Special Olympics -maailmankisat: Kokemuksen rauhoittama Saga Hänninen voimisteli kultaa

Saga Hänninen nauhaohjelmassaan

Espoolainen Saga Hänninen voitti kultaa rytmisen voimistelun tason 4 All around -kilpailusta kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoissa Berliinissä. Mitali oli Suomen joukkueelle, Sisujengille, kisojen kolmas, kun takana on kaksi kilpailupäivää. Lauantaina Veera Luhtanen voitti rytmisestä voimistelusta kultaa ja Katariina Friman hopeaa.

– Hyvin meni, mutta vielä voi kuitenkin parantaakin. Keila ja nauha meni paremmin kuin muut, itsekriittinen Hänninen arvioi. Hänellä on kisoissa ohjelmassa vielä välinekohtaiset finaalit tiistaina.

Sport Club Vantaata edustava Hänninen oli mukana jo 14-vuotiaana vuoden 2015 Los Angelesin kesämaailmankisoissa. Sieltäkin tuli menestystä – kulta, hopea ja pronssi – mutta espoolaisvoimistelija tuntee nyt 22-vuotiaana olevansa monin verroin valmiimpi urheilija.

– Sillä lailla tuntuu erilaiselta, että olen parempi kuin silloin, Hänninen toteaa.

Sisujengin kolme muuta rytmisen voimistelijaa, sunnuntaina tason 1 All around -kisassa kuudenneksi sijoittunut Tuulikki Jauhiainen sekä lauantaina mitalit saavuttaneet Luhtanen ja Friman, ovat kaikki maailmankisaensikertalaisia. Hänninen näkee pystyvänsä olemaan kokeneempana urheilijana debytanteille tukena.

– Olen oma itseni ja rauhoittelen heitä puheella. Olen hyvin kannustava ja tsemppaava samalla, Hänninen sanoo.

Uimareilla "yllättävän hyvä" startti kisoille

Andreas Lindqvist altaassa.

Rytminen voimistelu on ottanut Berliinin kisoissa vähän varaslähtöä muihin lajeihin verrattuna, kun takana on jo kaksi loppukilpailupäivää. Muiden lajien osalta sunnuntaina käynnisteltiin tasoluokittelukilpailuja, joiden perusteella urheilijat ja joukkueet eri lajeissa jaetaan omiin divisiooniinsa. Näissä divisioonissa kilpaillaan sitten myöhemmin ensi viikolla mitaleista.

Uinnissa kokkolalainen Andreas Lindqvist pääsi ensi kertaa urallaan maailmankisa-altaaseen, kun hän ui 25 metrin vapaauinnin divisioinnissa.

– Meni yllättävän hyvin. Alkoi toimimaan kädet ihan hyvin ja uinti alkoi kulkemaan puolenvälin jälkeen vielä vähän kovemmin. Mutta täytyy vielä vähän parantaa seuraaviin uinteihin: sekunnin tai kaksi tai kolme sekuntia, Lindqvist totesi naurahtaen päälle.

Toiselle uimarille, oululaiselle Jenny Kukkoselle kyseessä on Lindqvistin tapaan uran ensimmäiset maailmankisat, mutta hän oli mukana jo vuonna 2014 Special Olympics Euroopan kisoissa Belgiassa. Kukkosen yksi vahvuuksista on, että hän saa itsestään usein parhaan irti isoissa kisoissa.

– Startti oli vähän hidas, mutta sitten rupesi ihan hyvin toimimaan uinti. Yllätyin kyllä aikaan, se oli pitkään aikaan paras aikani satasen vaparissa. Ensimmäinen startti kuitenkin, niin meni kyllä hyvin, sanoi Kukkonen, joka ui 100 metrin vapaauinnissa ajan 1.44,09.

– Kun on kisakumppaneita viereisillä radoilla, niin saa vauhtia omaan uintiin ja se tuntuu ihan erilaiselta, hän arvioi.

Beach volley -joukkue aloitti ryminällä

Janne Sikiö, Kalle Tolvanen ja Saku Suikkanen beach volley -kentällä

Sisujengin Unified beach volley -joukkue aloitti kisaurakkansa kolmella tasoluokittelupelillä. Unified-urheilussa samassa joukkueessa pelaa Special Olympics -urheilijoita ja vammattomia Unified-partneriurheilijoita. Suomen kokenut joukkue voitti ensimmäisessä tasoluokittelussaan Saksan pistein 21–11 ja kokenut tamperelaispelaaja Mika Ahonen oli pelin jälkeen tyytyväinen.

Ahosella on ollut 12 vuoden tauko Special Olympics -maailmankisoista – edellisen kerran hän oli mukana sisälentopallojoukkueessa Ateenan kisoissa 2011. Kuviot kisoissa ovat hänen mukaansa edelleen samat.

– Yhdessä olo ja toisten joukkueiden tapaaminen on parasta näissä kisoissa pelaamisen lisäksi, Ahonen totesi.

Beach volley -joukkue voitti myös kaksi seuraavaa peliään Algeriaa ja Costa Ricaa vastaan. Tasoluokittelut jatkuvat maanantaina.

Uinnin ja beach volleyn lisäksi suomalaisurheilijoita oli tasoluokitteluissa yleisurheilussa, jalkapallossa, keilailussa ja tenniksessä. Jalkapallossa Suomen naisten Unified-joukkue voitti ensin Moldovan 8–1 ja hävisi toisessa pelissään Slovakialle 1–6.

Special Olympics -kesämaailmankisat, Berliini, Saksa 17.–25.6.2023

2. kilpailupäivän tuloksia

Rytminen voimistelu

Taso 1, divisioona 2.3.2

  1. Sara Henriquez El Salvador 52.800
  2. Eyd Patursson Färsaaret 52.300
  3. Katja Nielsen Tanska 50.850
  4. Maria Calles El Salvador 50.000
  5. Michaela Melzerova Tshekki 49.100
  6. Tuulikki Jauhiainen Suomi 47.350

Taso 4, divisioona 2

  1. Saga Hänninen Suomi 45.500
  2. Emilie Soiland Norja 45.150
  3. Bambi Becattini Italia 42.850

Huom! Tasoluokitteluista ei julkaista tuloksia.

 

Tutustu Suomen joukkueeseen, Sisujengiin

Suomen joukkueen kisa-aikataulu

 

Tue sisujengiläisten Berliinin matkaa ja loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.