Patrick Kulmala eteni nopeasti paradartsin kansainväliselle huipulle

Patrick Kulmala

Patrick Kulmala kuuli termin paradarts ensimmäistä kertaa tammikuussa. Nyt hän on valmistautumassa heinäkuussa dartsin suurtapahtuman Matchplayn yhteydessä Blackpoolissa järjestettävään paradartsturnaukseen sekä lokakuussa Frankfurtissa käytäviin paradartsin MM-kilpailuihin.

Kulmalan vasen käsi on amputoitu, joten dartsia pelatessaan hän pitää tikkoja suussaan ja heittää oikealla kädellään. Hänellä on paraurheilutaustaa sulkapallosta ja uinnista, jossa hänellä on nimissään vammaluokkansa Suomen ennätyksiäkin.

– Kun ikää alkoi jo olla, niin kävi selväksi, että sulkapallossa ja uinnissa rahkeet eivät riitä kotimaisia kisoja pidemmälle. Etenkin uinti oli intohimoni vuosikausia, mutta vähän turhan myöhään aloitin siinä tavoitteellisen harjoittelun, Ruotsissa syntynyt ja pääkaupunkiseudulla elämänsä viettänyt 45-vuotias Kulmala sanoo.

Dartsista Kulmala innostui ensin penkkiurheilijana televisiosta lajia katsellen.

– Kilpailuvietti on edelleen olemassa, joten mietin lajia jonkin aikaa katseltuani, että uskaltaisinko kokeilla itsekin. Ostin itselleni taulun kotiin ja aloin heitellä.

Kulmala on käynyt dartsinpelaajan peruspolun: ensin heitellään kotona, sitten liitytään kerhoon – Kulmalan tapauksessa Suomen vanhimpaan, vuonna 1975 perustettuun dartskerhoon Richard’s Dartiin – ja aletaan heittää viikkokisoissa. Sitä tietä tie käy sitten isompiin ympyröihin.

– Tämän vuoden tammikuussa, kun pelasimme Pasilan Triplassa Suomen Cupia, eräs pelaajakollega kysyi, olenko harkinnut paradartsia. En ollut kuulutkaan koko sanaa. Kävi ilmi, että Espanjan Torremolinoksessa oli keväällä karsintakilpailu Euro Tourille ja syksyn MM-kilpailuihin.

– Ilmoittauduin sinne, matkustin Espanjaan ja voitin karsinnan. Nyt olen pelannut jo kaksi Euro Tourin turnausta Brittien saarilla.

Euro Tour huipentuu heinäkuun loppupuoliskolla Blackpoolissa ammattilaisturnaus Match Playn yhteydessä. Siellä kun yltää finaaleihin, niin pääsee pelaamaan isolle lavalle, ehkä jopa Viaplayn ja Sky Sportsin televisiokameroiden eteen.

Paradartsissa on kaksi kansainvälistä liittoa, World Para Darts ja World Disability Darts Association. Molemmissa pelataan Classic- ja Wheelchair-luokissa. Kulmala kuuluu muiden pystypelaajien tavoin Classic-luokkaan ja pyörätuolista käsin heittävät puolestaan Wheelchair-luokkaan. Lisäksi on ns. Compris-luokka, jossa diagnoosikirjo on laajempi, pitäen sisällään mm. mielenterveyskuntoutujia. Compris-luokka on vain World Disability Darts Associationin turnauksissa.

Luokitteluprosessi ei ole kovin raskas. Kulmala kävi kotimaassa lääkärillä, sai lausunnon vammastaan ja pystyi sen avulla rekisteröitymään pelaajaksi.

– Suomessakin on paljon pelaajia, jotka voisivat osallistua paradartsiin, mutta kuten omalla kohdallanikin oli, aika vähän tästä vielä tiedetään. Siksi kaikki näkyvyys on positiivista.