Special Olympics -maailmankisat: Judoka Alina Skog huudatti kannattajajoukkoaan Berliinissä

Alina Skog halaa kilpakumppaniaan

Suomen joukkue, Sisujengi, saavutti seitsemän mitalia – kolme hopeaa ja neljä pronssia – perjantaina kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä. Sisujengillä on nyt kasassa seitsemän kisapäivän jälkeen 39 mitalia (17 kultaa, 12 hopeaa, 10 pronssia).

Torstaina mitalin makuun pääsivät Alina Skog (hopeaa) ja Petra Kujansuu (pronssia) judossa, Nea Tilli (hopeaa) ja Ville Pere (pronssia) yleisurheilussa, Inka-Johanna Kolhinoja (hopeaa) uinnissa, Ilona Koskinen (pronssia) ratsastuksessa ja Johanna Koskinen (pronssia) keilailussa.

Porvoolainen Alina Skog varmisti torstai-iltapäivänä Sisujengin kisojen ensimmäisen judomitalin, kun hän voitti omassa divisioonassaan kaksi ottelua kolmesta ja sai kaulaansa hopeaa.

– Vastustajat olivat vahvoja, mutta en ollut ollenkaan hermostunut, tatamilla rempseäotteisesti otellut maailmankisaensikertalainen sanoi.

Skogilla oli katsomossa perhe ja muuta lähipiiriä kannustamassa. He muodostivat äänekkään fanijoukon Porvoon Shirokawan judokalle.

– Tuntui hyvältä, kun oli niin paljon kannustajia yleisössä. Oli hienoa saada mitali heidän edessään.

Sisujengin kisamatka Saksaan on isäntäkaupunkivierailuineen, valmistautumisineen ja kisapäivineen yli kahden viikon mittainen. Alina Skog on pitänyt reissuissa myös tatamin ulkopuolisista tekemisistä.

– Olen tykännyt erityisesti treenaamisesta ja syömisestä, Skog virinisti.

Porilainen Petra Kujansuu otteli torstaina judosta pronssia.

– Mitalia lähdettiin tavoittelemaan ja nyt sen sain. Ensimmäiset isot kisat ja mitali tuli, niin olen tosi tyytyväinen, kun vanhempanikin olivat katsomassa tuolla itku kurkussa, Kujansuu iloitsi.

– Reissu on ollut hieno. On ollut mukava tutustua uusiin judokavereihin. Mutta kotiin on tietysti aina kiva palata, hän jatkoi. 

Kuopiolaisjudoka Jusa Jokiniemi sijoittui tasaväkisessä divisioonassa neljänneksi.

– Olisihan se voinut mennä paremminkin, mutta tämä oli hyvää voimaharjoittelua ja kisakokemusta. Pelin henki on, että ottelussa aina jompikumpi voittaa. Mutta sain pitkästä aikaa tasaväkisiä, omantasoisia vastustajia. Sitä ei Suomessa usein tapahdu, Jokiniemi totesi.

Sisujengin yleisurheilijat eivät sateesta kangistuneet

Nea Tilli ja mitalit.

Yleisurheilussa janakkalalainen Nea Tilli voitti kisojen toisen mitalinsa, kun hän hyppäsi hopealle pituudessa tuloksella 2,54. Torstaina Tilli oli voittanut kultaa päälajistaan kuulantyönnöstä. 

– On aika helpottunut olo ja olen tosi tyytyväinen, vaikka tällä kertaa ei omaa ennätystä tullutkaan. Nyt voi ottaa rennosti, Tilli sanoi.

Perjantain kisapäivää ulkolajeissa väritti jatkuva vesisade. Suomalaislajeista tenniksessä ja purjehduksessa perjantain koitokset peruuntuivat. Suomalaisyleisurheilijat ovat sateeseen tottuneet ja verrattuna monen muun maan urheilijoihin saattoivat saada kolkosta kelistä pienen etulyöntiasemankin.

