Kazakstan suisti Paraleijonat kuilun partaalle parajääkiekon B-sarjan MM-kilpailuissa

Jani Roponen

Suomen Paraleijonat taipui 1–6 (0–1, 1–3, 0–2) -tappioon isäntäjoukkue Kazakstanille parajääkiekon B-sarjan MM-kilpailuissa Astanassa. Tappio oli Suomelle kolmas yhtä monessa ottelussa. Säilyttääkseen paikkansa B-sarjassa Suomen tarvitsee voiton tiistain ottelustaan Iso-Britanniaa vastaan.

– Kisaisännät tulivat kovaa päälle, emmekä päässeet paineen alta riittävän hyvin pois. Heidän pelinopeutensa, luistelunopeutensa ja kova taklauspelinsä veivät meiltä tilan ja ajan pois. Siten ei oma kiekollinen nopeus tuottanut juurikaan maalipaikkoja. Selvästi parempi joukkue voitti, totesi Paraleijonien päävalmentaja Jari Härkälä.

Kazakstan johti avauserän jälkeen 1–0. Hieman ennen toisen erän puoliväliä kotijoukkue repäisi osuen kolmesti puolentoista minuutin sisään ja peli ratkesi.

Pienenä lohdutuksena Paraleijonat sai avattua turnauksen maalitilinsä toisen erän lopulla. Tuomo Niskanen katkaisi kazakstanilaispelaajan avauksen ja syötti kiekon Suomen parhaana palkitulle Harri Kangastielle. Kangastien poikkikentän syöttö löysi vasemmalta laidalta Aki Alestalon, joka laukoi kiekon komeasti maaliin kaventaen pelin 1–4:ään.

Maanantaina Astanassa vietetään välipäivää. Tiistaina Paraleijonat kohtaa toisen nollakerholaisen Iso-Britannian. Turnauksen viimeiseksi jäävä joukkue putoaa MM-kilpailujen C-sarjaan, joten tiistain pelissä on isot panokset. Keskiviikon päätöspelissä Paraleijonilla on vastassa kohti A-sarjaa porskuttava Japani.

Parajääkiekon B-sarjan MM-kilpailut, Astana, Kazakstan, 6.–11.10.2023, 3. pelipäivä

Kazakstan–Suomi 6–1 (1–0, 3–1, 2–0)

1. erä

• 01.47 1–0 Almas Akhmetov (Kuat Karipbayev, Aleksandr Paskhalidi)

2. erä

• 21.10 2–0 Zhanibektarkhan Bexultan (Aidos Toktarbayev, Karipbayev)
  • 22.10 3–0 Maxat Miyanov (Akhmetov, Dmitriy Bondarenko)
  • 22.46 4–0 Bexultan (Karipbayev, Toktarbayev)
  • 25.07 4–1 Aki Alestalo (Harri Kangastie, Tuomo Niskanen)

3. erä

• 37.18 5–1 Akhmetov (Paskhalidi) yv.
  • 44.09 6–1 Karipbayev (Bexultan, Toktarbayev)

Maalivahtien torjunnat: Oleg Basmanov KAZ 2+3+1=6, Pasi Heikkilä FIN 4+2+0=6, Timo Karko FIN 0+2+4=6

Otteluohjelma (ajat Suomen aikaa)

Turnauksen ottelut ovat katsottavissa Kansainvälisen Paralympiakomitean Youtube-kanavalta