Parajudon Small Country Challenge näkövammaisille judokoille kilpaillaan ensimmäistä kertaa heinäkuun alussa Pajulahdessa

Judokoita Pajulahden Paralympic Training Centerin Nikulahallin tatamilla, Tessa Koponen poseeraa judopuvussa tumman seinän edessä.

Näkövammaisten urheilun kattojärjestö IBSA:n uusi kilpailutapahtuma nostaa näkövammaisten urheilijoiden judoa maissa, joissa tällä hetkellä toimii vain pieni määrä aktiivisia näkövammaisia judokoita. Maanantaina 3.7. Nastolan Olympic & Paralympic Training Center Pajulahdessa kilpailee yhteensä 64 judokaa 16 eri maasta. Suomesta kilpailuun osallistuu Pariisin 2024 paralympialaisiin tähtäävä Tessa Koponen.

Uusi Small Country Challenge -kilpailutapahtuma näkövammaisille judokoille järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen Nastolassa, Olympic & Paralympic Training Center Pajulahdessa 1.–7. heinäkuuta 2023.

Maanantaina 3. heinäkuuta kilpailtaviin otteluihin osallistuvaksi odotetaan yhteensä 64 judokaa 16 eri maasta. Ilmoittautuneista judokoista 43 on miehiä ja 21 naisia. Kilpailupäivän ohella urheilijoille on luvassa myös luokittelutapahtuma ja harjoitusleiri.

Ensi kertaa järjestettävän Small Country Challenge -kilpailun nimi ei viittaa maantieteellisesti pieniin maihin, vaan tarkoittaa maita, joissa tällä hetkellä toimii vain muutamia paralympialuokitukseen oikeuttavan näkövamman omaavia aktiiivisia judokoita.

Kilpailu on tarkoitettu erityisesti nouseville judokoille, joilla ei vielä ole mitaleita tai pistesijoja – eli judossa sijoja 1.–5. – paralympialaisista tai maailmanmestaruuskisoista, mukaan lukien näkövammaisten urheilun IBSA World Games -kilpailuista. Kilpailu on tärkeä varsinkin niille urheilijoille, jotka tavoittelevat paikkaa Pariisin 2024 kesäparalympialaisiin.

Small Country Challenge -kilpailusta on mahdollista ansaita 3 maailman rankinglistan pistettä. Tämän vuoksi kaikilla osallistuvilla judokoilla on oltava parajudon hiljattain uudistuneiden luokittelusääntöjen mukainen J1 tai J2 -luokitus.

- Koska Turkin Grand Prix -kilpailu ja sen yhteyteen suunniteltu uusien kilpaurheilijoiden luokittelutapahtuma peruuntuivat alkuvuodesta helmikuisen Turkin maanjäristyksen seurauksena, saimme lyhyellä varoitusajalla järjestettyä nyt Small Country Challengen yhteyteen ylimääräisen luokittelutilaisuuden yhdessä IBSA:n luokittelijoiden kanssa, kertoo Suomesta judon luokittelusäännöstön uudistamiseen osallistunut parajudon lajiaktiivi Päivi Tolppanen, itsekin moninkertainen arvokisamitalisti ja Suomen edustaja judossa vuoden 2012 Lontoon paralympialaisissa.

Sunnuntaina 2.7. järjestettävän luokittelutapahtuman jälkeen Small Country Challengen kilpailuottelut suoritetaan yhden päivän aikana maanantaina 3. heinäkuuta. Tämän jälkeen tapahtuma jatkuu urheilijoiden ja heidän valmentajiensa osalta nelipäiväisellä harjoitusleirillä, jolla keskitytään näkövammaisten judon erityispiirteisiin lahjakkaiden suomalaisjudokojen ohjauksessa.

Harjoitusleiriä Pajulahdessa vetämässä on paralympiajudoka Päivi Tolppasen lisäksi viisi muuta suomalaisjudokaa: Suomen judoliiton valmennuspäällikkö ja Lontoon 2012 olympiajudoka Jaana Jokinen (ent. Sundberg), Pekingin 2008 ja Lontoon 2012 olympiajudoka Johanna Ylinen, Euroopan cupin hopea- ja pronssimitalisti Artur Kanevets sekä lajin pitkäaikaiset taustavaikuttajat Pajulahden Small Country Challenge -kisojen järjestäjänä toimivista Tikkurilan Judokoista: muun muassa vuoden 2023 Urheilugaalassa lajin Taustavoima-palkinnon saanut Erkki Kokkonen ja Suomessa soveltavan judon äitihahmona pidetty Marita Kokkonen.

