Special Olympics -maailmankisat: Sisujengin melojat räjäyttivät mitalipankin Berliinissä

Minna Palonen

Suomen joukkue, Sisujengi, haali kuusi kultaa ja yhteensä yhdeksän mitalia torstain kilpailuista kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoista Berliinistä. Kaikkiaan Sisujengillä on kuuden kilpailupäivän jälkeen kasassa 32 mitalia (17 kultaa, 9 hopeaa, 6 pronssia).

Torstain muhkein mitalisaalis Sisujengille tuli ratamelonnasta, jossa tamperelainen Anni Aalto, hämeenlinnalainen Minna Palonen ja nastolalainen Matti Hämäläinen voittivat kultaa kajakkiyksikön 200 metrin kisan divisioonissaan. Lisäksi espoolainen Jesse Honkonen saavutti omassa divisioonassaan hopeaa.

– Voitto tuli, kultaa tuli ja riemu repesi maaliintulossa! Huomasin vasta maaliviivan jälkeen, että ei ollut ketään muita vierellä. Siitä huomasin, että olen ekana. Tämä oli ensimmäinen kultamitali minulle maailmankisoissa, iloitsi Minna Palonen, jolle Berliinin maailmankisat ovat melontauran kolmannet.

Anni Aalto oli Palosta hieman hillitympi riemuitsemisessaan, mutta tyytyväinen luonnollisesti hänkin uransa ensimmäiseen maailmankisakultaan. Aalto oli ensi kertaa maailmankisoissa mukana neljä vuotta sitten Abu Dhabissa.

– Olin varma, että voin voittaa. Olen treenannut melomista paljon, Aalto sanoi.

Matti Hämäläisellä oli uraltaan yksi maailmankisakulta jo entuudestaan, Los Angelesin kisojen 500 metrin matkalta vuodelta 2015. Berliinin 200 metrin kisan voitto maistui vähintään yhtä hyvältä.

– Selkeesti lähdin haastamaan ja kuinkas ollakaan, tässä ollaan! Vaikea on mennä kuvailemaan, millaiset tunnetilat ovat tällä hetkellä. Pikkaisen olin vähän kyllä hämilläni, se oli päällimmäinen tunne. Mutta ei mitään muuta kuin ilo irti tästä, Hämäläinen totesi.

Ensimmäisissä kesämaailmankisoissaan urheileva Jesse Honkonen ylsi debyyttikisassaan hopealle ja juhli mitalia tuoreeltaan hyppäämällä kanootistaan uimaan Grünaun melontastadionilla.

– En ole ikinä saanut kesämaailmankisoissa mitalia. Saksalainen oli kova vastus, mutta minä taistelin suomaisella sisulla. Kisan jälkeen, kun olin voittanut hopeaa, minulla oli kauhean kuuma. Piti päästä uimaan, Honkonen kertasi kisaansa ja sen jälkeistä pulahdustaan.

Melojien kisat jatkuvat vielä 500 metrin kajakkiyksikön kisalla sekä saman matkan kajakkikaksikon kisalla.

Tilli ja Pihlajamäki juhlivat kuulakultaa

Carola Pihlajamäki

Yleisurheilussa ohjelmassa oli kuulantyöntöfinaalit. Janakkalalainen Nea Tilli voitti kultaa omassa divisioonassaan ennätystuloksellaan 10,82 ja helsinkiläinen Carola Pihlajamäki niin ikään kultaa divisioonassaan omalla ennätyksellään 5,52.

– Oli tiukka finaali, mutta tosi hyvin meni loppujen lopuksi. Kyllä siinä vähän jännitystä oli, mutta hyvillä fiiliksillä kuitenkin menin finaaliin. Nyt on hyvä lähteä pituushyppyfinaaliin, kun on jo kultamitali, Tilli totesi tyytyväisenä.

Carola Pihlajamäestä tuli jo kisojen tuplakultamitalisti. Hän voitti keskiviikkona kultaa keihäässä ja tänään mitalin väri oli sama kuulantyönnössä.

