Sanna ja Niko Norisalo tarttuivat rohkeasti haasteeseen ja lähtevät lyhytkasvuisten MM-kisoihin Saksaan

Sanna ja Niko Norisalo

Kirkkonummelaiset Sanna ja Niko Norisalo saivat kuulla 28.7.–5.8. Saksan Kölnissä käytävistä lyhytkasvuisten urheilun MM-kilpailuista, World Dwarf Gameseistä Lyhytkasvuiset ry:n kautta. Kisat järjestetään ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen, ja Suomen lyhytkasvuisten yhdistyksessä päätettiin yrittää kerätä tällä kertaa Suomesta mukaan hyvänkokoinen joukkue.

Tavoitteessa onnistuttiinkin. Kun vuonna 2017 Kanadan kisoissa oli mukana neljä suomalaisurheilijaa, lähtee heinäkuun lopulla Kölniin noin 20 suomalaisen joukkue.

– Kun kuulimme, että Lyhytkasvuiset ry:ssä kartoitetaan, ketkä olisivat kiinnostuneita lähtemään MM-kisoihin ja mihin lajeihin, niin meillä ei oikeastaan siinä vaiheessa ollut mitään suunnitelmaa. Olemme harrastaneet perus punttisalia ja vähän mölkkyä heitelty. Alettiin sitten miettiä, mihin lajeihin me pystyisimme osallistumaan, Niko Norisalo kertaa.

Sannalla on selkäydinvamma ja hän käyttää arjessaan sähköpyörätuolia. Niko puolestaan liikkuu rollaattorin kanssa, joten ihan kaikki lajit MM-kilpailujen laajasta valikoimasta eivät heille tulleet kyseeseen.

– Löysin Helsingistä pöytätenniksen alkeiskurssin, ja ehdotin että mennään kokeilemaan sitä, Sanna Norisalo sanoo.

– Pöytätennis on nopea laji ja vaatii ulottuvuutta. Valmentaja sanoikin, että olette sitten valinneet lajiksenne yhden vaikeimmista pallopeleistä, Niko naurahtaa.

Mutta Norisalot kehuvat, että alkeiskurssin valmentaja ei häkeltynyt, vaan totesi vain, että ryhdytään treenaamaan. Puolisen vuotta myöhemmin aviopari on jo kehittynyt mukavasti lajissa.

Toiseksi lajiksi Kölnin kisoihin Sanna ja Niko valitsivat boccian. Molemmilla oli kokemusta mölkystä ja Niko oli pelannut petankkia, joka on hyvin samankaltainen laji kuin boccia.

– Minulla oli nuoruudesta kokemusta bocciasta, kun olen käynyt Ruskeasuon erityiskoulua ja siellä aina pelattiin liikuntatunneilla bocciaa, Sanna sanoo.

Norisalot toivovat, että Kölnin MM-kilpailut ja niiden toivottavasti saama näkyvyys lisää ihmisten tietoisuutta lyhytkasvuisten henkilöiden urheilu- ja liikuntamahdollisuuksista.

– Välillä sitä lyhytkasvuisena miettii, että voinko osallistua johonkin harrastukseen, kun on lyhyet kädet, Sanna sanoo.

– Eikä oikein tiedä, mihin olla yhteydessä, jos haluaa alkaa jotain harrastaa. On hyvä, että urheilu- ja liikunta-asioita on nyt ollut enemmän Lyhytkasvuiset ry:n jutuissa. Voisi olla enemmänkin, vaikka lajikokeiluja kevätpäivien yhteydessä, Niko jatkaa.

Molempien mielestä on myös mahtavaa päästä tapaamaan muita lyhytkasvuisia eri puolilta maailmaa. Kölnin kisoihin on osallistumassa ennätykselliset 534 urheilijaa 29 eri maasta.

– On myös kiva päästä katsomaan muita lyhytkasvuisia urheilemassa. Odotan erityisesti koripallon ja jalkapallon näkemistä, Sanna Norisalo sanoo.

Lue lisää:


World Dwarf Games 2023 -kisauutiset

Suomalaisurheilijoille 20 mitalia lyhytkasvuisten MM-kilpailuista – uimari Aukusti Paakkalalle ennätystentäyteinen ensikokemus arvokisoista

Anniina Lehtinen tähtää kansainväliselle huipulle ja kannustaa muita lyhytkasvuisia henkilöitä urheilun pariin