– Me käytiin vain hyppäämässä ja sitten mentiin takaisin telttaan suojaan sateelta. Oli ihan ok hypätä vesisateessa, vaikka olisihan sitä voinut olla hyväkin keli. Mutta pituutta on mukava hypätä sateessakin, Tilli arvioi.

Nokialaisjuoksija Ville Pere voitti perjantaina niin ikään kisojen toisen mitalinsa, kun keskiviikkoisen 1500 metrin hopean jatkeeksi tuli pronssia 3000 metrin juoksusta.

– Aika tiukka juoksu, aika tasaväkinen. Tuli uusi ennätyskin, totesi Pere, joka juoksi ajan 12.02,50.

Seinäjokelainen Tuomo Ringman sijoittui viidenneksi pituudessa tuloksella 3,20. Järjestäjien harjatessa vettä pois vauhdinottoradalta he tulivat samalla harjanneeksi Ringmanin askelmerkin väärään paikkaan. Ringman sai vain yhden hyväksytyn hypyn.

– Hieman olen pettynyt, kun tavoitteena oli päästä kolmen parhaan joukkoon. Tuloskaan ei ollut ihan sitä mitä lähdin hakemaan, Ringman sanoi.

"Onhan tämä ihme asia, että olen päässyt näin pitkälle"

Uinnissa vantaalainen Inka-Johanna Kolhinoja kirkasti torstaisen selkäuinnin pronssimitalinsa hopeaksi perjantain 50 metrin vapaauinnissa. Kahden mitalin kisat maistuivat maailmankisaensikertalaiselle.

– Olin altaan jälkeen aika puhki. Voin olla ihan tyytyväinen uintisuoritukseen väsyneenä. Onhan tämä Suomen tasolla ihme asia, että 42-vuotiaana olen päässyt näin pitkälle, Kolhinoja totesi.

Turkulaisuimari Tatu Kantonen urakoi perjantaina kaksi finaalia, 50 metrin perhosuinnin ja 50 metrin vapaauinnin. Sijoitukset olivat neljäs ja viides. Erityisesti vapaauinnin ennätysvauhti tyydytti kokenutta uimaria.

– Todellakin tuli tehtyä historiallinen aikatempaus eli valmentajien täyttymys, siis oma ennätys. Fiilistaso meidän tiimissä on ollut sen verran korkea, että lähinnä kiitos menee joukkuekavereille Andreakselle (Lindqvist), Inkalle (Kolhinoja) ja Jennylle (Kukkonen) plus meidän valmentajille, Kantonen sanoi.

Ilona Koskinen paransi päivä päivältä

Ilona Koskinen

Ratsastuksessa helsinkiläinen Ilona Koskinen, korpilahtelainen Sara Ristimäki ja vihtiläinen Toomas Lahtinen kilpailivat perjantaina Working Trail -tehtäväratsastuksessa. Ristimäen kohtaloksi tuli hylkäys ja Lahtinen oli omassa divisioonassaan viides. Ilona Koskinen sen sijaan toi Sisujengin ratsastusjoukkueen toisen mitalin, kun hän ylsi omassa divisioonassaan pronssille. Aiemmin Lahtinen oli voittanut hopeaa English Equitation -kilpailumuodossa.

– Sijoitukset ovat parantuneet päivä päivältä pykälällä. Ensimmäisenä kisapäivänä olin viides, sitten neljäs ja nyt kolmas. Nyt oli myös astetta kovempi divisioona, että ihan kyllä onnistunut suoritus. Valmentaja Tarja (Altomaa) sanoi myös, että on minusta ylpeä, Ilona Koskinen totesi.

Lauantaina on ratsastuksessa ohjelmassa espoolaisen Klaus Müllerin Working Trail -kisa. Sunnuntaina Toomas Lahtinen tekee suomalaista Special Olympics -kisahistoriaa ottamalla ensimmäisenä sisujengiläisen osaa esteratsastuskilpailuun.