– Olen aika onnellinen, kun kuula on kuitenkin aika vaikea laji ja on aika ihmeellistä, että sain sen niin pitkälle, että voitto tuli kotiin, Pihlajamäki sanoi.

– En ole ikinä oikein stressannut mistään ja sitä monet kehuvatkin, että en ota paineita. Menen vain omana itsenäni sillaan chillisti ja tulee mitä tulee vastukseksi, niin ihan sama, hän jatkoi.

Lipsanen osui golfissa "keskelle pottua"

Ville Lipsanen

Golfkilpailut saatiin päätökseen Berliinin liepeillä Bad Saarowissa. Suomalaisgolfareista savonlinnalainen Ville Lipsanen voitti kultaa omassa divisioonassaan.

– Oli hyviä lyöntejä tänään, keskelle pottua osui, Lipsanen iloitsi.

Muut suomalaiset kärsivät kisajärjestäjien päätöksestä muuttaa divisioonia vielä ennen päätöspäivän kierrosta. Hämeenlinnalainen Oskari Rantanen tippui divisioonavaihdoksen myötä kärkipaikalta nelossijalle, vaikka pelasi torstaina viikon parhaan kierroksensa 76 lyönnillä. 

– Olen tyytyväinen, tuli pelattua tosi hyvin tänään, Rantanen totesi.

Kirkkonummelainen Wivan Atrila sijoittui omassa divisioonassaan neljänneksi ja maskulainen Jere Suominen omassaan kuudenneksi.

Kolhinojalle ja Kukkoselle ensimmäiset maailmankisamitalit uinnista

Uinnissa vantaalainen Inka-Johanna Kolhinoja voitti pronssia 50 metrin selkäuinnista ja oululainen Jenny Kukkonen samanvärisen mitalin 100 metrin selkäuinnista. Molemmille Berliinin kisat ovat uran ensimmäiset maailmankisat ja mitalit niin ikään ensimmäiset maailmankisoista.

– Aika iloiset ja onnelliset ja sekavat tuntemukset. Me oltiin Janin kanssa sovittu, että mistään mitaleista ei puhuta ennen kuin alkuerät on käyty loppuun, joten en ollut oikeasti edes kuvitellut, miltä tuntuu voittaa mitali, Kolhinoja sanoi viitateen maineikkaaseen valmentajaansa, olympiamitalisti Jani Sieviseen.

Jenny Kukkonen arveli pronssimitalinsa salaisuudeksi sen, että maailmankisoissa saa hyvin kirivauhtia viereisten ratojen uimarilta sekä sen, että hän on aidosti vahvassa fyysisessä kunnossa.

– Rikoin kymmenen vuotta vanhan 100 metrin selkäuinnin ennätykseni ja se on nyt 2.05, eli aika monta sekuntia lähti pois ajasta. Se oli aiemmin yli 2.09, Kukkonen sanoi.

Vainio neljäs judossa, Tyynilä pelaa tenniksessä viidennestä sijasta

Markus Vainio

Maskulainen Markus Vainio sai kunnian olla Sisujengin ensimmäinen judoka kisatatamilla. Hän sijoittui omassa divisioonassaan neljänneksi.

– Yleisfiilis oli, että kaikki hurraavat ja taputtavat. Kaikista jännittävintä on omien otteluiden odottaminen, Vainio totesi.

Judokoista porilainen Petra Kujansuu, porvoolainen Alina Skog ja kuopiolainen Jusa Jokiniemi ottelevat perjantaina. Lahtelaisen Sanna-Maarit Tapanisen kisapäivä on lauantai. 

Tenniksessä helsinkiläinen Tommi Tyynilä voitti omassa toisen pelipäivän ottelussaan bulgarialaisen Dimitar Tenchevin komeasti erin 4–1, 4–0. Voiton myötä Tyynilä pelaa lauantaina divisioonansa viidennestä sijasta Georgian Giorgi Didiaa vastaan.

