Suomen ennätys ja paralympiarankingin kohennus Harri Kauppilan tavoitteena paravoimanoston MM-kilpailuissa

Harri Kauppila tutkii penkkipunnerrustankoa hämärässä valaistuksessa kisapaikalla.

Oululainen Harri Kauppila on Suomen ainoa edustaja paravoimanoston maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka käydään 23.–30. elokuuta Arabiemiraattien Dubaissa. Suomen Paravoimailijoita edustava Kauppila on myös ainoa suomalaisnostaja, joka tavoittelee paikkaa vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin.

Viime syksyn EM-kilpailuissa Georgian Tbilisissä Kauppila voitti uransa ensimmäisen arvokilpailumitalin, alle 88-kiloisten sarjan pronssia. Keväällä Tbilisin maailmancupissa Kauppila sijoittui kakkoseksi uudella Suomen ennätystuloksella 188 kiloa. Paravoimanostossa ainoana lajina on penkkipunnerrus.

– Omaa ennätystä ja sitä kautta rankingtulosta yritän jokaisessa kilpailussa parantaa niin kauan, että on tiketti Pariisin paralympialaisiin kädessä. Se on tavoite myös MM-kisoissa. Positiivisella mielellä lähden kisaan, vaikka ohjelmallisesti valmistautuminen ei ole mennyt ihan niin hyvin kuin toivoin. Pieniä vaivoja on ollut, sanoo Kauppila, joka sijoittui 18:nneksi edellisissä MM-kilpailuissa vuonna 2021.

Tämän hetken paralympiarankingissa Kauppila on sijalla 12. Kesäkuussa 2024 umpeutuvan rankingin kahdeksan parasta saavat suoran paikan Pariisin paralympialaisiin. Sen lisäksi jaossa on villejä kortteja, joiden saamisen todennäköisyyttä luonnollisesti edistää mahdollisimman korkea rankingsijoitus.

– Haaveilen 193 kilon tuloksesta, sillä rankingsijoitus paranisi muutamalla pykälällä. Mutta se on aika kova tavoite. En lopulta mieti niin paljon rankingeja, vaan olen vähän laput silmillä ja keskityn nostamiseen, Kauppila toteaa.

Maailmanrankingin kärjessä 88-kiloisissa on Jordanian Abdelkareem Khattab hurjalla 241 kilon tuloksella. Tällä hetkellä kahdeksatta sijaa pitää hallussaan puolalainen Euroopan mestari Wawrzyniec Latus 195 kilon tuloksella.

Kauppilan kisapäivä on ohjelmassa MM-kilpailujen loppupäässä, tiistaina 29. elokuuta. Kauppilan kanssa MM-kilpailuissa on valmentaja Raimo Savaloja.

Paravoimanosto Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n sivuilla

Kuva: Eva Pavia/World Para Powerlifting