Purjehtijana meritoitunut Pekka Rantanen tavoittelee nyt menestystä näkövammaisten ampumaurheilussa

Pekka Rantanen

Para-ampumaurheilun maailmanmestaruuskilpailut käydään 19.–29. syyskuuta Perun pääkaupungissa Limassa. Suomesta kilpailuihin lähtee kahdeksan urheilijan joukkue, joka koostuu viidestä liikuntavammaisesta ampujasta ja kolmesta näkövammaisesta ampujasta.

Liikuntavammaisten ampujien kivääri- ja pistoolilajit kuuluvat kesäparalympialaisten lajiohjelmaan, ja näissä lajeissa on Limassa jaossa MM-mitalien lisäksi myös maapaikkoja vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin. Suomesta näissä lajeissa ovat mukana kivääriampujat Jarkko Mylly, Sari Posio ja Niina Seppälä.

Liikuntavammaisten trap-ammunnassa Suomea edustavat hallitseva maailmanmestari Vesa Järvinen ja Juha Myllymäki. Näkövammaisten ilmakivääriammunnassa suomalaisista ovat mukana Timo Nyström, Esko Karmala ja Pekka Rantanen.

Helsinkiläiselle Pekka Rantaselle Liman kisat ovat uran ensimmäiset para-ampumaurheilun maailmanmestaruuskilpailut. Aiemmin kesällä Rantanen oli mukana ensimmäisissä EM-kilpailuissaan, joissa hän sijoittui pystyasentokilpailussa 14:nneksi ja makuuasentokilpailussa 11:nneksi.

Para-ampumaurheilussa makuuasentokilpailuissa ei varsinaisesti ammuta makuulta, vaan istualtaan, kyynärpäitä pöytään tukien. Näkövammaisten ampumaurheilussa tähtääminen tapahtuu ääneen perustuvalla tähtäysmekanismilla; mitä lähemmäs napakymppiä tähtäin liikkuu, sitä korkeampaa äänentaajuutta järjestelmä lähettää ampujan kuulokkeisiin.

Pekka Rantasen houkutteli näkövammaisten ampumaurheilun pariin lajin grand old man Timo Nyström, joka oli vuosien varrella useasti puhunut Rantaselle ampumisen kokeilemisesta.

Puheet konkretisoituivat toiminnaksi reilu pari vuotta sitten, kun näkövammaisten ampujien maajoukkuevalmentaja Mikko Taussi etsi valmentajakoulutuksen näyttötutkintoa varten näkövammaista henkilöä, jolla ei ollut entuudestaan kokemusta ammunnasta. Rantanen kävi kokeilemassa lajia Taussin ohjauksessa Poliisien Ampumaseuran radalla Helsingin Malmilla ja innostui.

– Sen jälkeen olen käynyt leireillä ja runsas vuosi sitten sain hommattua itselleni käytettyjä ampumavarusteita ja oman aseen. Näiden hankintojen jälkeen olen harjoitellut tavoitetietoisemmin, Rantanen sanoo.

– Oikeastaan vielä alkuvuodesta ei ollut ajatusta lähteä kansainvälisiin kisoihin, mutta kun sain tehtyä minimitulosrajat kisoihin sekä makuulla että pystyssä ja olin pärjännyt SM-kisoissakin hyvin, niin päätin lähteä toukokuussa Hannoverin kansainväliseen kisaan, jossa tehtiin luokittelut.

Sen jälkeen Rantanen onkin sukeltanut suoraan ”syvään päähän”, kuten hän itse asian ilmaisee. Hannoverin kisan jälkeen ohjelmassa olivat ensin elokuiset EM-kilpailut Hollannissa ja nyt MM-kisat kaukana Perussa.

Näkövammaisten ampumaurheilu perustuu luotien sijaan elektroniikkaan, mikä mahdollistaa sen, että Pekka Rantanen pystyy harjoittelemaan lajia yksinään kotonaan. Ilman avustajaa treenaaminen kotioloissa ei ihan vastaa kisaolosuhteita, mutta on yhtä kaikki ollut merkittävä tekijä Rantasen nopealle kehittymiselle ampujana.

– Avustajani asuu toisella paikkakunnalla, joten senkin vuoksi on ollut tärkeää, että pystyn harjoittelemaan yksinäni. Siinä pääsee paneutumaan lajiin oikein kunnolla omassa rauhassa. Kun sitä vertaa siihen, että pääsisi silloin tällöin ampumaradalle treenaamaan, niin ero on iso.

Vaikka Perun kisat ovat Pekka Rantasen ensimmäiset MM-kilpailut ampujana, niin MM-tasolla hän on kilpaillut aiemmin – ja menestyksekkäästikin. Rantanen on yksi näkövammaisten purjehduksen pioneereista Suomessa.

– 2000-luvun alussa Miamissa Suomesta oli lähdössä alun perin jopa kolme miehistöä MM-kisoihin ja lopulta kaksi miehistöä lähti. Sen jälkeen kilpailuihin tähtäävä toiminta on Suomessa valitettavasti hiipunut, vaikka harrastustyyppistä näkövammaisten purjehdusta meillä jonkin verran vielä on. Itsekään en ole vuoden 2017 jälkeen enää arvokisoihin lähtenyt, vaikka edelleen seuraan kyllä, missä seuraavat kisat olisivat.

Suomen joukkue para-ampumaurheilun MM-kilpailuihin Limaan 19.–29.9.

  • Jarkko Mylly, Haapavesi, ilmakivääri R3, pienoiskivääri R6
  • Niina Seppälä, Mäntsälä, ilmakivääri R3
  • Sari Posio, Lieto, ilmakivääri R5
  • Vesa Järvinen, Lahti, trap PT2
  • Juha Myllymäki, Kaustinen, trap PT1
  • Timo Nyström, Mikkeli, ilmakivääri VIS ja VIP
  • Pekka Rantanen, Helsinki, ilmakivääri VIS ja VIP
  • Esko Karmala, Laukaa, ilmakivääri VIP

Kuva: Gaëlle Gut / FF Tir