– Samalla tavalla täytyy pelata viimeisessä pelissä kuin tänäänkin pelasin. Peli kulki ihan hyvin, mitä nyt tuli pari kertaa virheitä, Tyynilä arvioi.

Ratsastuksessa helsinkiläinen Ilona Koskinen sijoittui neljänneksi English Equitation -kouluratsastuksen tason B(I) kilpailussa. Espoolainen Klaus Müller oli saman lajin tason C(I) kisassa kuudes.

Westerstråhle ja Aarnio ovat saaneet uuden veneen haltuun

Bea Westerstråhle ja Mari Aarnio

Purjehduksessa kilpailtiin torstaina neljä ensimmäistä kisalähtöä. Espoolaisen Bea Westerstråhlen ja helsinkiläisen Mari Aarnion Unified-pari on oman divisioonansa kärjessä avauspäivän jälkeen. Lahtelaisen Toivo Laihon ja helsinkiläisen Roope Tervosen muodostama Unified-pari on omassa divisioonassaan jaetulla kakkossijalla.

– Aika hyvin meni, Bea Westerstråhle arvioi.

– Tosi hyvin! Oltiin ihan omassa parhaassa vedossamme, lisäsi Mari Aarnio.

Aarnio kertoi, että Special Olympics -kisojen venetyyppi vaihtui vain hieman ennen kisoja, eikä suomalaiskaksikolla ollut ennen Berliiniin tuloa kokemusta tästä aiempaa venettä raskaammasta venetyypistä. Harjoituspäivänä Westerståhlen ja Aarnion vene kellahti kertaalleen kumoonkin.

– Mari kävi uimassa, Westerstråhle hymähti.

– Niinpä, ja sinä pysyit kuivana! Tänään ei enää uimassa tarvinnut käydä, me aletaan hiljalleen handlata tuo vene, Aarnio sanoi.

Westerstråhlella oli valmiina menestysresepti tuleville purjehduspäiville Berliinin Wannseessä.

– Vedetään täysiä ja pidetään hauskaa!

Paikka finaaliin aukesi beach volleyssa ja jalkapallossa

Kia Linturi

Joukkuelajeissa Sisujengin miesten Unified -beach volley -joukkue pelasi torstaina kahdesti Costa Ricaa vastaan; ensin alkusarjan päätöspelissä ja iltapäivästä vielä välieräottelussa. Molemmista tuli komea 2–0-voitto ja beach volley -joukkue eteni lauantaiseen finaaliin Arabiemiraatteja vastaan.

Naisten Unified-jalkapallojoukkue taipui aamupelissä 1–2-tappioon Serbialle, mutta iltapäivän 2–0-voitto Moldovasta tiesi sitä, että Suomi pelaa loppuottelussa lauantaina Serbiaa vastaan. Serbia-pelissä Suomesta maalinteossa onnistui Unified-partneri Iida Äijö. Moldovan verkkoa heiluttivat partneri Sanna Koskinen ja Special Olympics -urheilija Kia Linturi. Unified-lajeissa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat samoissa joukkueissa.

Unified-koripallossa Suomen naisten joukkue taipui äärimmäisen tasaisessa ottelussa 20–21-tappioon Egyptille.

– Oli tiukkaa. Ei mitään muuta kuin seuraavaa peliä kohti, Sisususien Nasra Osman linjasi.

Suomi kohtaa perjantaina alkusarjan päätöspelissään Norsunluurannikon.

Special Olympics -kesämaailmankisat, Berliini, Saksa 17.–25.6.2023

6. kilpailupäivän tuloksia

Melonta

Naiset, K1 200m

Divisioona 3

 • 1. Anni Aalto Suomi 1.25,54
 • 2. Michelle O’Keane Irlanti 1.29,69
 • 3. Christina Eichstaedt Saksa 1.31,41

Divisioona 4

 • 1. Minna Palonen Suomi 1.33,03
 • 2. Ashley Thompson USA 1.34,75
 • 3. Breege Walsh Irlanti 1.35,11

