Jousiampuja Jere Forsberg tähtäsi Suomelle maapaikan Pariisin paralympialaisiin

Jere Forsberg ja Slovakian Martin Doric

Jere Forsberg saavutti Suomelle maapaikan vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin voittamalla parajousiammunnan avoimen taljajousiluokan paralympiakarsintaturnauksen Hollannin Rotterdamissa.

Karsintaturnaus järjestettiin parajousiammunnan EM-kilpailujen yhteydessä. Varsinaisissa EM-kilpailuissa Forsberg eteni keskiviikon pudotuskierroksien kautta pronssiotteluun, joka ammutaan sunnuntaina.

Torstain paralympiakarsintaturnauksessa kotkalaislähtöinen Forsberg voitti vakuuttavasti kaikki neljä vastustajaansa, liettualaisen Rolandas Baranauskasin, turkkilaiset Murat Turanin ja Erdogan Ayganin sekä slovakialaisen Martin Doricin. Etenkin välierässä Aygania (148–130) ja finaalissa Doricia (147–143) Forsberg oli huippuiskussa.

– Oli todella tärkeä päivä. Näiden kisojen tavoite oli Pariisin paikan saavuttaminen. Oli suoraan sanottuna aika kovat paineet ja parissa ekassa matsissa oli vielä haasteita olosuhteiden puolelta kovan tuulen takia, mutta tokassa matsissa löytyi hyvä fiilis. Sen fiiliksen sain jatkumaan semifinaaliin, ja siinä ja finaalissa oli todella kovaa tekemistä, Forsberg sanoi.

Forsbergilla, joka edusti Suomea elokuun alussa myös yleisissä jousiammunnan MM-kilpailuissa Berliinissä, oli kesän aikana kaksi tilaisuutta varmistaa maapaikka Pariisin paralympialaisiin. Heinäkuun MM-kilpailuista paikka aukesi 16 parhaalle, mutta Forsberg oli ratkaisevassa pudotusottelussa epävireessä ja paikka jäi saamatta. Rotterdamissa paikkoja oli jaossa vain kaksi, mutta tällä kertaa Forsbergin tähtäys ei horjunut.

– Nyt Pariisin paikan varmistuttua on ensimmäistä kertaa MM-kisojen jälkeen tunne, että pystyy hengittämään normaalisti, Forsberg totesi.

Forsberg, 29, on vuoden 2012 paralympiakultamitalisti ja viime vuoden Euroopan mestari. Hän on edustanut Suomea paralympialaisissa kolmesti: Lontoossa 2012, Rio de Janeirossa 2016 ja Tokiossa 2021.

Suomen toinen jousiampuja Rotterdamin EM-kilpailuissa, W1-luokassa kilpaileva Jean-Pierre Antonios taipui torstaisen paralympiakarsinnan välierässä 128–139-tappioon Unkarin Tamás Gáspárille. Antonios voitti karsintaturnauksen pronssiottelussa Italian Maurizio Panellan, mutta W1-luokassa paralympiapaikkoja jaossa oli vain turnauksen voittajalle.

EM-kilpailuissa Antoniosin tie nousi pystyyn puolivälierässä niin ikään Unkarin Gáspária vastaan. Turkulaisen sijoitus oli jaettu viides.

W1-luokassa on jaossa vielä kaksi paralympiapaikkaa kevään 2024 karsintaturnauksesta, joten Antoniosin tie Pariisiin ei ole vielä umpeutunut. Antonios on ollut mukana paralympialaisissa neljästi, vuosina 2004, 2008, 2012 ja 2016.

Antti Kärki puolivälieriin parasulkapallossa

Parajousiammunnan EM-kilpailut ja paralympiakarsintaturnaus ovat osa paraurheilun uutta European Para Championships -monilajitapahtumaa. Rotterdamin kisatapahtumassa on suomalaisurheilijoita jousiammunnan lisäksi bocciassa, sulkapallossa, pyöräilyssä ja ampumaurheilussa.

Boccianpelaaja Vivi Virtanen voitti alkulohkossaan yhden ottelun kolmesta ja jäi niukasti vaille jatkopaikkaa. Parasulkapallossa Venla Salo ja Heidi Manninen jäivät alkulohkoihinsa, mutta Antti Kärki eteni jatkoon pystypelaajien SL3-luokassa. Kärki kohtaa perjantain puolivälierässä Englannin William Smithin. Pyörätuoliluokkien sekanelinpelissä Heidi Manninen eteni englantilaisparinsa Gobi Ranganathanin kanssa puolivälieriin, jossa he kohtaavat perjantaina espanjalaisen Francisco Moteron ja turkkilaisen Narin Ulucin.

Ampumaurheilussa on mukana kuusi suomalaisurheilijaa, näkövammaiset ampujat Timo Nyström, Veli-Pekka Rantanen ja Esko Karmala sekä liikuntavammaisten ampujien luokissa kilpailevat Jarkko Mylly, Niina Seppälä ja Sari Posio. Suomalaisampujien kisaurakka käynnistyy Rotterdamissa perjantaina.

Pyöräilyssä Suomea edustaa H3-luokan käsipyöräilijä Marko Kovalainen, jonka kisapäivät ovat perjantai (tempo) ja sunnuntai (maantieajo).

Paraurheilun 10 lajin European Para Championships -kilpailutapahtuma, Rotterdam, Hollanti 8.–20.8.2023

Parajousiammunta

Paralympiakarsintaturnaus

Miehet

Avoin taljajousi

Neljännesvälierä

  • Jere Forsberg Suomi–Rolandas Baranauskas Liettua 138–132

Puolivälierä

  • Jere Forsberg Suomi–Murat Turan Turkki 141–135

Välierä

  • Jere Forsberg Suomi–Erdogan Aygan Turkki 148–130

Loppuottelu

  • Jere Forsberg Suomi–Martin Doric Slovakia 147–143

W1-luokka

Puolivälierä

  • Francesco Tomaselli Italia–Jean-Pierre Antonios Suomi 113–137

Välierä

  • Tamás Gáspár Unkari–Jean-Pierre Antonios Suomi 139–128

Pronssiottelu

  • Maurizio Panella Italia–Jean-Pierre Antonios Suomi 130–134

 

Kisasivut: https://europeanparachampionships.com

Kuva: FotoTB/European Para Championships