Integraatiotapaamisessa ilahduttavan laaja kirjo lajiliittoja

Paralympiakomitean, VAU:n ja lajiliittojen integraatiotapaaminen   Kuva: Uimaliiton Ippe Natunen, Ampumaurheiluliiton Per-Ole Lindell, VAU:n Hannele Pöysti ja Paralympiakomitean Kimmo Mustonen lajiliittojen integraatiotapaamisessa.

Paralympiakomitea ja VAU kutsuivat lajiliittojen edustajat aamupäivän mittaiseen integraatiotapaamisen, joka järjestettiin Valo-talolla keskiviikkona 15. lokakuuta. Paikalla oli edustajia 14 lajista.

Tapaamisessa oli mukana pitkään vammaisurheilua tehneitä paralympialajien lajiliittoja, mutta myös pieniä lajiliittoja sekä pesäpallon kaltaisia lajeja, joissa erityisryhmätoiminta on vielä alkuvaiheessa.

Lajien laaja kirjo oli yksi tapaamisen parhaista puolista. Pitkään vammaisurheilua ja erityisryhmien toimintaa eteenpäin vieneet lajit, kuten uinti, judo ja ratsastus, voivat toimia kallisarvoisina sparrausapuina lajeille, joissa vammaisurheilu on vielä uudempi tuttavuus.

Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen esitteli tapaamisessa Vammaisurheilijan polkua, joka poikkeaa perinteisestä urheilijan polusta ennen kaikkea siinä, että sille voi päätyä myös lapsuusvaiheen jälkeen vammautumisen seurauksena. Polun tärkeät alkuaskeleet ovat tietoisuus ja kokeilu.

– Yhtä lailla tämä polku voi kertoa lajitoimijan reitistä vammaisurheilun pariin. Esimerkiksi urheiluseura tarvitsee tietoisuus- ja kokeilupalikat päästäkseen sisälle vammaisurheilun maailmaan, Saarinen huomautti.

Lajiliittotapaamiseen osallistujat kokivatkin lisätiedon saamisen tärkeäksi, ja keskiviikkoisen tapaamisen kaltaisille tilaisuuksille nähtiin olevan tarvetta myös jatkossa.

VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari esitteli seminaarin aluksi lajiliitoille lähetetyn vammaisurheilu- ja erityisliikuntakyselyn tuloksia, joista oli havaittavissa sama asia, joka nousi esille muutenkin tapaamisessa: Lajeilla on hyvin erilaiset lähtökohdat ja erilaiset tarpeet liittyen vammaisurheilutoimintaan. Osa lajeista profiloituu selkeästi vammaishuippu-urheiluun, osa lähestyy aihetta laajemmin myös matalan kynnyksen toiminnan kautta.

Urheiluakatemiahankkeen vammaisurheilukoordinaattori Tuomas Törrönen esitteli työnsä tuloksia tähän saakka. Vuoden alussa urheiluakatemioissa oli mukana kymmenen vammaisurheilijaa, nyt jo 42. Törrönen toivoikin hyvässä vauhdissa olevalle hankkeelle löytyvän jatkoa tavalla tai toisella.

Vammaisurheilijan polku

Ladattavat tiedostot