Miehet, K1 200m

Divisioona 5

 • 1. Matti Hämäläinen Suomi 1.23,54
 • 2. Philip Comerford Irlanti 1.25,08
 • 3. Peter Heermann Saksa 1.25,18
 • 4. Ante Miletic Saksa 1.28,26

Divisioona 6

 • 1. Joe Meiners Saksa 1.29,54
 • 2. Jesse Honkonen Suomi 1.35,21
 • 3. David Leiva Costa Rica 1.39,45

Yleisurheilu

Naiset

Kuula, divisioona 1

 • 1. Nea Tilli Suomi 10,82
 • 2. Tayibatou Sanogo Burkina Faso 10,70
 • 3. Emma Eriksson Ruotsi 8,89
 • 4. Jihan Pineiro Rios Puerto Rico 8,88
 • 5. Sofia Chaparro Paraguay 8,43
 • 6. Heidi Kuder Saksa 7,90
 • 7. Annemarie Bugeja Malta 7,57

Kuula, divisioona 2

 • 1. Carola Pihlajamäki Suomi 5,52
 • 2. Saloua Bourzik Marokko 4,09
 • Lily Flores Mota Dominikaaninen tasavalta DNS

Uinti

Naiset

50m selkäuinti, divisioona 2

 • 1. Dalma Matyas Unkari 59,50
 • 2. Krista Bynoe St. Vincent ja Grenadiinit 1.00,00
 • 3. Inka-Johanna Kolhinoja Suomi 1.02,89
 • 4. Seulgi Lee Etelä-Korea 1.04,30
 • 5. Adamantia-Margarita Katsimigkou Kreikka 1.05,75
 • Exodus Somner Bermuda hylättiin

100m selkäuinti, divisioona 1

 • 1. Bronwyn Ramathula Etelä-Afrikka 1.55,43
 • 2. Dahiana Torres Paraguay 2.04,55
 • 3. Jenny Kukkonen Suomi 2.05,02
 • 4. Anna Elkjaer Islanti 2.19,06

Tennis

Kaksinpeli

Miehet, divisioona 1

Sijoitusottelu

 • Tommi Tyynilä Suomi–Dimitar Tenchev Bulgaria 4–1, 4–0

Tyynilä kohtaa lauantaina Georgian Giorgi Didian ottelussa 5. sijasta.

Koripallo

Unified-koripallo, naiset

Divisioona 2

 • Egypti–Suomi 21–20

Suomi kohtaa vielä alkusarjassa perjantaina Norsunluurannikon.

Beach volley

Unified -beach volley, miehet

Divisioona 1

Alkusarja

 • Suomi–Costa Rica 2–0 (22–20, 21–14)

Välierä

 • Suomi–Costa Rica 2–0 (21–12, 21–9)

Suomi kohtaa lauantaina finaalissa Arabiemiraatit.

Jalkapallo

Unified-jalkapallo, naiset

Alkusarja

 • Suomi–Serbia 1–2
  • Suomen maali: Iida Äijö
 • Suomi–Moldova 2–0
  • Suomen maalit: Sanna Koskinen, Kia Linturi

Ratsastus

English Equitation

Taso B(I), divisioona 7

 • 1. Marcus Benter/Kalle Saksa 83.750
 • 2. Andrej Takac/Träumerei 70.000
 • 3. Karen Messmer/Fanny 67.500
 • 4. Ilona Koskinen/Nike Suomi 66.250
 • 5. Isabella Parisi/Nike 62.500
 • 6. Lisa Thun/Cornado 61.250

Taso C(I), divisioona 5

 • 1. Lea Perren/Tenno Sveitsi 66.250
 • 2. Cristina E. Silva/Elenco Portugali 63.750
 • 3. Veliko Velikov/Charisma Bulgaria 62.500
 • 4. Viktor Hristov/Lady Bulgaria 61.250
 • 4. Marco Sohr/Holli Saksa 61.250
 • 6. Klaus Müller/Dancer Suomi 58.750
 • 6. Christian Stickel/Amelie Saksa 58.750