Johanna Koskinen ehti jo miettiä mitalitta jäämistäkin

Keilailussa kilpailtiin naisten henkilökohtaiset kilpailut. Tamperelainen Iina Lumiala sijoittui omassa divisioonassaan seitsemänneksi. Oululainen Johanna Koskinen ylsi divisioonassaan pronssille.

– Vaikea kisa. Ensimmäinen sarja meni ihan hunningolle. Ehdin jo ajatella paljon muutakin, esimerkiksi sitä, että jos jään vaikka neljänneksi. Toinen erä oli parempi, 160 pisteen paikkeilla, mutta viimeisessä sarjassa taso taas laski. On ihan mukavaa palata kolmen mitalin kanssa kotiin, eikä tarvitse hetkeen keilata, hymähti Koskinen, joka oli ennen henkilökohtaista kilpailua ollut voittamassa kultaa joukkuekilpailusta ja pronssia parikilpailusta.

Keilailussa ohjelmassa on vielä miesten henkilökohtaiset kilpailut lauantaina. Siinä on Sisujengistä mukana turkulainen Elmeri Haukikari ja rovaniemeläinen Ukko Törmänen.

Koripallossa luvassa "jokumitalijuhlat"

Suomen naisten Unified-koripallojoukkue juhlii voittoa Norsunluurannikosta.

Suomen naisten Unified-koripallojoukkue voitti niukkakorisessa alkusarjan päätösottelussaan Norsunluurannikon pistein 15–4 ja varmisti paikan lauantaiseen finaaliin.

– Vastustaja oli tosi kova ja me tsempattiin koko jengi ja puolustettiin täysillä. Näytettiin mistä meidät on tehty, riemuitsi Sisususien Heidi Sillanpää.

PuHu Junioreita edustava Sillanpää oli mukana jo vuoden 2019 Special Olympics -maailmankisoissa, jossa Sisusudet voitti kultaa. Hän kertoo opettaneensa joukkueen uusille pelaajille muun muassa ryhmähenkeä, joka onkin koripalloilijoilla, kuten myös koko Sisujengillä huipussaan.

Unified-koripallossa kentällä on samanaikaisesti Special Olympics -urheilijoita ja vammattomia Unified-partnereita, jotka pelaavat rinta rinnan tasavertaisina joukkuekavereina. Yksi Sisususien partnereista on Tapiolan Honkaa kotimaassa edustava maailmankisaensikertalainen Veera Sääski.

– Näin suuriin kisoihin harva pääsee, joten ylpeänä saan kyllä Suomi-paitaa kantaa. Täällä on ollut ihan mahtava meininki, Sääski hehkutti.

Muiden lajien suomalaisurheilijoita oli runsaasti kannustamassa Sisususia jo perjantain Norsunluurannikko-pelissä, ja lauantain finaalissa Egyptiä vastaan tunnelma tulee olemaan varmasti vielä enemmän katossa.

– Huomenna otetaan voitto kotiin ja sitten on kultamitalijuhlat, linjasi Heidi Sillanpää.

– No ei mennä vielä asioiden edelle, Sääski toppuutteli.

– Huomenna on jokumitalijuhlat, Sillanpää korjasi.

Special Olympics -kesämaailmankisat, Berliini, Saksa 17.–25.6.2023

7. kilpailupäivän tuloksia 

Yleisurheilu

Miehet

3000m, divisioona 2

 • 1. Phillip Jünger Saksa 11.06,08
 • 2. Mehidin Mehmedovic Bosnia-Hertzegovina 11.26,71
 • 3. Ville Pere Suomi 12.02,50
 • 4. Grant Phillips Kanada 12.53,03
 • 5. Babajan Rozbayev Turkmenistan 14.54,32

