Special Olympics -maailmankisat: Veera Luhtanen ja Katariina Friman kaksoisvoittoon rytmisessä voimistelussa

Veera Luhtanen

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma, Special Olympics -kesämaailmankisat käynnistyivät lauantaina Berliinissä ja Suomen joukkue, Sisujengi, juhli heti avauspäivänä kaksoisvoittoa. Jalasjärveläinen Veera Luhtanen voitti kultaa ja hyvinkääläinen Katariina Friman hopeaa rytmisen voimistelun tason 2 All around -kilpailusta. Kisa koostui neljästä välineestä: narusta, nauhasta, vanteesta ja keiloista. 

– Hyvä fiilis! Olin odottanut kisaa tosi kovasti, mutta ei silti paljoa jännittänyt, ihan pikkiriikkisen. Sain kuitenkin nukuttua. Kilpailu tuntui kivalta ja nautin siitä, kahdeksan vuotta rytmistä voimistelua harrastanut Luhtanen sanoi.

– Vanne ei mennyt ihan putkeen, loppuheitto jäi vähän harmittamaan. Mutta muut välineet menivät hyvin ja voin olla tyytyväinen, Seinäjoen Voimistelijoita edustava Luhtanen jatkoi.

Sekä Luhtanen että Sport Club Vantaata edustava Friman ovat maailmankisaensikertalaisia. Urakka alkoi rytinällä, kun kaksoisvoitto irtosi jo ennen kisojen avajaisia.

Katariina Friman

– Hyvin meni. Oli jännitystä, mutta toisen välineen kohdalla se rupesi helpottamaan. Vanne onnistui erityisen hyvin ja nauhassa tuntui, että jäi vähän parantamisen varaa, totesi kuusi vuotta rytmistä voimistelua harrastanut Friman, jonka harrastuksiin kuuluu myös teatteri.

Luhtanen ja Friman kilpailevat Berliinissä vielä välinekohtaisissa kilpailuissa, jotka ovat ohjelmassa tiistaina. Sisujengin kahden muun voimistelijan Saga Hännisen (taso 4) ja Tuulikki Jauhiaisen (taso 1) All around -kisa on ohjelmassa sunnuntaina ja välinekohtaiset kisat Jauhiaisen osalta maanantaina ja Hännisen osalta tiistaina.

Sunnuntaina Sisujengin lajeista käynnistyvät tasoluokittelukilpailuilla uinti, yleisurheilu, keilailu, jalkapallo, beach volley ja tennis. Sisujengissä on kaikkiaan 65 urheilijaa, jotka kilpailevat 13 lajissa. Berliinin kisat päättyvät juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina 25.6.

Special Olympics -kesämaailmankisat, Berliini, Saksa 17.–25.6.2023

1. kisapäivän tuloksia

Rytminen voimistelu

All around -kilpailu

Taso 2, divisioona 1.2.1

  1. Veera Luhtanen Suomi 63.550
  2. Katariina Friman Suomi 61.250
  3. Maria Torres Ecuador 59.100
  4. Ela Grebeciova Slovakia 57.950
  5. Loukia Georgiou Kypros 57.850
  6. Maria Stella De Fazio Italia 55.600

 

Tutustu Suomen joukkueeseen, Sisujengiin

Suomen joukkueen kisa-aikataulu

 

Tue sisujengiläisten Berliinin matkaa ja loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.