Golf

Taso 4 (9 reikää/kierros)

Divisioona 2

 • 1. Taylor Carter Kanada 190
 • 2. Junyoung Cho Etelä-Korea 198
 • 3. Dylan Price Australia 203
 • 4. Jayson Jesperson USA 212
 • 5. Nour-Eddine El Ghali Marokko 213
 • 6. Jere Suominen Suomi 225 (56-53-58-58)

Divisioona 7

 • 1. Tae Hyun Kim Etelä-Korea 209
 • 2. Petra Pithan Saksa 215
 • 3. Ji Hong Lee Etelä-Korea 220
 • 4. Wivan Atrila Suomi 230 (61-54-58-57)
 • 5. Francesca Cvachon Kanada 231

Taso 5 (18 reikää/kierros)

Divisioona 1

 • 1. Mitchell Brown Uusi-Seelanti 299 lyöntiä
 • 2. Frederik Brokfelt-Christiansen Tanska 303
 • 3. Kane Leonard Australia 311
 • 4. Oskari Rantanen Suomi 318 (81-79-82-76)

Divisioona 4

 • 1. Ville Lipsanen Suomi 361 (98-92-85-86)
 • 2. James Bailey Iso-Britannia 388
 • 3. Andrew Williams USA 427

Judo

Miehet, divisioona 9b

 • 1. Miroslwa Kostka Puola
 • 2. Ulo Tuuling Viro
 • 3. David Lemnian Romania
 • 4. Markus Vainio Suomi

Purjehdus

Unified-purjehdus

Tilanteet 1. kilpailupäivän ja 4 lähdön jälkeen

Taso 2

Divisioona 2

 • 1. Saksa I 3 sijoituspistettä
 • 2. Suomi (Toivo Laiho/Roope Tervonen) 7
 • 2. Arabiemiraatit 7

Divisioona 3

 • 1. Suomi (Bea Westerstråhle/Mari Aarnio) 3
 • 2. USA 5
 • 3. Saksa 8

 

Sisujengin mitalit 6/9 kilpailupäivän jälkeen

17 KULTAA

 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 2, div. 1.2.1
 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 4, div. 2
 • Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 1, div. 2.3.3
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 2, div. 1.2.2
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 4, div. 2
 • Elmeri Haukikari, Johanna Koskinen, Iina Lumiala, Ukko Törmänen, keilailu, joukkuekilpailu, div. 2
 • Carola Pihlajamäki, yleisurheilu, keihäänheitto, div. 1
 • Anni Aalto, melonta, K1 200m, div. 3
 • Minna Palonen, melonta, K1 200m, div. 4
 • Matti Hämäläinen, melonta, K1 200m, div. 5
 • Nea Tilli, yleisurheilu, kuulantyöntö, div. 1
 • Carola Pihlajamäki, yleisurheilu, kuulantyöntö, div. 2
 • Ville Lipsanen, golf, taso 5, reikäpeli, div. 4

9 HOPEAA

 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 2, div. 1.2.1
 • Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 1, div. 2.3.2
 • Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 1, div. 2.3.3
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 2, div. 1.2.2
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 4, div. 2
 • Ville Pere, yleisurheilu, 1500m, div. 2
 • Toomas Lahtinen, ratsastus, English Equitation, taso A, div. 1
 • Jesse Honkonen, melonta, K1 200m, div. 6

6 PRONSSIA

 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, naru-/vanneohjelma, taso 4, div. 2
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Elmeri Haukikari/Ukko Törmänen, keilailu, miesten parikilpailu, div. D13
 • Johanna Koskinen/Iina Lumiala, keilailu, naisten parikilpailu, div. D20
 • Inka-Johanna Kolhinoja, uinti, 50m selkäuinti, div. 2
 • Jenny Kukkonen, uinti, 100m selkäuinti, div. 1
   

 

Tutustu Suomen joukkueeseen, Sisujengiin

Suomen joukkueen kisa-aikataulu

 

Tue sisujengiläisten Berliinin matkaa ja loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.