Tapolalle parapöytätenniksen EM-pronssia vähintään hopea- jos ei jopa kultareunuksella

Aino Tapola

Aino Tapola otti uransa toisen voiton luokan 1 maailmanrankingin ykköspelaajasta, Puolan Dorota Buclawista erin 3–1 (11–4, 11–5, 7–11, 13–11), mutta se ei riittänyt nostamaan häntä pronssisijaa korkeammalle parapöytätenniksen Euroopan mestaruuskilpailuissa Iso-Britannian Sheffieldissä.

Luokka 1 pelattiin neljän pelaajan yksinkertaisena sarjana. Tapola kärsi turnauksen avauspäivänä maanantaina vatsataudista ja joutui luovuttamaan ottelunsa Saksan Jana Spegeliä vastaan kolmen erän jälkeen ollessaan 1–2-tappiolla. Pöytätenniksessä tappio-ottelustakin saa plakkariin yhden pisteen, mutta luovutuksen jälkeen ei pistetäkään. Saamatta jäänyt piste tiesi sitä, että Tapola joutui lopulta tyytymään EM-hopean sijaan pronssiin.

– Tuomari ei tiennyt sääntöä, kun kysyin sitä häneltä avauspelissä. Olisi pitänyt varmistaa se ylituomarilta. Minun virhe, säännöt pitää itse tuntea, päävalmentaja Martti Autio harmitteli Pöytätennisliiton tiedotteessa.

EM-mitali oli Tapolan uran ensimmäinen, mutta viimevuotisen MM-hopean jälkeen hän tavoitteli kirkkaampia mitaleja. Spekuloitavaa jäi siitä, olisiko helsinkiläinen täydessä iskussa voittanut jopa kultaa, niin suvereenisti hän voitti ensin tiistaina Israelin Chagit Brillin 3–0 ja keskiviikkona luokan ykköspelaajan Buclawin 3–1. Aiemmissa otteluissaan Saksan Spegeliä vastaan Tapola on ollut niskan päällä.

EM-kilpailujen muista suomalaispelaajista Timo Natunen voitti miesten ykkösluokassa yhden kolmesta alkulohko-ottelustaan eikä selviytynyt jatkopeleihin. Sama kohtalo oli myös molemmat ottelunsa hävinneillä Aaro Mäkelällä (luokka 6) ja Timo Averjanovilla (luokka 11).

Tapola ja Natunen pelaavat Sheffieldissä vielä sekanelinpeliä, joka käynnistyy perjantaina. Suomessa huipputason parapöytätennistä pääsee seuraamaan syys-lokakuun vaihteessa, kun Pajulahdessa pelataan Finland Para Open -turnaus.

EM-kilpailujen suomalaistulokset

Kuva: Oscar J. Barroso / ITTF