selkäuinnin. Hänelle sopii paremmin se, että matkoja on runsaasti.
– Tykkään uida paljon. On kiva, että on koko ajan jotain tekemistä, 21-vuotias Khalili sanoo.
Vaasalainen on parhaimmillaan pitkillä uintimatkoilla. Paralympiauran kannalta harmillista on, että paralympialaisissa kehitysvammaisille uimareille on kisaohjelmassa pisimmillään 200 metrin matkoja. Juuri 200 metrin vapaauinnissa Khalililla on parhaat mahdollisuudet alittaa Pariisin paralympialaisten kisaraja. Se on kova 1.57,95, mutta saavutettavissa.
– Olen parantanut tekniikkaani ja vauhdinjakoani, Khalili arvioi viimeaikaista kehitystään.
Hän listaa tavoitteensa Vichyn Global Gameseihin:
– Pariisin rajan alitus 200 metrin vapaauinnissa, finaaleihin pääsy, ennätykset ja toivottavasti mitali.
Vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov, 29, on jo rutinoitunut pelaaja kansainvälisissä ympyröissä. Hän on ollut mukana viimeisimmissä VIRTUS-järjestön ja sen edeltäjän INASin arvokilpailuissa. Edellinen kansainvälinen turnaus on vain parin viikon takaa Slovenian Laskosta, jossa hän jäi alkulohkoon.
– Timo on treenannut paljon ja tehokkaasti koko kauden ja mennyt joka osa-alueella eteenpäin. Kämmenspinni on kehittynyt kauden aikana eniten. Se on saatava kisoissa toimimaan treeneissä nähdyllä tavalla, siinä on avain voittoihin, arvioi Averjanovin valmentaja Samuli Soine.
Hankasalmelainen Jani Tissari, 41, on Suomen kisakolmikon kokeinen urheilija. Tissarin leipälaji on keihäänheitto, mutta hän osallistuu Vichyssä myös kiekonheittoon. Viime vuoden EM-kilpailuissa Krakovassa Tissari voitti molemmista lajeista pronssia.
– Hallikisojen jälkeen en ole heittänyt kilpaa, mutta olen harjoitellut kuin viimeistä päivää ja saanut olla terveenä koko kauden. Henkilökohtaista valmentajaa minulla ei nyt ole ollut, mutta olen kysellyt Kimmo Kinnuselta ohjeita treenaamiseen, Tissari kertoo.
VIRTUS ja Special Olympics
Kehitysvammaisten urheilussa on kaksi isoa kansainvälistä järjestöä: VIRTUS ja Special Olympics. Kesäkuussa 2023 käydään molemman järjestön isoimmat kilpailut, VIRTUS Global Games -kisat Ranskan Vichyssä 4.–10.6. ja Special Olympics -kesämaailmankisat Saksan Berliinissä 17.–25.6. Se, että kisat osuvat samalle kuukaudelle, kertoo paljon järjestöjen välisestä olemattomasta kommunikaatiosta. Vaikka johtotasolla vuorovaikutusta järjestöjen välillä ei suuremmin ole, ruohonjuuritasolla toimivat usein samat henkilöt. Esimerkiksi yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti urakoi kesäkuussa molemmat kisareissut.
Special Olympics on järjestöistä suurempi. Sen painopiste on enemmän urheilu- ja harrastamismahdollisuuksien luomisessa kaikille kehitysvammaisille urheilijoille ympäri maailmaa. Kisoihin ei ole tulosrajoja, mikä mahdollistaa sen, että vaikeastikin kehitysvammaiset henkilöt voivat päästä mukaan. Itse kisoissa urheilijat jaetaan tasoluokittelukilpailujen kautta divisiooniin, joissa on keskenään mahdollisimman tasaväkisiä urheilijoita. Jokaisessa divisioonassa jaetaan mitalit kolmelle parhaalle.
VIRTUS on järjestöistä huippu-urheilupainotteisempi. VIRTUS-luokituksen saaneet urheilijat voivat tavoitella pääsyä aina paralympialaisiin saakka. Tosin tällä hetkellä kehitysvammaisia urheilijoita on paralympialaisissa mukana vain kolmessa lajissa: yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Pääasiassa paralympialaisissa kilpailee liikunta- ja näkövammaisia urheilijoita. Suomessa VIRTUS-luokituksen saaneita urheilijoita on tällä hetkellä vain kourallinen.
Kolmas kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen järjestö on SUDS (Sports Union for athletes with Down Syndrome). Se on suunnattu urheilijoille, joilla on downin oireyhtymä. Down-urheilun vuoden isoimmat kisat vuonna 2023 ovat kahdeksan lajin EM-kilpailut Italian Padovassa syyskuussa. Suomesta kisoihin on lähdössä osallistujia yleisurheiluun, uintiin ja koripalloon.
VIRTUS Global Games -kisojen kotisivut