Pituus, divisioona 2

 • 1. Brian Vadora Paraguay 3,43
 • 2. Muhammad Luqman Pakistan 3,34
 • 3. Henrik Abrahamsen Norja 3,27
 • 4. Chenyang Xie Kiina 3,20 (toiseksi paras 3,14)
 • 5. Tuomo Ringman Suomi 3,20 (ei toista tulosta)
 • 6. Steffen Rammert Saksa 2,94
 • 7. Edmiller Loforte Mosambik 2,53
 • 8. Nathan McClean Trinidad ja Topago 2,43

Naiset

Pituus, divisioona 2

 • 1. Guoyu Liu Kiina 2,59
 • 2. Nea Tilli Suomi 2,54
 • 3. Sonia Antunes Portugali 2,48
 • 4. Modestar Kapamutengo Zimbabwe 2,41
 • 5. Thuraiya Al Shibani Oman 2,38
 • 6. Raquel Paiz El Salvador 2,16
 • 7. Ka Man Siu Macao 2,01
 • 8. Tershana Tempro Trinidad ja Topago 1,84

Judo

Miehet

Divisioona 7b

 • 1. Tim Burkhardt Sveitsi
 • 2. Singo Hamed Zoh Norsunluurannikko
 • 3. Prince Solanki Intia
 • 4. Jusa Jokiniemi Suomi

Naiset

Divisioona 26c

 • 1. Kelly Lehmann Sveitsi
 • 2. Alina Skog Suomi
 • 3. Tuva Johansen Norja
 • 4. Diane De Scorraille Ranska

Divisioona 31c

 • 1. Joyce Gelderblom Hollanti
 • 2. Angelika Stachowiak Puola
 • 3. Petra Kujansuu Suomi
 • 4. Alexandra Hamilton Belgia

Uinti

Miehet

50m vapaauinti, divisioona 2

 • 1. Will Browning Iso-Britannia 34,40
 • 2. Aidan Oroz Slovenia 35,94
 • 3. Jesse Williams Uusi-Seelanti 36,26
 • 4. Christofer Solis Downs Nicaragua 36,50
 • 5. Tatu Kantonen Suomi 37,97
 • 6. Jack Egan Irlanti 38,59
 • 7. Omar Harrous Libya 40,32
 • 8. Francisco Navarro Marchal Espanja 40,92

50m perhosuinti, divisioona 1

 • 1. Caleb Lake Kanada 37,05
 • 2. Justin Williams Australia 37,65
 • 3. Mateus Da Silva Brasilia 38,52
 • 4. Tatu Kantonen Suomi 45,38

Naiset

50m vapaauinti, divisioona 2

 • 1. Katla Aegisdottir Islanti 52,92
 • 2. Inka-Johanna Kolhinoja Suomi 55,07
 • 3. Milagros Espinoza Panama 55,97
 • 4. Sara Lamkadmi Marokko 56,04
 • 5. Reina Curiel Frias Dominikaaninen tasavalta 57,94
 • 6. Angelina Gavrina Uzbekistan 58,39
 • 7. Ricette Schumer Hollanti 1.00,57
 • 8. Katarina Vukovic Montenegro 1.04,10

Ratsastus

Working Trail

Taso A, divisioona 2

 • 1. Maria Estrada/Flash Chile 90.000
 • 2. Phillip Palmer/Amelie Iso-Britannia 86.923
 • 3. Amadeus Colsman USA Dr. Z Saksa 79.231
 • 4. Mara Cane/Leo Italia 71.538
 • 5. Toomas Lahtinen/Catja Suomi Suomi 70.000

Taso A, divisioona 3

 • 1. Christopher Bradley/Elenco Iso-Britannia 89.231
 • 2. Demi Burgers/Neska Hollanti 84.615
 • 3. Rafael Ovalle Calle/Acopiara Guatemala 83.846
 • 4. Mohammad Altagr/Charisma Arabiemiraatit 63.846
 • Sara Ristimäki/Dancer Suomi hylättiin.

