Keskustelu vastuullisuudesta ja "väripesusta" – Paidan mutainen selkäpuoli saa näkyä, kunhan aikeet ovat hyvät

Ann-Mari Nordenswan ja Katja Saarinen

Paralympiakomitean pop up -keskustelussa Hämeenlinnan Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleilla puhuttiin ”väripesusta” ja siitä mikä on aitoa yritysvastuullisuutta. Voimavaravalmennus Vaisto Oy:n valmentaja Ann-Mari Nordenswan tiivisti asian näin:

– Tykkään tehdä asioista mahdollisimman konkreettisia, jotta ymmärrän ne varmasti. Jos pesen likaisesta paidasta vain etuosan, se voi näyttää vastaan tuleville ihmisille puhtaalta paidalta, vaikka selkäpuoli on mudassa. Mutta minulla on tunne, että minun on peiteltävä sen mutaista selkäpuolta.

Keskustelun edetessä tultiin tulokseen, että harvalla yrityksellä tai edes yksilöllä lopulta on täysin puhdasta paitaa. Täydellistä vastuullisuutta voi toki tavoitella, mutta tärkeintä on pyrkiä hyvään ja olla avoin asian suhteen. Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen summasi loppuun:

– Tärkeintä on astua peilin eteen, miettiä missä asioissa voimme vielä parantaa ja viedä sitä kautta asiaa eteenpäin. Voi rohkeasti paljastaa sen mutaisen selkäpuolen, kunhan vakuuttaa, että parempaan pyritään.

Saarisen ja Nordenswanin lisäksi keskustelemassa olivat Borenius Asianajotoimiston toimitusjohtaja Casper Herler, Toyota Auto Finlandin tiedotuspäällikkö Pekka Karvinen, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasianeuvos Satu Heikkinen, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila ja Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen. Keskustelun fasilitoi Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio.