Joni Pajala palasi yleisurheilijaksi ja opetteli seiväshypyn salat

Joni Pajala

Raahelaisella Joni Pajalalla on menossa jo toinen ura yleisurheilijana. Hän oli 2000-luvun alussa Suomen kärkitason kehitysvammaisia urheilijoita, ja vielä vuonna 2014 hän voitti silloisen INAS-järjestön (nykyinen VIRTUS) EM-kilpailuista pronssia kiekonheitosta.

– Sitten jouduttiin leikkaamaan olkapää ja en yleisurheillut ollenkaan viiteen vuoteen. En tiennyt, pystynkö enää koskaan heittämään, mutta ihme ja kumma tässä vieläkin heitellään, Pajala sanoo.

Vuosikymmenen vaihteessa Pajala palasi yleisurheilun pariin.

– Veri veti takaisin. En ollut kuitenkaan ollut täysin erossa liikunnasta, vaan olin esimerkiksi pyöräillyt paljon metsässä ja maantiellä. Myös kuminauhajumppaa tuli tehtyä paljon olkapääleikkauksen jälkeen.

Vaikka Pajala pystyy edelleen heittämään, eivät heittolajit enää ole hänelle ykkösjuttu. 

– Olin osallistunut paraurheilun puolella nuorempana otteluihin, joten ajattelin, että nyt kun olen sen ikäinen, että voin osallistua aikuisurheilukisoihin, niin voisin kokeilla ottelua sielläkin, toteaa Saloisten Salamaa edustava Pajala.

Paraurheilussa ottelut olivat 5-otteluita. Aikuisurheiluliiton otteluissa lajeja on kymmenen, mukaan lukien yksi laji, jota Joni Pajala ei ollut aiemmin kokeillutkaan: seiväshyppy.

– Meillä on Raahessa entisiä seiväshyppääjiä, joilta olen pyytänyt neuvoja hyppäämisen opetteluun. Olihan se vaikeaa alkuun, tosi löysällä seipäällä piti aloittaa.

Pajala on vuoden 2023 aikana tehnyt kolme kehitysvammaisten T20-luokan seiväshypyn Suomen ennätystä. Aiemmin ei luokassa tilastoituja tuloksia ollutkaan. Syyskuussa Kalajoella Pajala hyppäsi uudeksi SE:ksi 2,25 metriä.

Parayleisurheilun SM-kilpailuissa ei seiväshyppyä ole lajina, mutta Pajala osallistui elokuun lopussa Leppävirralla viiteen muuhun lajiin. Korkeudesta, pituudesta ja kuulasta Pajala voitti kultaa, 100 metrillä ja kuulassa hän oli hopealla.

– Välillä käyn myös maantiejuoksuja juoksemassa, kertoo Pajala, joka juoksi keväällä Helsinki City Runin puolimaratonilla ajan 1.49.04.

Täysin mahdottomana nelikymppinen Pajala ei pidä myöskään kansainvälisiin kisoihin osallistumista tulevaisuudessa. Tällöin kyseessä tulisivat hänen mukaansa todennäköisesti olemaan aikuisurheilun arvokisat.

Artikkeli on julkaistu Special Olympics -lehdessä 2/2023