Taso B(I), divisioona 7

 • 1. Karen Messmer/Fanny Australia 88.000
 • 1. Malgorzata Zimon/Lukas Puola 88.000
 • 3. Ilona Koskinen/Nike Suomi 86.000
 • 4. Andrej Takac/Träumerei Slovakia 85.000
 • 5. Lisa Thun/Cornado Saksa 82.000
 • 6. Marcus Benter/Kalle Saksa 81.000
 • 7. Melissa De Leon Mazariegos/Caspari Guatemala 74.000

Keilailu

Naiset, singlekilpailu

Divisioona 42

 • 1. Marielva Cardivillo Venezuela 353
 • 2. Kelly De Vos Belgia 349
 • 3. Isabel Tyrrell Iso-Britannia 348
 • 4. Angela Cleary Irlanti 337
 • 5. Kelly Schneider USA 336
 • 6. Shekhah Alhendi Kuwait 314
 • 7. Iina Lumiala Suomi 266 (53-99-114)

Divisioona 47

 • 1. Ninoshka Rodas Fortuno Puerto Rico 533
 • 2. Rachel Chircop Malta 470
 • 3. Johanna Koskinen Suomi 466 (148-154-142)
 • 4. Rebecca Gustafsson Ruotsi 444
 • 5. Florence Hui Singapore 395

Koripallo

Unified-koripallo, naiset

Divisioona 2

Alkusarja

 • Norsunluurannikko–Suomi 4–15

Suomi kohtaa lauantaina finaalissa Egyptin.

 

Sisujengin mitalit 7/9 kilpailupäivän jälkeen

17 KULTAA

 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 2, div. 1.2.1
 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 4, div. 2
 • Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 1, div. 2.3.3
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 2, div. 1.2.2
 • Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 4, div. 2
 • Elmeri Haukikari, Johanna Koskinen, Iina Lumiala, Ukko Törmänen, keilailu, joukkuekilpailu, div. 2
 • Carola Pihlajamäki, yleisurheilu, keihäänheitto, div. 1
 • Anni Aalto, melonta, K1 200m, div. 3
 • Minna Palonen, melonta, K1 200m, div. 4
 • Matti Hämäläinen, melonta, K1 200m, div. 5
 • Nea Tilli, yleisurheilu, kuulantyöntö, div. 1
 • Carola Pihlajamäki, yleisurheilu, kuulantyöntö, div. 2
 • Ville Lipsanen, golf, taso 5, reikäpeli, div. 4

12 HOPEAA

 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 2, div. 1.2.1
 • Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 1, div. 2.3.2
 • Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 1, div. 2.3.3
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 2, div. 1.2.2
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 4, div. 2
 • Ville Pere, yleisurheilu, 1500m, div. 2
 • Toomas Lahtinen, ratsastus, English Equitation, taso A, div. 1
 • Jesse Honkonen, melonta, K1 200m, div. 6
 • Nea Tilli, yleisurheilu, pituus, div. 2
 • Alina Skog, judo, div. 26c
 • Inka-Johanna Kolhinoja, uinti, 50m vapaauinti, div. 2

10 PRONSSIA

 • Saga Hänninen, rytminen voimistelu, naru-/vanneohjelma, taso 4, div. 2
 • Katariina Friman, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
 • Elmeri Haukikari/Ukko Törmänen, keilailu, miesten parikilpailu, div. D13
 • Johanna Koskinen/Iina Lumiala, keilailu, naisten parikilpailu, div. D20
 • Inka-Johanna Kolhinoja, uinti, 50m selkäuinti, div. 2
 • Jenny Kukkonen, uinti, 100m selkäuinti, div. 1
 • Ville Pere, yleisurheilu, 3000m, div. 2
 • Petra Kujansuu, judo, div 31c
 • Ilona Koskinen, ratsastus, Working trail, taso B(I), div. 7
 • Johanna Koskinen, keilailu, singlekilpailu, div. 47

 

Tutustu Suomen joukkueeseen, Sisujengiin

Suomen joukkueen kisa-aikataulu

 

Tue sisujengiläisten Berliinin matkaa ja loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.