Niko Salomaa neljänneksi parapurjehduksen MM-kilpailuissa

Niko Salomaa purjehtii

Purjehduksen MM-kisojen kanssa rinnakkain järjestetyt parapurjehduksen MM-kisat käytiin Braassemermeer-järvellä Haagin ja Amsterdamin välillä. 2.4mR-luokassa kilpaili Suomea Lontoon ja Rion paralympialaisissa edustanut Niko Salomaa, joka purjehti hienosti neljännelle sijalle. Kilpailun voitti vakuuttavalla suorituksella Saksan Heiko Kröger, joka voitti myös Näsijärvellä järjestetyt 2.4mR luokan avoimet MM-kilpailut elokuun alussa.

– Haiko oli omilla lukemillaan ja häntä oli vaikea saada kiinni, hän tuli ohi huonojenkin lähtöjen jälkeen. Italialaisilla on taso noussut ja ne menee kovaa, joten huonommille en hävinnyt. Tsekin Daniel Binan kanssa olen kisannut kovaa ennenkin, ja kun sen voitti, tietää että purjehtii omalla tasollaan, Niko Salomaa kertoo.

Parapurjehdus oli edustettuna viidesti paralympialaisissa, kunnes vuonna 2015 ilmoitettiin, etteivät purjehtijat pääse osallistumaan Tokion 2020 kisoihin. Vaikka World Sailing kampanjoi asiasta, purjehdusta ei saatu takaisin Los Angelesin kisoihin 2028 mennessä. Tämän seurauksena työ jatkuu kohti Brisbanen kisoja 2032. Niko Salomaa hämmästelee kansainvälisen paralympiakomitean tavoitteiden eturistiriitoja.

– Kansainvälisen paralympiakomitean tavoitteena on luoda mahdollisimman inklusiivistä urheilua, jossa vammattomat ja vammaiset kilpailevat yhdessä. 2.4mR-purjehduksessa tämä toteutuu, mutta silti paralympiakomitea edellyttää, ettemme kilpaile vammattomien kanssa, jotta lajille voidaan hakea paluuta kisoihin. Tämä on hieman outoa, sillä meidän luokassamme voisi kilpailla MM-tasolla yhdessä ja ottaa samalla huomioon paratulokset. Se olisi kaikkein inklusiivisinta toimintaa, Salomaa sanoo.

Viikonloppuna päättyneissä kaikkien olympialuokkien yhteisissä MM-kisoissa olivat ensimmäistä kertaa mukana myös parapurjehdusluokat: 2.4mR, kaksin purjehdittava RS Venture, sekä miesten- ja naisten Hansa 303. Seuraavat 2.4mR-luokan MM-kisat järjestetään yhdessä 2.4mR-luokan avoimien MM-kisojen kanssa Kielissä 29.7.–3.8.2024.

Lähde: Suomen Purjehdus ja Veneily ry

Kuva: World Sailing/Sailing Energy