- Tavoitteena on, että harjoitusleirin jälkeen jokaisella osallistujalla on jotakin uutta työkalupakissaan judoa ajatellen, Päivi Tolppanen sanoo.

Pariisin 2024 kisapaikkaa tavoitteleva Tessa Koponen saa startin kansainväliselle kilpauralleen aikuisten tasolla

Suomesta ainoana edustajana Small Country Challenge -kilpailussa ottelee alun perin kuopiolainen, nykyisin vantaalaistunut ja Tikkurilan Judokoita edustava 24-vuotias Tessa Koponen. 9–10-vuotiaana judoharrastuksen aloittanut Koponen ottelee 57-kiloisten sarjassa, ja on taustaltaan Judoseura Sakuran ja Kuopion Judokerho Tomodachin kasvatti.

Aiemmin myös Paralympiakomitean koordinoimassa nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähdissä treenannut Koponen osallistuu nyt urallaan ensimmäistä kertaa kansainväliseen kilpailuun, jossa on tarjolla maailman rankinglinstan pisteitä.

- Se merkkaa paljon päästä mukaan – jo se, että saatiin nämä kisat Suomeen, on äärimmäisen hieno asia. Totta kai jännittää, mutta henkilökohtaisesti ja myös Suomen ainoana edustajana sitä pyrkii tekemään parhaansa, kertoo aiemmin nuorten maajoukkueessa vuoden 2019 European Para Youth Games -kisoissa edustanut Koponen.

Päästäkseen tavoittelemaan aikuisten kilpatasolla tuoreelle tulokkaalle tärkeitä rankingpisteitä, on vielä ilman kansainvälistä luokitusta olevan Koposen saatava ensin hyväksytty kilpaluokitus kisojen yhteydessä järjestettävästä luokittelusta. Kansalliselta luokitukseltaan Koponen kilpailee J1-luokassa, jonka odotetaan tulevan luokitukseksi myös kansainvälisesti.

- Sain kansallisen luokituksen alkuvuodesta, ja täysin sokeiden J1 sieltä pitäisi nytkin tulla. Mutta tuohan se lisäjännitystä – on varmasti hyvä fiilis saada luokittelu pois alta ja tietää varmasti missä luokassa kilpailee. Sen jälkeen voi vain mennä eteenpäin, Koponen naurahtaa.

Huomionarvoista on, että judon luokittelusääntöjen muutoksen myötä Koposen tavoin sokeat judokat ottelevat ensi vuonna Pariisin 2024 kesäparalympialaisissa ensimmäistä kertaa omassa sarjassaan, ja ovat siten kilpailutilanteessa vastustajiensa kanssa tasavertaisessa asemassa. Aiemmin sokeat judokat ovat otelleet samassa sarjassa heikkonäköisten urheilijoiden kanssa.

Uudessa tilanteessa myös kokemattomammalla judokalla on mahdollisuus yllättää ja saavuttaa kilpailupaikka Pariisin paralympialaisiin joko voittamalla otteluita juuri oikeassa paikassa tai villi kortti -menettelyn kautta.

- Yritys Pariisiin on kova, sitä kohti urheilen tavoitteellisesti. Kun Turkin GP-kisareissu ja kansainvälinen luokittelu peruuntuivat, en ole vielä tänä vuonna ulkomaille päässyt, mutta olen kiertänyt kisoja ahkerasti kotimaassa, Koponen sanoo varmana.

 

Laatuaan ensimmäisen Small Country Challenge -kilpailun 1.–8.7.2023 järjestävät Tikkurilan Judokat yhdessä Suomen Judoliiton ja näkövammaisten urheilun kansainvälisen kattojärjestö IBSA:n kanssa. Tapahtumaa tukevat sekä Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC että Suomen Paralympiakomitea.